Tällä sivulla tutustumme tarkemmin termiin eräpäivä ja selvitämme mitä se tarkoittaa, mitä toimia siitä aiheutuu ja miten se tulisi ilmoittaa laskutuksen yhteydessä.

Mikäli kaipaat apua laskutuksessa muilta osin, niin autamme mielellämme myös muissa laskutukseen liittyvissä kysymyksissä. Tutustu tarkemmin palveluumme ja jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun pikaisesti yhteydessä.

Mikä on eräpäivä?

Mitä termi eräpäivä siis tarkalleen ottaen tarkoittaa? Yksinkertaisesti eräpäivä on viimeinen päivä, jolloin avoin lasku tulisi maksaa laskuttajalle. Mikäli eräpäivä osuu viikonlopulle, niin käytännössä silloin eräpäivä (eli toisin sanoen viimeinen maksupäivä) on seuraava mahdollinen arkipäivä. Tämä johtuu siitä, että viikonloppuisin tai pyhäpäivinä eivät maksusuoritukset liiku maksajalta saajalle pankkien välisessä maksuliikenteessä.

Eräpäivän esittäminen laskulla

Tehdessäsi ensimmäisiä laskuja, nousee usein esiin kysymys siitä, miten eräpäivä tulisi esittää laskulla?

Eräpäivä esitetään yleensä hyvin selkeästi laskulla muiden maksuohjeiden vieressä, jolloin laskun saajan on helppo löytää kyseinen tieto ja tehdä maksusuoritus ajoissa yhdessä sovitun maksuehdon mukaan. Mikäli laskun maksuun liittyy epäselvyyksiä tai reklamoitavaa, tulisi ne myös esittää viimeistään eräpäivään mennessä tai mikäli olette sopineet jotain muuta laskuttajan kanssa, niin viimeistään sopimuksessa sovittuun päivään mennessä.

Lasku ilman eräpäivää

Toisinaan törmää laskuihin, joista on jäänyt eräpäivä pois. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi toimia ja tarkoittaako se, sitä että laskun voi maksaa vasta niin halutessaan?

Mikäli laskulla ei ole eräpäivää tai varsinaista laskua ei ole toimitettu, niin lasku erääntyy maksettavaksi laskuttajan eli velkojan sitä vaatiessa ellei yhteisellä sopimuksella ole muuta sovittu. Tässä on hyvä kuitenkin huomioida, että tällaisissa tilanteissa esimerkiksi viivästyskoron määräytymisessä on omat sääntönsä eikä velkoja voi siis laskuttaa esimerkiksi viivästyskorkoa välittömästi vaatiessaan maksua laskulle, jonka eräpäivää ei ole ennalta sovittu tai määrätty osapuolten kesken.

Suosittelemmekin, että tällaisessa tilanteessa kannattaa olla yhteydessä laskun lähettäjään ja selventää eräpäivän tilanne. Näin osaat ennakoida eräpäivän lähestymisen ja toisaalta myös molemmille osapuolille on selvää, milloin avoin velka tulee maksaa pois.

Eräpäivän siirto

Onko eräpäivä sellainen asia, josta ei voida keskustella esimerkiksi maksuongelmien vuoksi? Ei missään tapauksessa ja tähän liittyykin läheisesti termi eräpäivän siirto. Eräpäivän siirrolla tarkoitetaan sitä, että laskun saaja yhdessä laskuttajan kanssa sopivat tietyin ehdoin eräpäivän siirrosta. Tämä voi tulla vastaan tilanteessa, jossa laskun saajalla on maksuvaikeuksia tai kun laskuun liittyy epäselvyyksiä, jotka ovat olennaisia laskun aiheellisuutta arvioidessa.

Mikäli eräpäivän siirto tapahtuu jostain muusta kuin epäselvyyksistä johtuen, on mahdollista, että velkoja vaatii eräpäivän siirrosta lisäkuluja. Nämä mahdolliset lisäkulut kannattaakin tarkistaa ennen eräpäivän siirtopyyntöä.

Laskun maksaminen ennen eräpäivää

Voiko laskun maksaa ennen laskulla tai sopimuksella sovittua eräpäivää? Ehdottomasti voi mutta siitä ei suoranaisesti yleisissä tilanteissa hyödy mitään. Se on kuitenkin mahdollista eikä sille ole mitään estettä.