Tällä sivulla tutustumme termiin valuuttalaskuri, josta käytetään myös nimitystä valuuttamuunnin. Selvitämme esimerkiksi millaisesta laskurista / muuntimesta on kysymys ja mihin tarkoituksiin sitä voi käyttää arjessa.

Mikä on valuuttamuunnin tai valuuttalaskuri?

Valuuttamuuntimesta käytetään usein myös nimitystä valuuttalaskuri ja se tarkoittaa siis kahden eri valuutan arvon laskemiseen tarkoitettua työkalua, jolla voit esimerkiksi selvittää 100 euron arvon esimerkiksi Yhdysvaltain dollareina.

Käymme seuraavissa kappaleissa tarkemmin läpi laskurin käyttöä sekä listaamme muutamia esimerkkejä hyvistä laskureista, joilla voit selvittää yleisimmät ja suurimpien valuuttojen keskinäiset arvostukset.

Mistä löydän valuuttalaskurin tai valuuttamuuntimen?

Erilaisia valuuttalaskureita on tarjolla paljon erilaisia ja niiden erot ovat paljon käyttämisessä sekä tarjolla olevien valuuttojen määrässä.

Olemme koonneet alle muutamia toimivia laskureita, joiden avulla voit tarkistaa ja vertailla yleisimpien valuuttojen keskinäiset suhteet ja arvioida tietyn rahamäärän suuruuden vertailukohteen määrässä.

Linkki 1– Kauppalehden valuuttamuunnin

Linkki 2 – Osuuspankin valuuttalaskuri

Linkki 3– valuuttamuunnin.com

Valuuttalaskurin käyttö?

Yleisesti ottaen valuuttalaskureiden käyttö on huomattavan helppoa ja vaivatonta.

Valuuttalaskurin käyttö voi hieman erota eri laskureiden välillä mutta pääsääntö ja toimintatapa on samanlainen. Käyttäjällä on tiedossa tietty rahamäärä alkuperäisenä valuuttana ja sen suuruus halutaan tarkistaa toisena valuuttana.

Esimerkiksi haluan tarkistaa 1000 euron suuruuden Ruotsin kruunuina. Tällöin valitsen keskenään valittavat valuutat niihin tarkoitetuissa kentissä ja lisään summan suuruuskenttään euromääräisen summan.

Miksi valuuttalaskuria kannattaa käyttää?

Entä miksi valuuttalaskuria (valuuttamuunninta) kannattaa lopulta käyttää? Syy käyttöön on yleisesti ottaen sama kuin muidenkin laskureiden käytössä. Yksinkertaisesti laskureiden käyttö nopeuttaa eri valuuttojen välisten arvostusten erojen määritys ja laskutoimitus on varmasti ajankohtainen ja oikea.

 

Eri valuutat kirjanpidossa

Nykyään merkittävä osa yrityksistä ostaa tai myy tuotteita / palveluita myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki tapahtumat eivät tapahdu euroina vaan käytössä on erilaisia valuuttoja. Näissä tilanteissa kannattaa olla tarkkana, jotta osaat arvioida tuotteiden tai palveluiden hinnat oikein, eikä tule ikäviä yllätyksiä. Esimerkiksi näissä tilanteissa on merkittävää hyötyä myös valuuttalaskurista, jolla tarjouksen euromääräisen arvon määritys käy nopeasti ja vaivattomasti.

On lisäksi tärkeää huomioida myös eri valuutoissa tapahtuvien liiketoimintaan liittyvien kirjaaminen huolehtiminen oikein kirjanpidossa. Tällä tarkoitamme sitä, että