Tilitoimisto

Tällä sivulla tutustumme tarkemmin tilitoimistoihin ja kerromme lisää tilitoimistojen tehtävistä, tilitoimiston valinnasta tai hinnoittelusta.

Tällä sivulla käsittelemme seuraavia aiheita

Mikä on tilitoimisto?

Termi tilitoimisto on meille kaikille tuttu taustoistamme riippumatta mutta kuinka moni oikeasti tietää esimerkiksi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Kuinka paljon Suomessa on tilitoimistoja?
  • Mitä tilitoimistot tekevät?
  • Mitä tilitoimiston palvelut maksavat?
  • Miksi tilitoimistoa kannattaa käyttää?

Muun muassa näitä kysymyksiä käydään läpi myöhemmin tällä sivulla lisää. Todettakoon kuitenkin heti alussa, että tilitoimistot ovat palvelualan yrityksiä, joiden tehtävänä on huolehtia asiakkaidensa eli eri alojen yritysten ja yhdistysten kirjanpidosta sekä muiden taloushallintoon liittyvien oheispalveluiden tuottamisesta. Se mitä kulloinkin tarkoitetaan oheispalveluilla, riippuu toimialasta, tilitoimiston palveluista ja monesta muusta asiasta. Tutustutaan näihin tarkemmin seuraavaksi!

Tilitoimiston tehtävät

Tilitoimiston päätehtäviin kuuluu muun muassa kuukausikirjanpito, veroilmoitukset, palkanlaskenta, laskutuksen hallinta, tilinpäätöstyöt sekä kaikenlainen asiakkaiden verotukseen ja toimintaan liittyvä neuvonta.

Kuukausikirjanpidolla tarkoitetaan yleisesti ainakin kuukausittaisten myyntitapahtumien, ostolaskujen, käteiskuittien ja muiden mahdollisten liiketapahtumien kirjaamista asiakasyrityksen kirjanpitoon.

Veroilmoitukseen liittyy usein paljon myös valmistelevaa työtä eli kuukausikirjanpidon valmistuttua tilikauden ajalta tehdään tarvittavia lisädokumentteja tai selvityksiä, joiden pohjalta saadaan lopulliset veroilmoitukseen tulevat laskelmat tuloineen ja vähennyksineen.

Palkanlaskenta ei välttämättä kuulu tilitoimistolle vaan asiakasyritys voi halutessaan eriyttää palvelun myös muualle. Yleisimmin kirjanpito ja palkanlaskenta kuitenkin kulkevat yhdessä ja yleistä onkin antaa tilitoimiston hoitaa myös palkanlaskenta ja kaikki siihen liittyvät viranomaisilmoitukset jne. Pienemmät yritykset saattaavat huolehtia palkanmaksusta myös itse, jolloin yleensä puhutaan yrittäjän itsensä nostamasta palkasta.

Verotuksen osalta tilitoimisto voi auttaa monessakin asiassa. Tyypillisimpiä ja tavallisia tilitoimistolle jääviä tehtäviä ovat arvonlisäveroon liittyvät asiakokonaisuudet, joista lisätietoa oheisissa kirjoituksissamme:

Arvonlisävero

Arvonlisäverolaki

Käänteinen alv

Arvonlisäveroilmoitus

Arvonlisäverovelvollisuus

Arvonlisävero

Alv kannat 2022

Alv-laskuri

Alv-alarajahuojennus

Alv-alarajahuojennuslaskuri

Edellä mainittujen lisäksi autamme paljon alkavia yrittäjiä myös yrityksen perustamisvaiheen asioissa. Näistä erilaisista tehtävistä yleisimpiä ovat esimerkiksi yrityksen varsinainen perustaminen asiakirjoineen sekä erilaisiin rekistereihin liittyvät kysymykset. Tutustu tarkemmin yrityksen perustamiseen liittyviin ohjeistuksiimme:

Osakeyhtiön perustaminen

Yrityksen perustaminen

Toiminimen perustaminen

Yrityksen nimi

Osakeyhtiön perustamisen hinta

Yritysmuotoja

PRH nimipalvelu

Tilitoimistossa työskentely

Tyypillisesti voidaan ajatella, että tilitoimistoissa työskentelee vain kirjanpitäjiä.

Pienissä muutaman hengen tilitoimistoissa tämä voi pitää paikkansa mutta isommissa yrityksissä työskentelee myös muita ammattilaisia. Näistä esimerkkeinä mainittakoon esimerkiksi asiakaspalvelun, myynnin tai laki-alan ammattilaisia. Kuten aiemmassa kappaleessa kerroimme, tilitoimisto tehtävät oli laajuudeltaan hyvin isoja kokonaisuuksia ja tästä syystä eri alan ammattilaisia löytyykin monesta isommasta tilitoimistosta.

Tilitoimiston koosta riippumatta, tarasta tilitoimistossa työskentelyssä on kuitenkin aina yhteistyö asiakkaan kanssa sekä mahdollisuus tutustua eri toimialoihin hyvinkin erilaisen teemojen kautta.

