Verotukseen liittyy paljon erilaisia termejä sekä päivämääriä ja yksi näistä isoista kokonaisuuksista on veroilmoitus. Kohtaamme paljon kysymyksiä veroilmoituksiin liittyen ja olemme koonneet tähän liittyen usein kysyttyä kysymyksiä otsikon aiheeseen liittyen. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi tältä sivulta, niin suosittelemme tutustumaan muihin kirjoituksiimme tai vaihtoehtoisesti voit ottaa suoraan yhteyttä tiimiimme, niin autamme sinua eteenpäin.

Tiesithän, että huolehdimme näistä kirjanpitosi yhteydessä eli et ole yksin tämän asian kanssa?

Mitä tarkoittaa veroilmoitus?

Jotta voidaan mennä tarkemmin yksityiskohtaisiin kysymyksiin, on syytä ensin selventää, mitä veroilmoitus varsinaisesti tarkoittaa.

Mistä on siis kyse?

Jokaisen yrityksen ja yksityisen henkilön tulee antaa vuosittain verottajalle ilmoitus, joka sisältään tiedon muun muassa edellisen vuoden aikana ansaitusta tulosta ja menoista.  Tämä kyseinen ilmoitus, josta käytetään nimeä veroilmoitus on kaiken pohjana verotukselle. Verotus itsessään koostuu monesta eri joka verosta, joista esimerkkinä mainittakoon valtion, kunnan ja kirkon verotus.

Ilmoitusta ei tarvitse täyttää aina alusta alkaen vaan siinä on pohjana aina aiempien vuosien perusteella tehdyt esitäydennykset. Tästä syntyy termi esitäytetty veroilmoitus.

Käydään tarkemmin asiaan seuraavissa sivun kappaleissa

 

Esitäytetty veroilmoitus

Kuten edellisessä kappaleessa totesimme, verohallinto esitäyttää uuden veroilmoituksen aina käyttäen aiempien vuosien lähtötiedoilla, sekä niillä uusilla tiedoilla, jotka verohallinnolla on käytössään. Tästä syntyy termi esitäytetty veroilmoitus.

Esitäytetyn veroilmoituksen tarkoituksena onkin siis nopeuttaa ja helpottaa uusien verotustietojen täyttöä. Siinä olevat tiedot perustuu verottajalla jo valmiiksi oleviin tietoihin ja täyttäjän tuleekin tarkistaa niiden oikeellisuus ja lisätä mahdolliset puutokset sekä yleisesti puuttuvat vähennykset, jotka pienentävät verotettavan tulon määrää.

Miten tehdä veroilmoitus?

Veroilmoituksen voi tehdä joko paperisella ilmoituksella tai vaihtoehtoisesti helpommin käyttämällä verohallinnon sähköistä asiointiportaalia eli omaveroa.

Veroilmoituksen tekeminen itsessään on melkolailla nopeaa ja vaivatonta mutta on hyvä muistaa, että ennen varsinaisten tietojen lähettämisestä tulee kerätä oikeat tiedot valmiiksi ja laskea sekä ottaa selvää vähennykseen oikeuttavista kuluista ja tapahtumista edellisen verovuoden tai tilikauden aikana.

Jotta voit varmistua, että yrityksesi veroilmoitus sisältää kaikki vaadittavat tiedot, suosittelemme lämpimästä käyttämään apuna ammattilaista kirjanpidon osalta. Asiakkaanamme voit olla huoletta veroilmoituksen osalta, koska me kysymme kysymykset, joiden avulla kaikki vaadittavat tiedot tulee sisältymään veroilmoitukseen.

Jätä yhteydenottopyyntö, niin otamme yhteyttä pikimmiten ja kerromme, kuinka voisimme olla avuksi!

Milloin veroilmoitus on annettava?

Niin kuluttajilla kuin eri yritysmuodoillakin on erilaisia määräpäiviä ilmoituksen palautuksen osalta.

Ohesta löydät verohallinnon ohjeet ilmoituksen määräpäivästä riippuen osapuolesta.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/henkiloasiakkaan_tarkeat_paivamaarat/

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/osakeyhtio-ja-osuuskunta/

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/liikkeen-tai-ammatinharjoittaja/

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/avoin-yhtio-ja-kommandiittiyhtio/

Huomaathan, että käyttäjällä on kuitenkin aina mahdollisuus tarkistaa verotuksen tilanne ja seuraavien määräpäivien tilanteet verohallinnon omasta sähköisestä portaalista, josta käytetään nimeä omavero.

Veroilmoituksen korjaaminen

Ilmoitettujen tietojen korjaamisen osalta on huomioita se, että korjaus tapahtuu eri tavalla riippuen siitä, onko verotus jo vahvistettu vai ei.

