Oletko törmännyt termiin ateriakorvaus ja haluat tietää aiheesta lisää? Vai oletko kenties tarkistamassa ateriakorvauksen suuruutta tällä hetkellä?

Tällä sivulla vastaamme muun muassa näihin kysymyksiin ja käymme tarkemmin läpi mistä on kyse ateriakorvauksesta puhuttaessa.

Tervetuloa tutustumaan aiheeseen tarkemmin!

Mitä tarkoittaa ateriakorvaus?

Mistä on siis kysymys ateriakorvauksesta puhuttaessa?

Ateriakorvaus on päivärahan ja kilometrikorvausten tapaan verovapaa korvaus, jolla korvataan tilanne, missä työntekijällä ei ole mahdollisuutta aterioida päivän aikana tavanomaisella ruokailupaikallaan työpäivän aikana.

Ateriakorvauksesta käytetään tietyissä yhteyksissä myös nimeä ruokaraha.

Kuka on oikeutettu ateriakorvaukseen?

Ateriakorvaus on eräänlainen vaihtoehto päivärahan osalta. Mikäli työntekijälle ei makseta tietyn työmatkan osalta päivärahaa tai edellytykset päivärahan maksamiselle eivät toteudu on, voi vaihtoehtona olla kuitenkin ateriakorvauksen maksaminen.

Huomionarvoista on myös se, että työntekijällä on mahdollisuus saada verovapaasti kaksi ateriakorvausta sellaiselta päivältä, jolloin palkansaaja aterioi työmatkan aikana kaksi kertaa.

Miten ilmoitan ateriakorvaukset

Maksettujen ateriakorvausten osalta on tärkeä muistaa, että ne tulee muiden maksettujen korvausten tai palkan tavoin ilmoittaa viiden päivän kuluessa eteenpäin.

Mikäli palkan tai korvausten ilmoittaminen on vieras asia, niin autamme näissä mielellämme jatkossa.

Tutustu tarkemmin palveluumme täällä TAI jätä yhteydenottopyyntö, niin kerromme tarkemmin!

Voit myös tiettyjen edellytysten täyttyessä vähentää ateriakorvaukset tulonhankkimiskuluina veroilmoituksen yhteydessä. Tarkemmin näistä erityisvaatimuksista löydät lisätietoa verohallinnon ohjeissa.

Ilmoittaminen itsessään onnistuu omaveron kautta seuraamalla verohallinnon ohjeita.

Ateriakorvaus 2023

Ennen kuin tarkastelemme ateriakorvauksen suuruutta vuonna 2023, on hyvä muistaa, että ateriakorvausten ja muidenkin verohallinnon määrittelemien korvausten suuruudet tarkistetaan aina kalenterivuosittain ja suuruudet onkin hyvä tarkistaa aina vuodenvaihteessa.

Vuonna 2023 ateriakorvauksen suuruuden enimmäismäärä on 12 euroa ateria kohden. Jos korvattavia aterioita on yhteensä kaksi, on enimmäismäärä 24 euroa.

Käymme myöhemmin tällä sivulla läpi myös ateriakorvauksen suuruuden kehityksen tähän päivään.

Ateriakorvauksen maksaminen yrityksen näkökulmasta

Miten ateriakorvaus näyttäytyy yrityksen näkökulmasta? Ateriakorvauksia ja esimerkiksi päivärahoja tai muita verohallinnon vastaavia määriteltyjä verovapaita korvauksia voidaan siis maksaa niin osakeyhtiöiden kuin henkilöyhtiöidenkin työntekijöille. Työntekijäksi lasketaan myös yrityksessä työskentelevä yhtiömies tai osakas.

Sen sijaan toiminimiyrittäjä eli elinkeinoharjoittaja ei voi maksaa itselleen ateriakorvausta tai muitakaan vastaavia korvauksen. He voivat kuitenkin verotuksen yhteydessä vähentää päivärahaa vastaavan summan.

Yritykselle itselleen edellä mainitut korvaukset ovat vähennyskelpoisia kuluja.

Autamme mielellämme näiden kysymysten kanssa eteenpäin ja teemme puolestasi vaadittavat ilmoitukset verohallinnon suuntaan.

Jätä yhteydenottopyyntö tai tutustu tarkemmin palveluumme täällä.

Ateriakorvauksen suuruuden kehittyminen eri vuosina

Kuten myös muut verohallinon määrittelemät verovapaat korvaukset, niin myös ateriakorvaus ja sen suuruus tarkistetaan vuosittain. Muiden korvausten tapaan myös ateriakorvauksen suuruus on  noussut vuodesta toiseen.

Ohessa viime vuosien ateriakorvausten suuruudet:

 • Ateriakorvaus vuonna 2022
  • Enimmäismäärä 11,25 euroa
  • Mikäli korvattavia aterioita on kaksi, niin enimmäismäärä on 22,50 euroa
 • Ateriakorvaus vuonna 2021
  • Enimmäismäärä 11 euroa
  • Mikäli korvattavia aterioita on kaksi, niin enimmäismäärä on 22 euroa
 • Ateriakorvaus vuonna 2020
  • Enimmäismäärä 10,75 euroa
  • Mikäli korvattavia aterioita on kaksi, niin enimmäismäärä on 21,50 euroa
 • Ateriakorvaus vuonna 2029
  • Enimmäismäärä 10,50 euroa
  • Mikäli korvattavia aterioita on kaksi, niin enimmäismäärä on 21 euroa

Jätä tarjouspyyntö kirjanpitopalveluistamme

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.