Lasku

Laskutus yleisesti

Tällä sivulla tutustumme tarkemmin laskuun ja laskutukseen. Aihe on tärkeä sillä laskutuksen järjestäminen on yksi tärkeimmistä huolehdittavista asioista siinä vaiheessa, kun yrityksen liiketoiminta on käynnistymässä. Tämä siitä syystä, ettei yritykselle synny tuloja ilman, että se laskuttaa.

Käymme tällä sivulla tarkemmin läpi laskuun ja laskutukseen liittyviä asioita, joista on hyvä tietää pääasiat ennen ensimmäisen laskun lähettämistä.

 

Laskun sisältö

Laskuissa on muutamia pakollisia asioita, jotka tulee käydä ilmi eli toisaalta laskun sisältövaatimukset ovat tarkkoja. Toisaalta taas laskun tyyli – käytetyt fontit, logot tms. voivat olla hyvin erilaisia.

Sisältövaatimuksista muutamia tärkeimpiä ovat:

  • Laskun saaja
    • Eli kenelle lasku on osoitettu ja kenen se tulisi maksaa. Toisaalta myös minkä yrityksen kirjanpitoon se kuuluu.
  • Laskun lähettäjä
    • Eli kuka on lähettänyt laskun?
  • Laskun maksutiedot
  • Laskun sisältötiedot eli mitä lasku sisältää

Käyttämällä valmiita työkaluja (esimerkiksi Visma Fivaldia), voit kuitenkin huoletta laskuttaa, koska usein järjestelmät huolehtivat pakollisten tietojen täyttämisestä puolestasi.

Laskupohja

Mikäli sinulla syntyy vähän laskuja voi sinulla olla käytössäsi manuaalinen laskupohja, jota täyttelet aina uuden laskun kohdalla.

Ilmaisia laskupohjia on ladattavissa internetistä ja niiden käyttö onnistuu helposti.

Luodessasi laskuja käsin, kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että laskun pakolliset tiedot tulevat laskuilla ja lisäksi nämä laskut tulee muistaa toimittaa erikseen kirjanpitoon, koska niitä ei ole saatavissa suoraan järjestelmien välillä.

 

Laskutusohjelma

Usein kuitenkin on huomattavasti kustannustehokkaampaa ja helpompaa laskuttaa alusta alkaen laskutusohjelman avulla. Laskutusohjelmasta saat valittua yleiset toimitustavat, voit huolehtia laskun sisältövaatimuksista ja saat samalla myös myyntiraportit & myyntireskontran kaupan päälle.

Tutustu lisää: Visma Fivaldi

Laskutuspalvelut

On olemassa myös palveluita, jotka laskuttavat puolestasi. Näiden palveluiden etuna on se, että ne huolehtivat sisällöt, toimitukset jne. puolestasi. Usein kuitenkin on selvästi edullisempaa löytää toimiva järjestelmä, jolloin saat laskun summan itsellesi ilman komissioiden vähennyksiä.

Halutessasi myös kirjanpitäjäsi voi usein auttaa sinua laskun luonnissa, jolloin vältyt myös laskutuspalveluiden perimältä komissiolta.

Tutustu palveluumme tarkemmin: kirjanpitopalvelumme

 

Laskutus ja kirjanpito

Laskutus ja kirjanpito kulkevat tiukasti yhdessä. Kirjanpidossamme ylläpidämme ja päivitämme puolestasi myyntireskontraa.

Kirjanpidossa huolehdimme puolestasi myös myyntisaatavien kirjaamisesta luottotappioksi, mikäli et saa avoimeen saatavaan suorituksia eräpäivään mennessä.

Lue lisää: Kirjanpito, kirjanpitotietoa,Viivästyskorko

 

Verkkolasku

Verkkolasku on yksi suosituimmista laskun lähetystavoista nykyään. Verkkolaskun etuna on sen viiveettömyys ja edulliset kulut.

Käyttämällä verkkolaskutusta, laskut menevät nopeasti perille eivätkä katoa matkalla.

Ennen laskutusohjelman valintaa, kannattaa ehdottomasti tarkistaa, että järjestelmällä voi lähettää verkkolaskuja.

Tutustu myös:

Verkkolaskuosoite

Visma fivaldi

 

Laskujen toimitustavat

Laskuja voi lähettää verkkolaskujen lisäksi myös monella muulla tavalla. Suosituimpia lähetystapoja ovat kirjeposti, sähköpostilasku ja e-lasku.

Usein on tärkeä, että voit tarjota asiakkaille monta eri vaihtoehtoa, joista he sitten voivat valita itselleen parhaimman.

Laskututuslisä

Laskutuslisällä tarkoitetaan pientä summaa, joka lisätään laskulle laskutustavan mukaan. Tätä käytetään nykyään monesti kirjepostilla lähetettävissä laskuissa, joista syntyy lähettäjälle kuluja.

Ennen laskun pyytämistä, kannattaa varmistaa mahdollisen laskutuslisän suuruus. Näin vältät ikävät yllätykset laskulla.

 

Laskun maksuehto

Laskun maksuehto on yksi laskulla olevista tärkeistä tiedoista. Se kertoo, milloin lasku tulee maksaa.

Yleisin maksuehto on 14 vuorokautta, mutta yrityksillä on käytössään monia muitakin maksuehtoja.

 

Laskun eräpäivä

Laskun eräpäivä on se päivä, jolloin lasku pitää viimeistään maksaa.

Maksaessasi laskun eräpäivän jälkeen voi laskun lähettäjä vaatia sinulta lain mukaista viivästyskorkoa.

 

Maksamaton lasku

Maksamaton lasku aiheuttaa monesti ikävän yllätyksen, kun asiakas jättää laskun maksamatta.  Onkin tärkeää, että seuraat lähettämiesi laskujen maksuja ja teet tarvittaessa muistutustoimia eräpäivän jälkeen.

Asiakkaanamme neuvomme sinua tarvittaessa eteenpäin, joten et ole yksin näiden asioiden kanssa.

 

Tutustu lisää laskutukseen

Tutustu yrityksen perustamiseen liittyviin kysymyksiin