Mikä on autoetulaskuri?

Etsitkö tietoa autoedusta vai apua suoraan autoedun laskemiseen? Mikäli autoedun verotusarvon laskeminen ja arviointi on ajankohtaista, niin autoetulaskuri on tätä vaihetta merkittävästi helpottava maksuton työkalu.

Autoetulaskurista on apua, kun haluat arvioida ja laskea autoedun arvon. Syöttämällä kysytyt vaadittavat tiedot laskuriin, auttaa laskuri arvioimaan autoedun arvon kyseisten tietojen perusteella.

Huomaathan, että autoetulaskurista käytetään myös jossain yhteyksissä nimitystä verotusarvolaskuri.

Mistä löydän autoetulaskurin?

Autoetulaskureita on tarjolla paljon erilaisia eri palveluntarjoajilla. Toisissa paikoissa nimenä saatetaan käyttää myös verotusarvolaskuria mutta kyseessä useimiten toiminnallisuuksiltaan täysin samanlaiset laskurit.

Verohallinnon ylläpitämä  ajankohtainen verotusarvolaskuri löytyy täältä.

Miksi kannattaa tutustua verotusarvolaskuriin?

Moni on kuullut termin autoetu ja tietää yleisellä tasolla mitä se tarkoittaa. Varsinaisen verotusarvon laskeminen ja arviointi on kuitenkin yleensä melko uusia asiat ja sen ymmärtäminen on oleellista, jotta voi arvioida autoedun eri vaihtoehtojen välistä valintaa ja yleisesti autoedun vaihtoehdon pohtimista.

Jotta sinulla on kaikki vaadittavat tiedot päätöksentekoa varten, on tärkeä tietää päätösten väliset erot ja vaikutukset myös verotukseen. Näissä kysymyksissä verotusarvolaskurista on merkittävää hyötyä.

Mitä tietoja tarvitaan autoetulaskurin käyttöä varten?

Voidaksesi käyttää autoetulaskuria, sinulla tulee olla tiedossa autoedun tyyppi eli onko kyseessä auton käyttöetu vai kenties vaihtoehtoisesti vapaa autoetu.

Lisäksi tarvitset tiedon auton rekisteriotteeseen merkitystä käyttöönottovuodesta sekä ostohinnasta eriteltynä lisävarusteiden arvolla ostopäivänä tai vaihtoehtoisesti käyttöönottokuukauden alussa.

Ohessa vielä lisäohjeita edellä mainittujen tietojen osalta:

Ostohinta

Lisähuomiona ostohinnasta tilanne, jossa ostohinta ei ole tiedossa. Tällöin laskennassa voi käyttää suositushintaa käyttöönottokuukauden alussa.

Lisävarusteiden hinta

Lisävarusteiden osalta hintaan ei tule huomioida talvirenkaita tai autopuhelinta, koska autoedun suuruutta laskiessa niiden arvoa ei lasketa mukaan.

Mihin autoetulaskuria voi käyttää?

Autoetulaskuri voi käyttää tilanteessa, jossa pohdit autoedun ottamista ja haluat arvioida verotusarvon suuruutta etukäteen eri vaihtoehtojen kautta.

Yleistä tietoa autoedun laskemisen perusteista

Teoriassa autoedun laskenta menee seuraavasti:

Hankittavan auton ja tarkemmin auton verotusarvon laskennassa käytetään pohjana prosenttiosuutta auton hankintahinnassa sekä lisäksi siihen lisätään vielä erikseen kiinteän osuus. Kokonaisedun verotuksessa käytettävään arvoon vaikuttaa myös autonedun tyyppi, eli onko kyseessä vain käyttöetu vai kenties vapaa autoetu. Lisäksi auton käyttövoima ja tarkemmin päästötasot vaikuttavat vuosien 2020-2025 välille säädettyjen ohjeistuksien mukaan paikoin merkittävästikin edun määritykseen.

Lisätietoa näistä määräyksistä löytyy esimerkiksi täältä.