Oletko törmännyt termiin verokausi mutta et ole varma mitä se tarkoittaa? Vai oletko kenties perustamassa yritystä ja pohdit valittavan verokauden pituutta ja verokauden valinnan vaikutusta yrityksesi kirjanpitoon ja arkeen yleisemmin?

Olemme koonneet tälle sivulle tarkemmin edellä mainittujen kysymysten lisäksi muitakin verokauteen liittyviä yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen.

Mitä verokausi tarkoittaa?

Mitä verokausi siis tarkalleen ottaen tarkoittaa?

Kyse on siis arvonlisäverovelvollisen yrityksen arvonlisäveron raportoinnin ajanjaksosta ja tästä syystä olet saattanut törmätä myös termiin ”alv verokausi”.  Jos siis yrityksen verokausi on esimerkiksi kuukausi, niin tämä tarkoittaa yrityksen olevan velvollinen ilmoittamaan verohallinnolle kuukausittain kyseisen kalenterikuukauden aikana kertyneiden ostojen ja myyntien arvonlisäverojen kertymät.

Tarkemmin arvonlisäveroilmoituksen tekemisestä löydät tietoa oheiselta sivultamme: Arvonlisäveroilmoitus

Mitä erilaisia verokausia on?

Yrityksellä on mahdollisuus valita kolmesta eri verokaudesta, jotka ovat siis seuraavat:

  • Kuukausi
  • Neljännesvuosi eli kvartaali
  • Vuosi

Miten voin tarkistaa verokauden?

Pohditko esimerkiksi mikä on verokausi 2021 tai verokausi 2022?

Oman yrityksen voimassa olevan verokauden voi tarkistaa helposti yrityksen omaverosta tai olemalla suoraan yhteydessä verohallintoon.

Verokausi on lisäksi nähtävissä yrityksen rekisteröintidokumenteissa, kun yritys on rekisteröitynyt arvonlisäverorekisteriin.

Miten verokauden voi muuttaa?

Verokauden muutosta voi hakea olemalla yhteydessä verohallintoon joko omaveron kautta tai puhelimitse. On kuitenkin hyvä huomata, että verokauden muuttamiseen on olemassa tietyt määräykset, jotka saattavat rajoittaa tai vaikeuttaa toiveen toteutumista.

Yleisin vastaan tuleva este tai hidaste verokauden muutoksessa on verohallinnon säännöstö, jonka mukaisesti verokauden tulee olla sama vähintään yhden vuoden ajan. Näin esimerkiksi uuden yrityksen ei ole mahdollista vaihtaa verokautta ellei yrityksen perustamisesta ole kulunut vähintään 12 kuukautta.

Toinen yleinen verokauden pituuden rajoitukseen liittyvä tekijä on liikevaihdon suuruus. Verokausi on lähtökohtaisesti kalenterikuukausi mutta yritystoiminnan täyttäessä alla olevat pienen liiketoiminnan määritelmät, voi yritys hakea myös pidempää verokautta.

Yritystoiminnan laajuuden vaikutukset verokauden suuruuteen:

  • Yrityksen liiketoiminnan ollessa alle 100 000 euroa, arvonlisäveron verokausi voi olla neljännesvuosi.
  • Yritystoiminnan liiketoiminnan ollessa alle 30 000 euroa, arvonlisäveron verokausi voi olla neljännesvuosi tai vuosi.

Asiakkaanamme ollessasi me autamme sinua myös kaikissa verokausiin liittyvissä asioissa eli teemme tarvittavat hakemukset tai muutokset puolestasi. Lisäksi toki huolehdimme puolestasi alv verokauden mukaiset ilmoitukset verohallinnon suuntaan.

Voimmeko kertoa kuinka voisimme muuten auttaa? Jätäthän vain yhteystietosi verkkosivujemme kautta TAI voit olla myös suoraan yhteydessä tiimiimme, niin kerromme lisää!

Lisätietoa palvelustamme löytyy myös täältä: Kirjanpitopalvelumme

Kuka päättää verokauden pituudesta?

Arvonlisäveron verokauden pituudesta päättää verohallinto. Samat yleiset säädökset koskevat kuitenkin kaikkia yrityksiä ja verokaudet määräytyvät viime kädessä aina niiden mukaisesti. Kuitenkin yritys voi edellä mainittujen ehtojen täyttyessä myös vaikuttaa itse verokauden pituuteen.

Eri verokausien erot käytännössä

Entä miten eri verokaudet vaikuttavat yrityksen toimintaan arjessa?

Suurin merkitys verokausien osalta liittyy varautumiseen arvonlisäveron maksamiseen varautumisen sekä kirjanpidon ajantasaisuuden kanssa. Mikäli yrityksesi verokausi on kuukausi, niin tulee kirjanpito tehdä ajantasaiseksi kuukausittain voidaksesi tehdä vaadittavat viranomaisilmoitukset sekä suorittaa tarvittavat maksut. Jos taas verokauden pituus on esimerkiksi neljännesvuosi, ei kirjanpitoa tarvitse välttämättä tehdä joka kuukausi ajan tasalle. Tämä on kuitenkin erittäin suositeltavaa, koska vain ajantasaisen kirjanpidon avulla pystyt hallitsemaan ja ohjaamaan yrityksesi toimintaa sekä samalla pystyt varmistamaan, että yritys on varautunut tilittämään arvonlisäveroilmoituksen jälkeen mahdollisesti maksettavaksi tulevat myyntien arvonlisäverotilitykset verohallinnolle.

Lue lisää arvonlisäverosta

Mikäli kaipaat lisätietoa arvonlisäverotuksen osalta, niin kannattaa tutustua tarkemmin myös seuraaviin sivuihimme, jossa on paljon lisätietoa asian osalta.

Tiesithän, että tiimimme auttaa myös mielellään näissä asioissa? Riittää, että jätät lomakkeen kautta yhteydenottopyynnön tai soitat suoraan tiimillemme. Näin pääsemme tutustumaan tarpeisiisi tarkemmin ja voimme kertoa, kuinka voisimme olla avuksi.

Arvonlisävero

Arvonlisäverolaki

Arvonlisäverovelvollisuus

Käänteinen alv

Arvonlisäveroilmoitus

Arvonlisäveron laskeminen

Arvonlisävero

Alv kannat 2022

Alv-laskuri

Alv-alarajahuojennus

Alv-alarajahuojennuslaskuri

Tutustu myös