Mikä on maksupääte ja mitä hyötyä yritykselle sen käytöstä on? Entä miten maksupäätteen käyttö helpottaa myös paljon kirjanpidon tekemistä ja tätä kautta säästää paljon ylimääräistä vaivaa kaikilta osapuolilta? Näihin edellä mainittuihin kysymykseen ja moneen muuhun maksupäätteisiin liittyviin asioihin syvennymme tarkemmin tällä sivulla.

Mikä on maksupääte?

Aluksi hyvä selvittää tarkemmin, että mistä on kyse maksupäätteestä puhuttaessa? Maksupääte on siis yksinkertaisesti nykyaikainen apuväline, joka mahdollistaa nopean ja vaivattoman tavan varmistaa maksutapahtumat myyjän ja ostajan välillä.

Maksupäätteitä käytetään nykyään laajasti lähes kaikissa kaupoissa, kirpputoreilla, liikkuvien myyjien mukana jne. Maksupäätteet mahdollistavat siis helpon maksutavan ilman varsinaisen käteisen rahan käyttöä ja näin ollen monelta osin maksupäätteet ovatkin korvanneet tai ainakin vähentäneet käteismaksutavan käyttämisen laajalti eri palveluiden ja tuotteiden myyntitilanteissa.

Teknisesti kuvailtuna maksupääte on siis tekninen laite, jolla myyjä pystyy varmistamaan, että maksajan käyttämällä maksutavalla on katetta eli maksun vastaanottaja saa suorituksen.

Maksupäätteiden historia Suomessa

Tarve uudistaa maksutapoja liittyy 1980 lukuun, jolloin erilaiset luottokortit ja pankkikortit alkoivat yleistyä vauhdilla. Näin ollen maksupäätteiden historia ulottuu Suomessa 1980 luvulle ja tarkemmin ottaen noin 1985 vuoteen, jolloin ensimmäisiä Suomessa ensimmäiset maksupäätteet otettiin käyttöön huoltoasemilla tarjoten näin asiakkaille uudenlainen maksutapa. Tämän jälkeen ne alkoivat yleistyä myös erilaisten kivijalkakauppojen kassoilla.

Erilaisia maksupäätteitä

Nykyään erilaisia maksupäätteitä on tarjolla huomattavan paljon mutta toki markkinoilla on muutamia selvästi suosituimpia merkkejä.

Ohessa listalla muutamia markkinoilla olevia maksupäätteitä.

  • Nets maksupääte
  • Sumup maksupääte
  • Zettle maksupääte
  • Nets maksupääte
  • Sumup maksupääte
  • Zettle maksupääte
  • Bambora maksupääte

Maksupäätteiden vertailua

Maksupäätteiden vertailua on tehty paljon ja ohessa linkki yhteen yrittäjien tekemään vertailuun.

Maksupäätteen hinta

Entä mistä maksupäätteiden hinta muodostuu? Hinta koostuu maksupäätteestä ja palveluntarjoajasta riippuen erilaisista maksueristä. Tyypillinen hinnoittelu koostuu kuitenkin kahdesta erästä, jotka ovat maksupäätteen kuukausimaksu sekä provisiopohjainen maksuista laskutettava prosenttiosuus.

Maksupäätteen hyödyt

Mitkä ovat maksupäätteen hyödyt niin loppukäyttäjälle eli asiakkaallesi sekä sitten myyjälle itselleen?

Loppukäyttäjälle maksuvaihtoehtojen lisääminen luo aina käyttömukavuutta. Myyjälle itselleen maksutapojen lisääntyessä myös myynnin raportointityö kasvaa merkittävästi mutta nämä myyntiraportit ovat helposti saatavissa maksupäätteistä ulos, joten ne säästävät parhaimmillaan merkittävästi hallinnollista aikaa.

Lisäksi maksupäätteet luovat mahdollisuuden myös liikkuviin myyntipisteisiin, joka taas luo potentiaalia yrityksen lisämyyntiin.

Maksupääteportit kirjanpidossa

Maksupäätteet helpottavat myös yhteistyötä kirjanpitovelvollisen ja tilitoimiston välillä. Maksupäätteistä saatavien raporttien avulla yrityksen on helppo toimittaa tilitoimistolle raportit ja tätä kautta huolehtia kirjanpidon materiaalin toimittamisen nopeasti ja vaivattomasti. Raportit sisältävät lähes poikkeuksetta riittävät tiedot myynnin kirjauksiin kirjanpitoon.