Oletko törmännyt termiin verovelkarekisteri, etkä tiedä mitä rekisteri pitää sisällään? Ei hätää, sillä käymme asiaa tarkemmin läpi tällä sivullamme.

Mikä on verovelkarekisteri

Verovelkarekisteri on julkinen palvelu, jossa voi tarkastaa esimerkiksi yritysten ja elinkeinoharjoittajien verovelat sekä mahdolliset laiminlyönnit oma-aloitteisten verojen ilmoituksista.

Kuka voi tarkastaa verovelkarekisterin tietoja?

Yritysten verovelkatiedot ovat julkisia mutta on tärkeää huomata, että esimerkiksi elinkeinonharjoittajien eli toiminimien tietoja saa katsoa vain tilaajavastuu- ja hankintalain mukaisiin tarkoituksiin ja tästä näiden tietojen hakemien vaatii erikseen tunnistautumisen suomi.fi-valtuuksilla.

Yrityksen omia tietoja pääsee myös tarkistamaan aiemmin mainitulla tavalla.

Mitä tietoja verovelkarekisteristä näkee?

Verohallinto rekisteröi yrityksen verovelkarekisteriin, mikäli verovelkaa on vähintään 10 000 euroa tai, jos yrityksellä on ollut laiminlyöntejä oma-aloitteisten verojen veroilmoituksissa viimeisten 6kk aikana. On kuitenkin tärkeä huomata, että rekisterissä ei näy euromääräisiä verovelan määriä vaan ainoastaan tieto siitä, täyttyykö aiemmin mainittu verovelan vähimmäismäärä.

Tällaisia laiminlyöntejä ovat esimerkiksi arvonlisäveron ilmoitukset tai työnantajan sairausvakuutusmaksuja koskevan ilmoituksen antamiseen liittyvät laiminlyönnit.

Miten voin tarkistaa yrityksen tiedot rekisteristä?

Yrityksen verovelkarekisterin tiedot löytyvät yritys- ja yhteystietojärjestelmän haun kautta hakemalla kohdeyrityksen tiedot ja valitsemalla hakutuloksista verovelkarekisteri ja ”näytä tiedot”.

Yrityshakuun pääset täältä.

Verovelkarekisterin hinnoittelu?

Rekisterin tarkastelu on maksutonta mutta vaatia aiemmin mainittujen mukaiset valtuudet ja tarkoituksen.

Mitä tietoja verovelkarekisterissä ei näy?

Verovelkarekisterissä ei näy esimerkiksi yrityksen mahdolliset autovero- tai valmisteverovelat.

Kauanko yrityksen tiedot säilyvät rekisterissä?

Verohallinto poistaa ilmoituksensa mukaisesti yrityksen viipymättä, kun esimerkiksi puuttuva verovelan suoritus on kirjautunut verohallintoon. Myös verohallinnon kanssa sovittu maksujärjestely, estää verovelkarekisterin merkinnän eli ongelmatapauksissa kannattaa aina pyrkiä pikaisesti sopimaan maksujärjestelyä verohallinnon kanssa.

Tutustu lisää

Tutustu tarkemmin asiaan vielä verohallinnon sivuilla.

Lue myös