Oletko tutkimassa prosenttilaskujen sääntöjä tai vain pelkästään laskemassa prosenttilaskua?

Ohessa prosenttilaskurimme vapaaseen käyttöösi, ole hyvä!

Kuinka paljon on prosenttia luvusta ?

Kuinka monta prosenttia luku on luvusta ?

Kun lukuun tehdään prosentin korotus, mikä on lopputulos?

Kun lukuun tehdään prosentin alennus, mikä on lopputulos?

Mikä on prosenttilaskuri?

Prosenttilaskuri on luotu helpottaakseen ja nopeuttaakseen erilaisissa arjen tilanteissa vastaan tulevien prosenttiosuuksien laskemista.

Prosenttiosuuksien laskua tapahtuu huomaamattamme niin hinnoittelun, budjetoinnin, avainlukujen arvioinnin kuin vaikka hintojen vertailun osalta.

Tutustu siis prosenttilaskuriimme ja hyödynnä sitä vapaasti arjessasi!

Miten prosenttilaskuria tulee käyttää?

  1. kuinka paljon x prosenttia luvusta y?

Täytä ensimmäiseen kenttään prosenttiosuus (esimerkiksi 50) ja toiseen kenttään haluamasi jaettava kokonaisluku (esimerkiksi 100) ja laskin laskee sinulle paljonko on 50 prosenttia luvusta 100.

  1. Kuinka monta prosenttia luku x on luvusta y?

Jos haluat tietää, kuinka paljon on esimerkiksi luku 50 luvusta 100, niin kirjoita luku 50 ensimmäiseen kenttään ja luku 100 toiseen kenttään.

  1. Kun lukuun x tehdään y prosentin korotus, niin mikä on uusi luku?

Tämä tilanne tulee vastaan esimerkiksi silloin, jos tietyn tuotteen tai palvelun hintaa on tarkoitus nostaa 10 prosentti. Paljonko siis pitäisi olla uusi hinta?

Alkuperäisen hinnan (esimerkiksi luvun 100) suuruus kirjoitetaan ensimmäiseen kenttään ja toiseen kenttään ilmoitetaan luku 10. Näin lopputuloksena saadaan uusi hinta.

  1. Kun lukuun x tehdään y prosentin alennus, mikä on silloin lopullinen hinta?

Tämä tilanne toteutuu usein alennusten yhteydessä. Mikäli siis olet antamassa esimerkiksi alkuperäisestä hinnasta (esimerkiksi 100 eurosta) alennusta 10 prosenttia, niin kirjoita alkuperäinen hinta ensimmäiseen kenttään ja alennusprosentti toiseen kenttään.

Miksi prosenttilaskuria kannattaa käyttää?

Mikäli esimerkiksi liiketoiminnan kannalta tärkeimmät taloudelliset raportit sisältävät vain luvut ilman vertailulukuja (prosenttiosuuksia), niin joudut erilaisia avainlukuja saadaksesi laskemaan prosenttilaskuja. Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi liikevoittoprosenttia laskiessa.

Tällöin oman aikasi nopeuttamiseksi kannattaa ottaa laskin käyttöön ja laskea lasku sillä. Mikäli et kuitenkaan ole varma, miten prosenttilaskut tulee tehdä saadaksesi oikean tuloksen, niin prosenttilaskuri auttaa sinua siinä nopeasti ja vaivattomasti. Sinun tulee vain tietää laskennan perusteena olevat luvut ja syöttää ne oikeisiin laskurin kenttiin.

Tiivistettynä siis vielä: prosenttien laskemista tapahtuu arjessa huomaamatta eikä se ole kovin vaikeaa. On kuitenkin monesti helpompaa ja nopeampaa tehdä laskut käyttämättä laskimia tai laskureita. Laskurit helpottavat arkea vielä laskuriakin enemmän, koska ne pohtivat oikeat laskukaavat puolestasi.

Esimerkkejä prosenttilaskujen manuaalisista laskukaavoista

  • Prosenttiosuuden laskeminen jostain luvusta

Tietty prosenttiosuus jostain luvusta saadaan helposti muuttamalla haluttu prosenttiosuus ensin desimaaliluvuksi ja kertomalla sen jälkeen alkuperäinen luku desimaaliluvulla.

Esimerkiksi siis 10 prosenttia luvusta 100 on laskukaavana 0,1*100

  • Kuinka monta prosenttia lukua x on luvusta y

Prosenttiosuus saadaan jakamalla luku x luvulla y ja lopuksi kertomalla saatu desimaalitulos luvulla 100. Esimerkkinä siis esimerkin luvut, kuinka monta prosenttia luku 5 on luvusta 10? Jaetaan siis luku 5 luvulla 10 ja lopuksi kerrotaan se luvulla 100.

Tulee siis 5/10*100= 50%

  • X prosentn suuruinen korotus lukuun y.

Korotus voidaan laskea muodostamalla ensin korotuksesta luku, jossa esimerkiksi 10 prosentin korotus muutetaan desimaalimuotoon 0,1 ja lisätään se alkuperäiseen kertoimeen 1 eli 1,1.

Jos halutaan esimerkiksi laskea 10 prosentin korotus lukuun 10, muodostetaan laskukaava 10*1,1= 11.

  • Luvun pienentämällä tietyllä prosenttiosuudella (alennuksen laskeminen)

Lukua voidaan pienentää kertomalla se halutulla suhdeluvulla, joka saadaan muuttamalla haluttu alennushinta desimaalimuotoon. Jos siis halutaan antaa vaikka 50 prosentin alennus 200 euron tuotteesta, tulee laskukaava muodostaa seuraavasti:

200*0,5=100 euroa.

Desimaaliosuus 0,5 saatiin siis laskukaavaan vähentämällä luvusta 1 ensin haluttu alennusosuus eli 50%=0,5.

Tutustu myös

Lue lisää laskutuksesta

Jätä tarjouspyyntö palveluistamme, niin kerromme lisää!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.