Toiminimen perustaminen harkinnassa? Tutustu lisää tarvittaviin toimiin täällä TAI ole yhteydessä tiimiimme, niin autamme sinua eteenpäin!
Kuka voi perustaa toiminimen?
Voinko perustaa toiminimen entä mitä se vaatii minulta?
Vastaus on helppo, sillä kuka tahansa luonnollinen henkilö, jonka kotipaikka on EU:n alueella voi perustaa toiminimen helposti verkossa. Mikäli ehdot eivät täyty sähköisen asioinnin osalta, on kuitenkin mahdollista hoitaa rekisteröityminen myös kirjallisesti muilla tavoin.
Miten voin perustaa toiminimen?
Aluksi on heti todettava, että trittäjäksi ryhtymiseen ja yritystoiminnan aloittamiseen liittyy monesti ajatuksia sen vaikeudesta ja mahdottomuudesta. Todellisuudessa kuitenkin toiminimen perustaminen tapahtuu nopeasti ja vaivattomasti sähköisiä palveluita käyttäen ja meistä jokainen saa sen tehtyä vaivattomasti.
Mikäli kuitenkin haluat, niin voimme mielellämme auttaa sinua eteenpäin asiassa ja varmistaa, että sinun tulee samalla huolehdittua kaikki vaadittavat rekisteröinnit, jotka toki voi hoitaa myös myöhemmin. Tällaisia rekisteröintejä ovat esimerkiksi ennakkoperintärekisteri, arvonlisäveroon liittyvät rekisteröinnit.
Miten perustoimet siis käytännössä lähtevät liikkeelle?
Kaikki käynnistyy yritys- ja yhteisötietopalvelun eli toiselta nimeltään YTJ-palvelun kautta, jossa voit tehdä perustamisilmoituksen ja samalla valita myös mihin kaikkialle haluat rekisteröityä samalla. Yleensä tässä vaiheessa rekisteröidytään myös kaupparekisteriin sekä verottajan rekistereihin.
Ohessa linkki YTJ-palveluun, jossa voit tunnistautumisen jälkeen käynnistää rekisteröintitoimet:
Lisätietoa ytj-palvelusta löytyy myös sivultamme: ytj.
Paljonko toiminimen perustaminen maksaa?
Onko toiminimen perustaminen kallista? Ei missään tapauksessa toiminimen perustaminen on edullista ja sen hinta määräytyy käytännössä rekisteröintimenetelmän perusteella. Sähköinen rekisteröinti maksaa tällä hetkellä noin 60 euroa ja kirjallinen rekisteröinti hieman enemmän.
Hinta on siis kokonaisuudessaan edullisempi kuin esimerkiksi osakeyhtiön perustamiseen liittyvät kulut, joita käymme tarkemmin läpi sivullamme : osakeyhtiön perustaminen
Toiminimen perustamisilmoituksen tiedot
Toiminimen perustamisen osalta tulee täyttää ilmoitusta, joka sisältää tietyt pakolliset tiedot. Tätä ilmoitusta kutsutaankin nimellä perustamisilmoitus.
Toiminimen perustamisilmoitusta varten tarvitset seuraavia tietoja:
- Omat eli tulevan elinkeinoharjoittaan henkilötiedot
- Toiminimen yhteystiedot
- Posti ja / tai käyntiosoite
- verkkosivun osoite
- Puhelinnumero
- Email osoite
- Toiminimesi virallisen nimiehdotuksen ja halutessasi vaihtoehtoiset nimivaihtoehdot (rajoituksena maksimissaan kaksi lisävaihtoehtoja)
- Yrityksen kotipaikka
- Yrityksen toimiala
Ohessa linkki patentti- ja rekisterihallituksen laatimaan ohjevideoon, jonka ohjeiden mukaisesti rekisteröinti onnistuu nopeasti ja vaivattomasti.
Pitääkö toiminimeä perustettaessa olla pääomaa?
Toiminimeä rekisteröitäessä ei tarvita tiettyä etukäteen määrättyä alkupääomaa. Alkupääomaa kannattaa toki olla varsinaisen toiminnan käynnistämistä varten mutta itse rekisteröintiä ajatellen riittää vain rekisteröitymismaksu, josta aiemmassa kappaleessa kerroimmekin.
Mikäli tarvitset toiminnan perustamista varten rahoitushakemuksia tai apua erilaisiin tukiin, niin autamme tässäkin mielellämme. Ota vain yhteyttä tiimiimme, niin autamme sinua hakemusten täyttämisessä.
Toiminimen pankkitilin avaaminen
Meiltä kysytään usein mielipidettä siitä, että kannattaako toiminimellä avata tiliä? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta ja tilanne voi olla hyvin tapauskohtainen. Yleisesti ottaen kuitenkin toiminnan kasvaessa on esimerkiksi kirjanpidon kannalta huomattavasti selkeämpää, että toiminimelle otetaan oma tili. Tällöin suosittelemme vahvasti varsinaista yritystiliä, jonka ominaisuuksia hyödyntäen päästäänkin ottamaan monet sähköiset järjestelmät käyttöön ja tätä kautta voimme tehostaa merkittävästi kirjanpidon työtä sekä samalla helpottaa arkeasi.
Erillisen tilin etuna on se, että yrityksen kirjanpitoon kuuluvat tapahtuvat ovat selkeästi eriteltynä ja sitä kautta voimme myös omalta osaltamme huolehtia kanssasi siitä, että saamme kaikki tositteet kirjanpitoosi oikein ja ajallaan.
Luonnollisesti myös toiminimen tapahtumien seuraaminen helpottaa päivittäisen kontrollin pitämistä ja näet suoraan, että miten liiketoiminta sujuu päivätasolla.
Toisinaan voi kuitenkin olla, että toiminta on sen verran pienempää, että kannata maksaa lisäkuluja yritystoimintaan ja sitä kautta toiminimen harvemmat tapahtuvat hoituvat sujuvasti myös yksityistilin sisällä.
Yhteistyön aloitukseen kuuluu se, että pohdimme kanssasi vaihtoehtoja ja kerromme tarkemmin, miten mikäkin asia vaikuttaa arkeesi jatkossa. Älä siis turhaan pohti näitä asioita yksin, vaan ota rohkeasti yhteyttä meihin
Autamme mielellämme sinua eteenpäin!
Lue lisää: Kirjanpitopalvelumme
Toiminimen kirjanpidon aloittaminen
Toiminimen rekisteröinnin jälkeen on syytä huolehtia alusta alkaen myös kirjanpidon asiat kuntoon. Tekemällä kaiken alkupäivistä alkaen oikein, on vuoden lopussa tapahtuvan veroilmoituksen tekokin huomattavasti helpompaa. Lisäksi on tärkeä huomata, että mikäli olet rekisteröinyt yrityksen alv-rekisteriin, tulee sinun huolehtia valitun verokauden mukaisesti myös alv-ilmoitukset kuntoon.
Autamme näissä kaikissa kysymyksissä alusta lähtien ja halutessasi voimme myös antaa vinkkejä tarvittavien rekistereiden valintaan liittyen.
Täältä löydät yhteystietomme!