Ostoreskontra

Ostoreskontra – mikä se on ja miksi sen ylläpitäminen on tärkeää?

Tutustu tarkemmin asiaan täällä!

Mitä tarkoittaa ostoreskontra?

Ostoreskontra on yrityksen kirjanpidon osa ja tarkemmin sanoen käytännössä siis lista yrityksen vastaanottamista ostolaskuista. Se sisältää niin jo saapuneet maksamattomat ostolaskut, mutta myös jo maksetut ostolaskut.

Kuka pitää yllä ostoreskontraa?

Koska ostoreskontra on yrityksen kirjanpidon osa kokonaisuus, sen ylläpidosta ja päivityksestä vastaa pienissä yrityksissä taho, joka huolehtii myös yrityksen kokonaiskirjapidosta. Tavallisesti sen hoitaminen kuuluu siis kirjanpitäjälle (yleisimmin tilitoimistolle), jonka vastuulla kirjanpidon tekeminen on.

Ostolaskujen tiliöinti

Ostolaskujen tiliöinnillä tarkoitetaan sitä, että saapuneet ostolaskut tiliöidään kirjanpidon tekemisen yhteydessä ostolaskuihin ja sitä kautta ostoreskontraan.

Lue lisää: tiliöinti

Ostoreskontran ylläpito sähköisesti

Nykyään ostolaskuja toimitetaan paljon myös sähköisesti, jolloin yrityksen sähköisten ostolaskujen kyvyn kautta myös ostoreskontran päivittyminen ja huolehtiminen on paljon tehokkaampaa ja nopeampaa kuin aiemmin.

Ostolaskuja voi tulla toki paljon muillakin tavoin ja tilitoimiston tehtäväksi jääkin niiden kirjaaminen oikein yrityksen kirjanpidossa.

Tutustu myös: sähköinen tilitoimisto, Visma Fivaldi

Mitä tietoja ostoreskontrasta näkee?

Mikäli ostoreskontraa on pidetty ajantasaisena, niin sieltä löytyy parhaimmillaan kaikkien saapuneiden ja maksettujen ostolaskujen lisäksi myös tarkemmat tiedot laskujen maksuista, toimittajista jne.

Näin yritys pystyy helposti analysoimaan tarkemmin saapuneiden ostolaskujen määrää esimerkiksi toimittajakohtaisesti ja sitä kautta tehdä kehitystoimia esimerkiksi yrityksen kulupuolelle.

Lue myös