Palkanmaksukausi

Palkanlaskennassa tulee vastaan useita samankaltaisia termejä, jotka kuitenkin tarkoittavat hieman eri asiaa. Työnantajan päävelvoite on kuitenkin huolehtia sopimuksen mukaiset palkanmaksut työntekijöilleen, tästä syystä palkanlaskelmaan liittyvät lait ja säännökset on syytä tuntea kunnolla ja niihin on kannattaa tutustua jo ennen ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

Tällä sivulla tutustumme tarkemmin termiin nimeltä palkanmaksukausi ja käymme läpi syvemmin, mitä se tarkoittaa ja mihin asioihin työnantajan on syytä tutustua tarkemmin.

Mikä on palkanmaksukausi?

Palkanmaksukausi tarkoitta yksinkertaisuudessaan sitä ajanjaksoa, miltä palkkaa ollaan maksamassa. Esimerkiksi kuukausipalkkalaisen kohdalla palkanmaksukausi on aina kyseisen kuukauden mittainen.

Palkanmaksukauden viimeinen päivä on nimeltään palkanmaksupäivä, jona palkka tulee olla palkansaajan eli työntekijät käytettävissä.

Yleisimmät palkanmaksukaudet

Yleisimmät palkanmaksukaudet ovat Suomessa kuukausi tai kahden viikon aikajakso.

Palkanmaksukausien osalta määräyksiä löytyy niin työehtosopimuksista kuin työsopimuslaistakin. Esimerkiksi työsopimuslaissa on määräyksiä, joiden mukaisesti kuukausipalkkasopimuksen mukaan työskentelevällä työntekijälle palkanmaksukausi on oltava kuukausi.

Palkanmaksukausi tulee lähtökohtaisesti olla maksimissaan yhden kuukauden mittainen, mutta poikkeuksia ovat esimerkiksi tilanteet, joissa osa palkanmaksun perusteena olevasta palkitsemisesta perustuu tulospalkkaan, provisioon tai voitto-osuuteen. Tällöin palkanmaksukausi voi olla pidempi mutta ei kuitenkaan enempää kuin 12 kuukautta.

Palkanmaksukauden poikkeukset

Palkanmaksukausissa voi olla poikkeuksia tilanteissa, joissa palkanmaksukausi päättyy esimerkiksi viikonloppuna tai arkipyhänä. Tällöin palkanmaksupäiväksi muodostuu lähin edellinen arkipäivä.

Esimerkiksi palkanmaksupäiväksi on sovittu kuukauden viimeinen päivä, joka on tammikuun palkanmaksukaudella sunnuntai. Tällöin palkanmaksupäivä ei ole palkanmaksukauden viimeinen päivä vaan lähin edellinen arkipäivä, joka on esimerkissä siis edeltävä perjantai.

Voimmeko auttaa sinua palkanlaskennan osalta?

Tiesithän, että kirjanpitopalvelun lisäksi huolehdimme halutessasi myös kaikesta palkanlaskentaan liittyvästä?

Tämä tarkoittaa, että laskemme puolestasi palkan antamiesi ohjeiden perusteella ja huolehdimme myös kaikki lain mukaiset pakolliset viranomaisilmoitukset oikein ja ajoissa. Näin pystyt keskittymään itse yrityksen muihin asioihin ja voit samalla luottaa, että hallinnolliset pakolliset asiat tulee kuitenkin hoidettua kuntoon.

Teemme mielellämme tarjouksen palveluistamme!

Lue lisää palkanlaskennasta

Jätä tarjouspyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.