Tällä sivulla tutustumme tarkemmin termiin oma-aloitteiset verot ja käymme läpi muun muassa sitä, mitä erilaisia verotyyppejä oma-aloitteisiin veroihin kuuluu.

Tiesithän, että autamme mielellämme sinua myös oma-aloitteisiin veroihin liittyvissä kysymyksissä? Ota vain yhteyttä tiimiimme TAI jätä yhteydenottopyyntö lomakkeellamme, niin olemme sinuun pikaisesti yhteydessä.

Lisätietoa palveluistamme löydät myös oheiselta sivulta: Kirjanpitopalvelumme

Mitä ovat oma-aloitteiset verot?

Mistä on siis kyse puhuttaessa oma-aloitteisista veroista?

Nimensä mukaisesti kyse ei ole suinkaan vapaaehtoisista veroista mutta nimenomaan sellaisista verotuksen tyypeistä, joiden ilmoittamisesta ja maksamisesta olet itse verovelvollisena vastuussa. Verohallinto ei siis lähetä erikseen maksuohjetta tms. näiden verojen tilittämistä varten, vaan voit hoitaa maksut oma-aloitteisesti eli itse.

Miten oma-aloitteiset verot ilmoitetaan?

Voit verovelvollisena ilmoittaa nopeasti ja vaivattomasti oma-aloitteiset verot verohallinnon sähköisen asiointikanavan (eli omaveron) kautta. On tärkeä huomioida, että eri verotustyypeillä on erilaiset määräpäivät, joten ilmoitusten osalta kannattaa tutustua tarkkaan verohallinnon ohjeistuksiin tai vaihtoehtoisesti jättää nämä asiat luotettavan tilitoimiston hoidettavaksi.

Asiakkaanamme voit huoletta keskittyä oman yritystoiminnan kehittämiseen ja me huolehdimme vaadittavista viranomaisilmoituksista puolestasi.

Saisimmeko tehdä tarjouksen palveluistamme?

Miten oma-aloitteiset verot maksetaan?

Oma-aloitteiset verot voi maksaa eri tavoin. Helpoin tapa suorittaa maksut on kirjautua verohallinnon sähköiseen asiointipalveluun eli omaveroon ja huolehtia maksu sieltä.

Toinen vaihtoehto on maksaa esimerkiksi arvonlisävero tavallisena pankkisiirtona, jolloin tarvitset tietoosi verohallinnon tilinumeron, oikean viitenumeron ja muut tarvittavat maksuohjeet.

Oma aloitteisten verojen ilmoituksen myöhästyminen

Mitä jos verovelvollisena unohdat ilmoittaa oma-aloitteiset verot määräpäivään mennessä?

Valitettavasti varsinkin itse toimiessa näin voi toisinaan käydä ja silloin riskinä on verohallinnon määräämät lisämaksut tai pahimmassa tapauksessa veronkorotukset. Tästä syystä suosittelemmekin lämpimästi, että jätät asian kirjanpitäjän hoidettavaksi, jotta voit varmistua ilmoitusten toimittamisesta ajallaan.

Tutustu palveluumme täällä.

Oma aloitteisten verojen maksun myöhästyminen

Meiltä kysytään myös usein, että miten käy, jos oma-aloitteisia veroja ei muista tai pysty maksamaan ajallaan verohallintoon?

Tärkeintä on ottaa yhteys verohallintoon ennen eräpäivää, jotta voit keskustella mahdollisesta maksujärjestelystä heidän kanssaan. Mikäli eräpäivä on jo mennyt ja verohallinto on aloittanut omat toimenpiteensä maksun vaatimiseksi, voi maksujärjestelyn saaminen olla hankalampaa ja ainakin lisäkuluja on ehtinyt usein kertyä.

Mikäli verohallinto ei saa maksua omien perintätoimien jälkeen, siirtyy verojen perintä ulosottoviranomaisten huolehdittavaksi.

Esimerkkejä oma-aloitteisista veroista

Mitä erilaisia veroja kuuluu ns. oma-aloitteisten verojen piiriin?

Ohessa lista yleisimmistä oma-aloitteista veroista:

  • Arvonlisävero
  • Arpajaisvero
  • Ennakonpidätys koroista ja osuuksista
  • Ennakonpidätys puun myyntitulosta

Laki oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä

Oma-aloitteisten verojen määräykset ja toimintaohjeet tulevat laista nimeltä ” Laki oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä”.

Laki löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Lisätietoa verotuksesta

Saammeko kertoa lisää palveluistamme?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.