Työnantajarekisteri

Tutustu tarkemmin palveluumme

Kun yritys aloittaa toimintansa ja alkaa maksaa ensimmäisiä palkkoja, tulee ajankohtaiseksi myös työnantajarekisteri ja siihen liittyvät asiat.

Tällä sivulla käymme tarkemmin läpi työnantajarekisteriin rekisteröitymisen ehtoja ja rekisteröitymisestä aiheutuvia velvollisuuksia.

Huomaathan, että tilitoimistokumppaninasi huolehdimme myös näistä asioista puolestasi.

Mikä työnantajarekisteri on?

Työnantajarekisteri on verohallinnon ylläpitämä rekisteri, jossa on tiedot säännöllisistä palkanmaksajista. Käymmekin seuraavaksi tarkemmin läpi miten ohjeistusten mukaisesti eritellään säännöllinen ja satunnainen palkanmaksaja.

Säännöllinen palkanmaksaja työnantajarekisteriin

Mikäli yritys on virallisten määritelmien mukaisesti säännöllinen palkanmaksaja, tulee yrityksen rekisteröityä työnantajarekisteriin.

Seuraavassa tarkemmat määritelmän säännöllisen ja satunnaisen palkanmaksajan osalta.

Huomaathan, että asioidessasi kanssamme, me laskemme puolestasi palkan työntekijöillesi ja samalla huolehdimme siitä, että kaikki vaadittavat ilmoitukset ja ennakonpidätykset tulee hoidettua oikein ja ajallaan.

Tutustu myös: Ennakkoperintärekisteri

Säännöllinen palkanmaksaja

Yritys katsotaan säännölliseksi palkanmaksajaksi, kun seuraavat verohallinnon määrittelet ehdot täyttyvät:

  • Yritys maksaa vakituisesti palkkaa 2 tai useammalle työntekijälle.
  • Yritys maksaa vakituisesti palkkaa yhdelle työntekijälle ja lisäksi yhdelle tai useammalle työntekijälle, joiden työsuhde on tilapäinen tai tarkoitettu lyhytaikaiseksi.
  • Yritys maksaa palkkaa samanaikaisesti vähintään 6 työntekijälle, vaikka heidän työsuhteensa olisivat tilapäisiä ja tarkoitettu lyhytaikaisiksi.

Mikäli yritys ei täytä säännöllisen palkanmaksajan määritelmiä, se tulkitaan satunnaiseksi työnantajaksi, jolloin työnantajarekisteröinti ei ole pakollista. On kuitenkin tärkeä muistaa, että huolimatta rekisteröinnin puuttumisesta, tulee työnantajan palkanmaksun yhteydessä huolehtia vaadittavat ilmoitukset verohallinnon suuntaan.

Lue myös: Palkka, Nettopalkka, bruttopalkka

Tee ilmoitus vaikka et maksaisikaan palkkoja

On tärkeää huomata, että säännöllisen palkanmaksajan tulee antaa kuukausittain ilmoitus maksetuista palkoista, vaikkei palkkaa olisikaan maksettu ilmoitusajalta. Tällöin tehdään niin sanottu nollailmoitus.

Satunnainen palkanmaksaja

Verohallinnon määritelmien mukaan yritys on satunnainen palkanmaksaja, jos jompikumpi seuraavista ehdoista täyttyy:

  • Yrityksellä on palveluksessaan vain 1 vakituinen työntekijä.
  • Yrityksellä on palveluksessaan 1–5 työntekijää, joiden työsuhde ei kestä koko kalenterivuotta.

Työnantajarekisteröinnin tarkistus

Työnantajarekisteröintitieto on julkinen tieto, jonka voi helposti ja nopeasti tarkistaa esimerkiksi osoitteessa https://www.ytj.fi/.

Työnantajarekisteristä käytetään toisinaan rekisterissä myös nimeä TAR-rekisteri, joka tarkoittaa siis samaa asiaa.

Miten rekisteröityä työnantajarekisteriin?

Työnantajarekisteriin voi ilmoittautua heti yritystä perustettaessa yritys-ja yhteisötietojärjestelmän kautta, josta tieto menee suoraan myös verottajalle.

Mikäli rekisteröinti ei ole heti yrityksen perustamishetkellä ajankohtainen, voi rekisteröinnin tehdä helposti myös jälkikäteen suoraan verohallinnolle. Tämän osalta ehdottomasti helpoin ja nopein tapa on kirjautua omaveroon ja tehdä ilmoitus sieltä.

Autamme toki myös asiakkaitamme rekisteröintien muutoksissa eli asioidessasi kanssamme, me huolehdimme näistä puolestasi.

Tutustu palveluumme: Kirjapito

TAI

Ota suoraan yhteyttä tiimimme: Yhteystietomme

Tutustu myös