Aiheuttaako arvonlisäveron laskeminen ongelmia vai haluatko vain säästää aikaa ja käyttää laskuria avuksi?

Ohessa laskurimme vapaaseen käyttöösi, ole hyvä!

Arvonlisäverokanta

Haluan laskea

Hinta, josta lasketaan:

 

Mikä on arvonlisäverolaskuri?

Valtaosa yrityksistä ovat arvonlisäverolain mukaisesti arvonlisäverovelvollisia eli ovat rekisteröityneet arvonlisäverorekisteriin.

Arvonlisäverolaskuri on ajan säästämiseksi ja laskennan helpottamiseksi luotu laskuri, jonka avulla oikean alv-kannan tietämisen jälkeen voi helposti laskea niin verollisen kuin verottomankin hinnan tuotteelleen tai palvelulleen.

alv-laskurit ovat siis kehitetty vastaamaan tarpeeseen tarkistaa nopeasti ja vaivattomasti arvonlisäveron laskenta.

Arvonlisäverolaskuri – miksi, se on hyödyllinen?

Arvonlisäverolaskurin käyttö ei missään tapauksessa ole välttämätöntä, mikäli arvonlisäveron laskennan periaatteet ovat tuttuja ja laskeminen onnistuu helposti myös esimerkiksi manuaalisia laskukaavoja käyttäjäen.

Mikäli laskenta kuitenkin tuntuu hankalalta tai haluat vain yksinkertaisesti varmistaa, että laskukaava on oikein, kannattaa laskuria käyttää lyhyeen varmistukseen jo pelkästään siksi, että laskennan virheet on helpompi korjata etukäteen kuin jälkikäteen.

 

Mihin voin käyttää alv-laskuria?

Arvonlisäverotukseen liittyy monia käytännön kysymyksiä ja yksi on luonnollisesti verotuksen suuruus ja oikean veron määrän laskeminen. Alv-laskurin avulla sinun tulee vain tietää oikea alv-kanta (jonka voit tarkistaa täältä:alv-kannat 2022) ja laskuri huolehtii lopuista puolestasi.

Liiketoiminnan harjoittamisessa kaikki lähtee siitä, että yrittäjällä tai yrityksen päättäjällä on tiedossa yrityksen kannattavuus ja ymmärrys siitä, mikä on yrityksen meno ja mikä tuloa. Arvonlisäverolaskurin avulla voit helposti laskea oikein verolliset ja verottomat myynnit ja/tai ostot.

Mikä on alv?

Arvonlisävero on yleinen kulutusvero, jonka kanssa olemme kaikki tekemisissä niin kuluttajani kuin mahdollisen yritystoiminnan kauttakin. Arvonlisäverotusta sovelletaan lähes kaikissa tavaroiden ja palveluiden kaupassa ja sen suuruus määräytyy niin sovellettavien arvonlisäverokantojen kuin liiketoiminnan laajuuden mukaan.

Arvonlisäverotuksesta on säädetty oma lakinsa nimeltä arvonlisäverolaki ja kerrommekin lain sisällöstä tarkemmin oheisella sivulla: Arvonlisäverolaki

Verotuksen kulku on melko yksinkertainen, palvelun tai tuotteen ostaja tilittää veron osuuden myyjälle, joka sitten huolehtii kerättyjen verojen tilittämisestä valtiolle oman kausiveroilmoitus rytminsä mukaisesti.

Miten tietää käytettävän alv-kannan?

Sovellettava arvonlisäverokanta riippuu täysin tuotteesta tai palvelusta, jonka osalta kauppaa käydään. Lisäksi arvonlisäverokantaan vaikuttaa myös se, onko kyseessä kotimaan kauppa vai ulkomaan kauppa.

Tutustu tarkemmin alv kantoihin oheisella sivulla: Alv-kannat 2022.

Arvonlisäveron laskennan manuaaliset laskukaavat

Arvonlisäveron suuruus lasketaan siis käyttämällä lain määrittelemää alv-kantaa ja kertomalla kannan mukaisella kertoimella veroton hinta.

Jos siis tuotteen veroton hinta on 100 euroa ja tuotteeseen sovelletaan yleistä arvonlisäverokantaa 24%, niin verollinen hinta lasketaan kaavalla 100 euroa*1,24=124 euroa.

Kerroin 1,24 saatiin siis lisäämällä kertoimeen 1 prosenttilaskuoppien mukaan 24 prosenttia muuttamalla prosenttiluku desimaaliluvuksi 0,24.

Samalla tavalla voi laskea myös muiden verokantojen osalta luvut eli 10 % on 0,1, 14% on 0,14 jne.

Voit tutustua tarkemmin prosenttilaskuihin ja prosenttilaskuurimme oheisella sivullamme: Prosenttilaskuri.