Mikäli verotusta ei ole vielä vahvistettu, niin voit tehdä korjauksia joko suoraan omaverossa tai erillisellä verottajan lomakkeella.

Mikäli taas verotus on jo vahvistettu, niin voit tehdä tiettyjen ehtojen mukaisesti oikaisuvaatimuksen verohallinnolle.

Lisätietoa oikaisuvaatimuksen tekemiseen löydät verohallinnon sivuilta.

Veroilmoitus myöhässä

Joskus voi käydä niin, että ilmoituksen palautus myöhästyy. Seuraukset riippuvat siitä, onko myöhästyminen tapahtunut ennen vai jälkeen verotuspäätöksen valmistumista.

Mikäli myöhästyminen tapahtuu ennen verotuspäätöksen valmistumista, on seurauksena yleensä viivästysmaksu. Jos taas myöhästyminen on suurempi ja myös verotuspäätös on annettu, aiheutuu yleensä veronkorotuksia.

Lisätietoa myöhästyneestä ilmoituksesta aiheutuvista seurauksista, löytyy täältä.

Mikäli yrityksesi veroilmoitus on myöhässä etkä pääse yksin eteenpäin, niin autamme mielellämme veroilmoituksen tietojen keräämisessä ja ilmoituksen tekemisessä. Otathan tässä tapauksessa pikaisesti yhteyttä tiimiimme, niin katsotaan yhdessä seuraavia vaadittavia toimia?

Voit jättää yhteystietosi verkkosivuilla olevalla lomakkeella tai vaihtoehtoisesti ottamalla suoraan yhteyttä tiimiimme

Verotuspäätös

Verotus on täynnä monenlaisia termejä ja näistä yksi tärkeä on nimeltään verotuspäätös. Mikä se on ja mitä se pitää sisällään?

Verotuspäätös on yksinkertaisuudessaan verohallinnon toimittama laskelma, josta on nähtävissä laskelma verotuksesi lopputuloksesta Lopputuloksesta on nähtävissä mahdolliset tiedot veronpalautuksesta (maksupäivä / maksupäivät ja summa), mahdolliset jäännösveron tiedot (maksupäivä / maksupäivä ja summa).

Mistä löydän verotuspäätöksen?

Kävimme aiemmassa kappaleessamme läpi termin verotuspäätös. Nyt tiedämme mikä se on, mutta mistä sen voi saada?

Verotuspäätös tulee joko kirjeitse postitse viralliseen postiosoitteeseen tai vaihtoehtoisesti vain omaveroon. Tämä riippuu antamistasi toimitusohjeista, joita voi muokata omaveron kautta.

Lisätietoa verotuspäätöksestä löytyy myös verohallinnon sivuilta.

Verotustodistus

Entäpä termi verotustodistus? Onko tämä termi sinulle tuttu?

Verotustodistus tarkoittaa verohallinnon verotuspäätöksen liitteenä toimitettavaa liitettä, joka sisältää tiettyjä tuloja koskevia tietoja. Tätä voidaan tarvita esimerkiksi asunnon vuokrauksen yhteydessä tai joitain tukia hakiessa.

Maatalouden veroilmoitus

Yleisohje on, että maatalouden veroilmoitus tulee tehdä aina huolimatta siitä, onko toimintaa ollut vai ei.

Lisätietoa löydät täältä.

Metsätalouden veroilmoitus

Metsätalouden veroilmoitus on tehtävä, mikäli on omistanut metsää edellisen verovuoden aikana.

Lisätietoa löytyy täältä.

Kuolinpesän veroilmoitus

Kuolinpesän tulee tehdä veroilmoitus aina siihen saakka, kunnes kuolinpesä lakkaa. Tästä johtuen kuolinpesän ohjeet ja esitäytetty ilmoitus toimitetaan vuosittain verohallinnon puolesta jollekin perukirjan mukaiselle kuolinpesän osakkaalle tai sellaiselle henkilölle, jolle on annettu jakamattoman kuolinpesän osakkaiden toimesta valtuutus hoitaa veroasioita osakkaiden puolesta.

Lisätietoa veroilmoituksesta ja siihen liittyvistä määräyksistä kuolinpesän osalta löytyy täältä.

Tutustu myös:

Valtakirja jakamattoman kuolinpesän veroasioiden hoitamista varten.

Veroilmoitus 2021

Mikä oli veroilmoituksen määräpäivä vuoden 2021 verotuksen osalta?

Yksityishenkilön veroilmoituksen määräpäivät vuoden 2021 osalta olivat 10.5, 17.5 TAI 24.5.

Lue lisää verotuksesta

Tutustu myös

Tarvitsetko apua veroilmoituksen teossa?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.