Oletko perustanut toiminimen ja ensimmäisen veroilmoituksen määräpäivä lähestyy? Tällä sivulla tutustumme tarkemmin veroilmoitukseen toiminimen näkökulmasta ja käymme läpi tärkeimpiä asioita, jotka sinun yrittäjänä tulee tietää voidaksesi pohtia tarkemmin päätöksiäsi veroilmoituksen teon osalta.
Milloin toiminimen veroilmoitus tehdään?
Meiltä kysytään usein, miten toiminimen yrittäjä voi ilmoittaa tulonsa verottajalle?
Toiminimen veroilmoitus tehdään aina säännöllisesti kerran vuodessa tilikauden päättymisen jälkeen keväällä.
Toiminimiyrittäjänä tai toisin sanoen elinkeinoharjoittajana, sinun tulee antaa verohallinnon ohjeiden mukaisesti toiminimen veroilmoitus aina määräpäivään mennessä. Määräpäivä vuoden 2022 osalta oli 1.4.2022.
Viimeisimmät määräpäivät ja ohjeet löydät verohallinnon sivuilta eli täältä.
Mitä tietoja toiminimen veroilmoitus pitää sisällään?
Toiminimen veroilmoituksen tekeminen on ammattilaiselle usein melko yksinkertainen tehtävä. Tämä johtuu siitä, että veroilmoituksen pohjana oleva kirjanpito on tällöin tehty asianmukaisesti koko tilikauden aikana ja näin ollen siellä on eriteltynä ja viimeisteltynä kaikki vaadittavat tiedot.
Tilanne voi olla toinen, mikäli yrittäjä itse on tehnyt kirjanpitoa vuoden aikana, jolloin kirjanpidossa tai esimerkiksi autoon liittyvissä päiväkirjoissa voi olla pahastikin puutteita.
Tästä syystä suosittelemme lämpimästi kirjanpidon ulkoistamista ammattilaiselle.
Toiminimen veroilmoituksessa ilmoitetaan yksinkertaistaen seuraavat asiat:
- Elinkeinotoiminnan tuotot
- Elinkeinotoiminnan kulut
- Varat
- Velat
Kaikki nämä tiedot löytyvätkin helposti ajantaisena pidetystä kirjanpidosta tuloslaskelman ja taseen raporteista.
Voiko toiminimen veroilmoituksen tehdä itse?
Myös elinkeinoharjoittaja itse voi tehdä toiminimen veroilmoituksen itse. Suosittelemme kuitenkin harkitsemaan tätä, koska käyttämällä ammattilaista veroilmoituksen teossa, voit luottaa siihen, että kaikki vaadittavat tiedot tulee täytettyä mukaan.
Me törmäämme usein tilanteisiin, joissa yrittäjän itse tekemässä kirjanpidossa tai veroilmoituksessa on puutteita ja ne usein aiheuttavat ongelmia tulevaisuudessa tai sitten yksinkertaisesti vain aiheuttavat turhia kuluja yrittäjälle myöhemmin. Myös kaikki mahdolliset vähennykset on tunnettava hyvin, jotta niitä pystyy käyttämään oikein veroilmoituksen teon yhteydessä.
Pyydä tarjous veroilmoituksen teosta jättämällä yhteystietosi alla olevalla lomakkeellamme TAI olemassa suoraan yhteydessä tiimiimme.
Virhe toiminimen veroilmoituksessa
Entä jos veroilmoitukseen on tullut virhe, joka pitäisi saada korjattua? Verotukseen voi hakea muutosta tekemällä verohallinnon mukaisesti oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen on kuitenkin oltava verohallinnolla viiden vuoden kuluessa verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta.
Myöhästynyt toiminimen veroilmoitus
Mitä tapahtuu, jos toiminimen veroilmoitus annetaan myöhässä? Veroilmoituksen voi antaa myöhässä tai puutteellisena mutta tällöin verohallinto voi määrätä maksamaan myöhästymismaksuja tai pahimmassa tapauksessa siitä voi aiheutua myös veronkorotuksia.
Tästä syystä toiminimen veroilmoitus on syytä tehdä ajoissa.
Verohallinnon seuraamusmaksujen ajantasaiset suuruudet löytyvät täältä.