Ennakkoperintärekisteri

Mikä on ennakkoperintärekisteri?

Ennakkoperintärekisteri on verohallinnon ylläpitämä julkinen järjestelmä, johon yritykset voivat itse hakeutua.

Ennakkoperintärekisteröinnin esimerkiksi asiakasyrityksen kohdalta voi tarkistaa helposti esimerkiksi ytj-palvelusta, jossa näkyy jokaisen yrityksen osalta voimassa olevat rekisteröinnit.

Tarkista ennakkoperintärekisteri tieto täältä.

https://www.ytj.fi/

Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen

Yleisimmin ennakkoperintärekisteriin ilmoittaudutaan yritystä perustettaessa, mikäli rekisteröinnin aloitus heti ajankohtainen. Ennakkoperintärekisteröinti helpottaa monesti myös yrityksen yhteistyön aloittamista toisten toimijoiden kanssa ja siksi se tyypillisesti tehdään heti yrityksen perustamisvaiheessa.

Toisinaan voi kuitenkin olla tilanne, että yrityksen toiminta ei käynnistykään heti ja rekisteröinti tehdään myöhemmin.

Ilmoittautumisen voi molemmissa tapauksissa tehdä joko sähköisesti omaverossa tai vaihtoehtoisesti paperilomakkeita käyttäen.

Lisätietoa täältä.

Lue myös: Ennakkovero, Lisäennakko

Miten toimia, mikäli asiakasyritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin?

Mikäli esimerkiksi asiakasyrityksenä oleva yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, tulee korvauksen maksajan pidättää maksettavasta summasta ennakonpidätys ja tilittää se verohallinnolla.

Ennakkoperintärekisteristä poisto

Yrityksen poisto ennakkoperintärekisteristä tapahtuu käytännössä kahdella eri tavalla.

Ensimmäinen vaihtoehto on tilanne, jossa yritys pyytää itse rekisteristä poistoa. Syynä tyypillisesti yritystoiminnan aloituksen siirtyminen, suunnitelmien kariutuminen kokonaan tai toimivan yrityksen toiminnan päättyminen kokonaisuudessaan.

On myös mahdollista, että verohallinto poistaa yrityksen ennakkoperintärekisteristä. Tällöin syynä voi olla myös samat asiat kuin aiemmassakin esimerkissä mutta tyypillisimmän verohallinnon toimet johtuvat yrityksen laiminlyönneistä, joita voivat olla esimerkiksi verojen maksuun tai verojen ilmoitukseen liittyvät laiminlyönnit. Myös yrittäjän saama liiketoimintakielto on tekijä, joka laukaisee rekisteristä poiston.

Yritystoiminta voi päättyä myös yrityksen konkurssiin asettamispäätöksen johdosta, jolloin yritys poistetaan samalla myös ennakkoperintärekisteristä. Sen sijaan yrityssaneerauksella ei ole vaikutusta rekisteröintiin ellei saneerausvelkojen osalta tapahdu laiminlyöntejä, jotka sen sijaan voivat johtaa rekisteristä poistoon.

 

Ennakkoperintärekisterin uudelleenrekisteröinti

Yrityksen on mahdollista rekisteröityä ennakkoperintärekisteriin myös uudelleen. On kuitenkin hyvä huomata, että rekisteröinnin on mahdollista onnistua vasta, mikäli poistamiseen liittyvät laiminlyönnit on korjattu ja mahdolliset maksuongelmat hoidettu ja sovittu kuntoon yhdessä verohallinnon kanssa.

Onko pakko kuulua ennakkoperintärekisteriin?

Ennakkoperintärekisteriin rekisteröityminen ei ole pakollista. Joissain tilanteissa voi kuitenkin vaikeuttaa yritysten välisen yhteistyön alkua, mikäli työn maksajan tulee huolehtia ennakkopidätyksestä. Toisinaan se taas voi olla vaikuttamatta asiaan lainkaan.

Voinko laskuttaa, mikäli en kuulu ennakkoperintärekisteriin?

Mikäli työn suorittava yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, tulee maksajan käsitellä korvausta palkkana ja täten huolehtia ennakkopidätyksestä suorittajan toimittaman verokortin mukaisesti.

Lue myös: Palkka,Veroilmoitus, omavero

Verohallinnon ohjeistuksia ennakkoperintärekisteristä