Tuloslaskelma

Mikä on tuloslaskelma?

Tuloslaskelma on yksi yrityksen tärkeimmistä raporteista taseen lisäksi. Siinä kuvataan yrityksen toiminnan kuluja ja tuottoja tietyllä valitulla aikavälillä.

Mihin tuloslaskelmaa tarvitaan?

Tuloslaskelma on erinomainen työkalu tietyn aikavälin kannattavuuden arviointiin. Siitä näkee helposti miten tuotot ja kulut ovat jakautuneet ja mikäli yrityksen kannattavuudessa on ongelmia, niin tuloslaskelmasta voi löytyä helposti syy heikolle tulokselle.

Miten tuloslaskelmaa luetaan?

Tuloslaskelmassa on eriteltynä ja tarkemmin yksilöityinä liikevaihto, tuotot ja kulut. Näiden pääryhmien sisällä olevista erittelyistä esimerkiksi kulujen kohdalta (henkilöstökulut, materiaalikulut jne. ) voi helposti lukea tarkemmat erittelyt valitun aikavälin tapahtumista.

Tuottojen ja kulujen jälkeen tuloslaskelmasta näkee valitun aikajakson tuloksen.

Kuka tekee tuloslaskelman ?

Tuloslaskelma syntyy kirjanpidon valmistuttua ja se tulee yleensä kirjanpitäjältäsi.

Mikäli tuloslaskelman lukemiseen liittyy epäselvyyksiä, niin asiakkaanamme voit luottaa siihen, että käymme halutessasi laskelmaa läpi säännöllisesti ja ohjeistamme sinua eteenpäin vastaan tulevissa kysymyksissäsi.

 

Tuloslaskelman mallipohja

Toisinaan törmää kysymykseen, että olisi mahdollista nähdä tuloslaskelman esimerkkipohja. Tällaisia mallipohjia tai esimerkkikuvia on nähtävissä maksuttomasti mutta tärkeintä on muistaa, se, että niiden osalta se, että rivit muodostuvat toteutuneiden tuottojen ja kustannusten mukaisesti. Välttämättä kaikkia rivejä ei siis muodostu juuri sinun yrityksen tapauksessa.

Ohessa on kaksi linkkiä, josta näkee hieman esimerkkipohjaa:

Linkki 1

Linkki 2

Tuloslaskelman rivit

Tuloslaskelmassa esitetään tapahtumat tyypillisesti seuraavien päärivien alle lajiteltuna. Rivien saldot muodostuvat kirjanpidon kirjausten perusteella.

 • Liikevaihto
 • Liiketoiminnan muut tuotot
 • Henkilöstökulut
 • Materiaalit ja palvelut
 • Poistot ja arvonalentumiset
 • Liiketoiminnan muut kulut
 • Liikevoitto
 • Rahoitustuotot ja -kulut
 • Tuloverot
 • Tilinpäätössiirrot
 • Tilikauden tulos

Voisimmeko olla avuksesi kirjanpidossa?

Ota rohkeasti yhteyttä tai jätä yhteystietosi, niin kerromme tarkemmin, miten voisimme auttaa.

Me huolehdimme mielellämme kaikista kirjanpidon tarpeista mukaan lukien tarvittaessa myös palkanlaskennan toimet tai vaikka yhteydenpito verottajan kanssa.

Lisätietoa palvelustamme löytyy täältä.

Pitääkö yrittäjän osata itse lukea tuloslaskelmaa?

Alkavalla yrittäjällä on paljon opittavaa ja erilaisten laskelmien lukeminen on varmasti yksi niistä yleisimmin vastaan tulevista uusista asioista.

Jokaisen yrittäjän on yrityksen kannalta äärimmäisen tärkeää tietää se, miten yrityksellä menee. Vain näin pystytään tekemään liiketoiminnan kannalta kriittisiä päätöksiä.

Me kuitenkin autamme mielellämme tuloslaskelman lukemisessa, jotta pääset yritystoiminnassa alkuun.

Lue myös

Voimmeko tehdä tarjouksen palveluistamme?

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.