Tilinpäätös

Onko edessäsi yrityksen ensimmäinen tilinpäätös vai oletko vain tutustumassa tilinpäätökseen jo hyvissä ajoin?

Käymme tällä sivulla tiivistettynä läpi yleisimpiä meille vastaan tulevia kysymyksiä tilinpäätöksen osalta. Mikäli kaipaat apua tilinpäätöksen osalta, niin kerromme mielellämme lisää palvelustamme ja siitä, miten voisimme olla avuksesi.

Mitä tarkoittaa tilinpäätös?

Mitä tilinpäätös itseasiassa tarkoittaa? Käydään sitä läpi seuraavaksi.

Tilinpäätös on yksinkertaistettuna tiivistelmä yrityksesi liiketoiminnasta tilikauden aikana. Se kertoo hyvin tarkasti ja yksityiskohtaisesti yrityksesi taloudellisen menestyksen sekä nykyiset varat ja velat. Valmis tilinpäätös on erinomainen läpileikkaus yrityksesi toiminnasta ja se toimiikin monesti pohjana niin rahoittajien kuin vaikkapa viranomaisten suuntaan mainiona raporttina.

Tilinpäätös sisältää paljon erilaisia dokumentteja ja liitteitä, joista osaa käymmekin tarkemmin läpi myöhemmissä kappaleissa tällä sivulla. Tiivistettynä siihen kuuluu aina vähintään tase, tuloslaskelma, tase-erittely sekä erilaiset liitetiedot (esimerkiksi rahoituslaskelma). Kun yrityksen koko ja liiketoiminta kasvaa, niin tulee myös vaatimuksia toimintakertomuksesta jne, mutta tässä keskitymme pienyritysten tilinpäätökseen.

Tilinpäätöksen sisältö pienyrityksen osalta

Kuten aiemmin kirjoitimme, tuloslaskelma, tase ja erilaiset liitetiedot ovat pakollinen osa tilinpäätöksen asiakirjoja.

Näistä tuloslaskelma kertoo yrityksen tilikauden aikaiset tulot ja menot eriteltynä, kun taas taseesta on nähtävissä esimerkiksi yrityksen varallisuus, mahdolliset velat sekä muun muassa oman pääoman määrä.

Kuka tekee tilinpäätöksen?

Tilinpäätös on asiakokonaisuus, jota suositellaan vahvasti siirrettäväksi tilitoimiston hoidettavaksi. Tilinpäätöksen tekeminen alusta loppuun saakka vaatii tavanomaisen kirjanpito-osaamisen lisäksi myös paljon tuntemusta niin verotuksen osalta kuin myös itse tiinpäätöstyönkin osalta. Tästä syystä yritykset ulkoistavat usein vähintään tilinpäätöksen teon kirjanpitäjälle, vaikka tekisivätkin kirjanpitoa itse vuoden aikana.

Kokonaisuuden kannalta on kuitenkin huomattavasti helpompaa ja monin paikoin myös edullisempaa, kun kirjanpitokin on jo ulkoistettuna kirjanpitäjällä. Näin kirjanpidossa voidaan luonnollisesti jo valmistella tilinpäätöstä ja samalla kyseisen yrityksen asiakokonaisuus on hyvin tunnettu jo ennen varsinaisen tilinpäätöksen alkua.

Tilinpäätös kuuluu olennaisena osana palvelukokonaisuuttamme ja asiakkaanamme ollessasi voit ollakin huoletta, sillä me huolehdimme siitä puolestasi.

Tilinpäätöksen hinta

Tilinpäätöstyön hinta riippuu paljon kohdeyrityksen kokoluokasta ja siitä, miten kohdeyrityksen kirjanpidosta on huolehdittu tilikauden aikana.

Kerromme mielellämme lisää palvelustamme ja teemme tarjouksen tilinpäätöspalvelusta, kun tiedämme tarkemmin yrityksesi tilanteen.

Voit jättää yhteydenottopyynnön yhteydenottolomakkeella tai olla suoraan yhteydessä tiimiimme, niin kerromme lisää.

Tilinpäätöksen liitetiedot

Monesti puhutaan tilinpäätöksen liitetiedoista, mutta mistä itseasiassa on kysymys? Liitetiedoissa on usein tarkoitus täsmentää varsinaisia dokumentteja ja samasta asiasta on kyse myös tilinpäätöksen osalta. Liitetiedot avaavat vielä tarkemmin aiemmissa kappaleissa mainittuja raportteja ja vastaavatkin mahdollisesti niistä herääviin kysymyksiin. Liitetietoja on monenlaisia mutta ohessa muutamia esimerkkejä:

  • Liitetiedot, jotka selventävät tuloslaskelmaa ja tasetta
  • Vakuuksiin tai vastuusitoumuksiin liittyvät dokumentit
  • Tuloveroihin liittyvät dokumentit
  • Kohdeyrityksen muita yritysomistuksia kuvaavat liitteet

On hyvä huomata, että tilinpäätöksen liitetietovaatimuksia on täsmennetty tarkemmin kirjanpitoasetuksessa.

Rahoituslaskelma

Tilinpäätöksen yhteydessä törmää usein myös termiin rahoituslaskelma. Mistä siinä on tarkemmin kyse ja mitä se tarkoittaa?

Rahoituslaskelman tarkoitus on esittää liiketoiminnan rahavirta, investointien rahavirta sekä rahoituksen rahavirta.

Tilinpäätöksen allekirjoitus

Entä miten tilinpäätösprosessi päättyy? Yleisesti voidaan todeta, että tilinpäätös on hyväksytty, kun kohdeyrityksen hallitus sekä toimitusjohtaja tai henkilöyhtiöissä vastuunalaiset yhtiömiehet tai elinkeinoharjoittaja ovat allekirjoittaneet ja sitä kautta hyväksyneet tilinpäätöksen kaikkine liitteineen.

Tällöin vielä tiettyjen ehtojen täyttyessä, tulee allekirjoitettu tilinpäätös toimittaa kaupparekisteriin.

Tilinpäätöksen aikarajat

Tilinpäätöksiin liittyy monia eri määräpäiviä, jotka tiivistettynä tässä:

  • Varsinainen tilinpäätös on laadittava neljän (4) kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä.
  • Varsinainen tilinpäätöksen vahvistaminen on tehtävä kuuden (6) kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä.
  • Tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen on kaksi (2) kuukautta aikaa toimittaa tilinpäätöstiedot kaupparekisteriin.

Kaipaatko apua aikarajoissa ja tilinpäätöksen teossa? 

Tutustu myös

Voimme auttaa sinua tilinpäätöksessä?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.