Veron perusteena olevan verottoman hinnan voit puolestaan laskea jakamalla verollinen hinta verokannan mukaisella kertoimella 1+verokanta desimaalikukuna (24% = 1,24 jne). Esimerkkinä verollinen hinta 124 euroa ja siitä verottoman hinnan laskeminen tapahtuu siis 124 euroa / 1,24 = 100 euroa.

Mitä tarkoittaa verollinen ja veroton hinta?

Arvonlisäverotuksesta luettaessa lukija törmää monesti termeihin verollinen ja veroton hinta. Mikä näiden ero on ja mihin näitä käytetään? Entä miten lasketaan verollinen hinta? Tai miten saadaan verollisesta hinnasta veroton hinta?

Veroton hinta on hinnoittelun pohja eli summa, jolla yritys on päättänyt myydä tuotteen tai palvelun ulos. Verottomaan hintaan lisätään arvonlisäveron osuus, jolloin summasta muodostuu verollinen hinta, joka on yhtä kuin hinta, jonka lopullinen ostaja tuotteesta tai palvelusta maksaa. Saadessaan siis maksun ostajalta myyjä tilittää veron osuuden eteenpäin verottajalle eli kyseinen veron osuus ei ole lisätuloa myyjälle. Ostava yritys puolestaan pystyy arvonlisäverovelvollisena ollessaan vähentämään maksamansa arvonlisävero-osuuden omista myyntien alv-kertymistään ennen tilittäessään verohallinnolle oman vero-osuuden kausiveroilmoituksensa yhteydessä.

Näistä laskelmista ja verohallinnon ilmoituksista huolehtii monesti yrityksen kirjanpitäjä. Käyttäessäsi siis palveluitamme, sinun ei tarvitse itse huolehtia näistä asioista vaan kannamme niistä huolta puolestasi.

Tutustu tarkemmin palveluumme oheisella sivulla: Kirjanpitopalvelumme

miten lasketaan veroton hinta verollisesta?

Miten lasketaan veroton hinta verollisesta tai toisin sanoen, miten lasketan alviton hinta?

Käymme tämän kysymyksen vielä läpi seuraavaksi:

Verottoman hinnan laskeminen onnistuu kuitenkin helposti myös laskimellamme, kun vain tiedät verollisen hinnan ja sovellettavan alv-kannan (alv-kannat 2022). Saadaksesi verottoman hinnan, lisäät vain verollisen hinnan laskuriin ja valitset vielä alv-kannan oikein.

Lopputuloksena laskurimme laskee verottoman hinnan suuruudeen.

Toki tämä on mahdollista laskea myös manuaalisesti ja varsinaisen manuaalisen laskennan laskukaavan kävimmekin läpi jo aiemmissa kappaleissa, joten voit tutustua myös siihen.

Halutessasi autamme sinua myös asiassa, otathan vain rohkeasti yhteyttä tiimiimme.

Saammeko me auttaa sinua arvonlisäveron laskennassa?

Mikäli kaipaat apua arvonlisäverotukseen liittyvissä asioissa, niin ota rohkeasti yhteyttä tiimimme tai jätä yhteydenottopyyntö verkkosivujemme kautta.

Yhdessä voimme tarkastella tilannettasi ja tehdä sinulle tarjouksen palveluistamme. Kirjanpitopalveluumme sisältyy luonnollisesti se, että huolehdimme puolestasi kaikki vaadittavat viranomaisilmoitukset ja teemme myös arvonlisäveron osalta kaiken tarvittavan. Mikäli sinulle tulee arjessa vastaan kysyttävää, niin tiimimme on tavoitettavissa vuoden jokaisena arkipäivänä.

Tutustu tarkemmin palveluumme: Kirjanpitopalvelumme, Kirjanpidon kiinteä hinnoittelu

Muita hyödyllisiä laskureita

Mitä muita hyödyllisiä ja arkea helpottavia laskureita löytyy?

Mikäli olet pohtimassa hintojen korotusta tai erilaisia alennuskampanjoita niin prosenttilaskurimme auttaa sinua oikeiden prosenttien laskemisessa. Prosenttilaskurin avulla voit helposti laskea prosenttien korotukset, vähennykset tai vaikka vain tarkistaa, paljonko joku luku on toisesta luvusta prosentteina.

Mikäli taas haluat laskea tarkemmin viivästyskoron suuruuksia, niin viivästyskorkolaskurista on sinulle paljon apua. Toimiva ja helppokäyttöinen viivästyskorkolaskuri löytyy esimerkiksi täältä.

Jos taas tarkoituksesi on laskea esimerkiksi lainalle korkoa, niin silloin korkolaskuri on oikea apuväline. Korkolaskurin avulla esimerkiksi osakaslainan koron laskeminen onnistuu nopeasti ja vaivattomasti. Korkolaskurin löydät esimerkiksi täältä.

Lue lisää arvonlisäverotuksesta

Tutustu myös

Pyydä tarjous palveluistamme

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.