Lue lisää avoimista työpaikoistamme: Meille töihin

Tilitoimisto hinnoittelu

Tilitoimistojen hinnoittelu voi erota toisistaan paljonkin ja suurimpana vaikuttava asiana on luonnollisesti se, mitä palveluita asiakasyritys tarvitsee ja mitä asioita yritys haluaa kenties tehdä itse.

Erot hinnoittelussa johtuvat usein palveluiden rakenteesta, laajuudesta sekä hinnoittelutavasta. Laskutus voi perustua esimerkiksi erilaisten kirjanpidon tapahtumien määrään, yrityksen liikevaihtoon, yrityksen erityistarpeisiin tai kuukausihintoihin. Lisäksi tarjolla on myös kirjanpidon kiinteää hintaa, jonka etuna on luonnollisesti kulujen ennakoitavuus.

Mikäli pohdit tilitoimiston etsimistä tai haluat vain yksinkertaisesti kilpailuttaa tilitoimistopalveluita, niin ota yhteyttä suoraan tiimiimme tai jätä yhteydenottopyyntö yhteydenottolomakkeellamme. Otamme sinuun yhteyttä pikimmiten ja teemme tarjouksen palveluistamme tarpeidesi mukaisesti.

Tutustu myös: 

Kirjanpitopalvelumme

Kirjanpidon kiinteä hinnoittelu

Riihos puhelinsovellus

Tilitoimisto Jyväskylässä

Tilitoimisto Riihos Oy

Me tilitoimisto Riihoksella olemme erikoistuneet uusien ja pienten yritysten kirjanpitoon ja arkeen liittyvien erilaisten kysymysten ratkaisemiseen.

Päivittäisessä arjessa asiakkaidemme kanssa huolehdimme toki välttämättömät kirjanpidon tehtävät mutta olemme tukena myös monissa muissa arjen kysymyksissä, jotka voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin asioihin:

  • Palkanlaskenta
  • Verotukseen liittyvät kysymykset ja muutostoimet verohallinnon kanssa
  • Yritysmuodon vaihdokset
  • Ulkomaankauppaan tai liiketoimintaan liittyvät kysymykset.

Ota yhteyttä, niin katsotaan miten voisimme auttaa sinua eteenpäin. Tiimimme yhteystiedot löydät täältä.

 

Tilitoimistot Suomessa

Tilitoimistojen määrä on pysynyt Suomessa suhteellisen tasaisena. Kaikkiaan Suomessa on yli 4000 tilitoimistoa, jotka työllistävät yhteensä noin 12 000 alan ammattilaista. Lisätietoa tilitoimistoalasta löytyy taloushallintoliiton sivuilta.

 

Tilitoimiston valinta

Tilitoimiston valintaan kannattaa käyttää aikaa ja miettiä minkälaista palvelua tarvitsee. Valintaan vaikuttaa paljon yrityksen omat tarpeet nyt ja tulevaisuudessa sekä yrityksen kokoluokka. Esimerkiksi aloittavan yrityksen kannalta on tärkeä valita tilitoimisto, joka pystyy auttamaan kaikissa arjen kysymyksissä, kun taas pidempään toiminut yrittäjä ei välttämättä tarvitse niin paljoa säännöllistä vuorovaikutusta, koska asiat ovat tuttuja pidemmältä ajalta.

Lue lisää: Tilitoimiston valinta, Uuden yrityksen kirjanpito

Sähköinen tilitoimisto

Nykyään kuulee usein termin ”sähköinen tilitoimisto”, mitä se tarkoittaa?
Sähköisellä tilitoimistolla tarkoitetaan usein tilitoimistoa, jonka kanssa voi asioida erilaisten sähköisten kanavien kautta. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että kirjanpitoon kuuluvat tositteet voi toimittaa sähköpostitse tai erilaisten järjestelmien avulla.

Sähköisessä toiminnassa on monia hyötyjä niin sanottuun vanhaan tapaan verrattuna. Yksi merkittävä etu on nopeus ja vaivattomuus. Asiakas voi esimerkiksi lähettää kuvan käteiskuitista heti ostoksen teon jälkeen, jolloin kyseinen kuitti ei katoa tai pilaannu vaatteiden taskussa.

Sähköisen työkalut tarjoavat myös erinomaisen keinon tallentaa esimerkiksi ostokuitit samaan paikkaan mahdollista tulevaa tarvetta varten. Näin niihin voi palata myöhemmin uudelleen.

Lue lisää palvelustamme: kirjanpito

Tilitoimiston ohjelmistoja

Suomessa on tarjolla monia erilaisia ohjelmistoja, joita tilitoimistot käyttävät.

Suosituimpia ovat muun muassa Visman tuoteperheen tuotteet Visma Fivaldi, Netvisor sekä Procountor järjestelmä.

Tutustu myös

Voimmeko tehdä tarjouksen palveluistamme?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.