Arvonlisäveroilmoitus

Mikä on arvonlisäveroilmoitus?

Arvonlisäveroilmoitus on jokaisen arvonlisäverollisen yrityksen verohallinnolla joko paperilla tai sähköisesti toimittaa koonti-ilmoitus verokauden aikana tehdyistä myynneistä ja ostoista. Tämän ilmoituksen perusteella arvonlisäverollisella muodostuu joko maksettavaa arvonlisäverovelkaa (mikäli myynnistä saadut arvonlisäverot ylittävät ostojen verosumman) tai vaihtoehtoisesti palautukseen oikeuttavaa arvonlisäverosaamista (mikäli ostojen arvonlisäverokertymä on suurempi kuin myynneistä kerätty arvonlisäveron määrä.

Milloin arvonlisäveroilmoitus tulee antaa?

Arvonlisäveroilmoituksen määräpäivä ja ilmoitusrytmi määräytyy yrityksesi verokauden mukaan. Verokausi valitaan yrityksen perustamisvaiheessa mutta sitä on mahdollista myöhemmin myös muuttaa verohallinnon kanssa sovittaessa ja tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Tyypillisin verokausi on kuukausi mutta vaihtoehtoisesti on myös valittavissa vuosi tai neljännesvuosi. Mikäli määräpäivä osuu viikonlopulle tai pyhäpäivälle, on seuraava arkipäivä määräpäivä.

Verokaudesta huolimatta pääsääntö on aina sama eli ilmoitus tulee antaa verokauden päätöstä seuraavan toisen kuukauden 12 päivään mennessä eli esimerkkinä tammikuun viimeisenä päivänä päättyneen verokauden arvonlisäveroilmoitus tulee antaa maaliskuun 12 päivä.

Sama sääntö koskee myös neljännesvuosien ilmoittajaa eli maaliskuun viimeisenä päivänä päättyneen verokauden ilmoitus tulee antaa 12.5.

Minne arvonlisäveroilmoitus toimitetaan?

Ilmoitus tehdään aina verohallinnolla mutta toimitustapoja on muutamia.

Ilmoituksen voi antaa vaihtoehtoisesti joko paperilomakkeella tai nykyään suosituin on tehdä ilmoitukset omaveron kautta. Ilmoitusten tekeminen onnistuu myös suoraan kirjanpitojärjestelmien kautta.

Kuka tekee arvonlisäveroilmoituksen?

Tavallisesti arvonlisäveroilmoitus tehdään kirjanpitäjän toimesta. Mikäli huolehdit kirjanpidostasi itse, sinun tulee huolehtia myös arvonlisäveron kausiveroilmoituksesta itse.

Me autamme sinua mielellämme ilmoituksen tekemisessä. Ota rohkeasti yhteyttä tiimiimme, niin katsotaan yhdessä, kuinka asia saadaan helpoiten hoidettua.

Tutustu tarkemmin täällä:

Yhteystietomme

Kirjanpitopalvelumme

Mitä jos arvonlisäveroilmoitus unohtuu?

Arvonlisäveroon liittyvä lainsäädäntö on pakottavaa lainsäädäntöä, joten määräpäivistä on pidettävä kiinni. Mikäli ilmoitus kuitenkin viivästyy tai myöhästyy, niin verohallinto lähettää joko sähköiseen asiointikanavaan (omavero) kehotuskirjeen tai vaihtoehtoisesti kirjeitse kehotuksen antaa myöhässä oleva ilmoitus.

Myöhästymisen seurauksena on yleensä veronkorotukset tai myöhästymismaksut sekä viivästyskoron maksaminen. On myös mahdollista, että verohallinto arvioi aiempaan perustuen veron suuruuden ja perii sitä omiin laskelmiin perustuen.

Mikäli ilmoituksen osalta käy unohduksia tai et ole varma sen oikeellisuudesta, suosittelemme lämpimästä kirjanpitäjän hankintaa. Asiakkaanamme voit luottaa, että huolehdimme nämä puolestasi.

Tutustu tarkemmin palveluumme: Kirjanpitopalvelumme

Arvonlisäveroilmoituskauden muutokset

Kuten aiemmin totesimme, verokauden muutokset ovat myös mahdollisia tiettyjen ehtojen täyttyessä. On kuitenkin tärkeää huomioida, että verohallinnon ohjeiden mukaisesti verokauden on oltava sama vähintään vuoden ajan. Muutosta voi hakea, kun yrityksen toiminta on kestänyt vähintään 12 kuukautta tai siinä tapauksessa, kun edellisestä muutoksesta on kulunut vähintään 12 kuukautta.

Jos yrityksen liikevaihto on kuitenkin jo kasvanut, on mahdollista, ettei verokauden pidentäminen aikarajojen toteutumisesta huolimatta ole mahdollista.

Tämä johtuu siitä, että verohallinnolla on myös seuraavat ohjeistukset liittyen verokausien pituuksiin. Yritys voi siis hakea tavallista 1 kk verokautta pidempää verokautta, mikäli yrityksen liikevaihto on:

  • alle 100 000 euroa, jolloin arvonlisäveron verokausi voi olla neljännesvuosi.

alle 30 000 euroa, jolloin arvonlisäveron verokausi voi olla neljännesvuosi tai vuosi

Lisää arvonlisäverosta

Tutustu myös