Yrittäjän palkka

Tällä sivulla tutustumme yhteen paljon asiakkaidemme kanssa läpikäytävään asiaan eli yrittäjän palkkaan ja sen erilaisiin kysymyksiin. Käymme läpi muun muassa asioita, jotka tulee huolehtia kuntoon palkanmaksun kohdalla välttääksesi turhat sakkomaksut ja toisaalta tutustumme myös siihen, miten palkanmaksuun vaikuttaa esimerkiksi kohdeyrityksen yritysmuoto.

Mitä tarkoittaa yrittäjän palkka?

Yrittäjän palkalla tarkoitetaan sitä tuloa, jonka yrittäjä nostaa itselleen yrityksestä käyttäen erilaisia mahdollisia tapoja. Käymme tällä sivulla tarkemmin eri menetelmiä läpi ja lisäksi kerromme, mistä näihin liittyen löytyy lisätietoa.

Huomaathan, että yrittäjän palkanmaksu ja siihen liittyvät kysymykset ovat myös osa jokapäiväistä yhteistyötämme asiakkaiden kanssa, joten autamme näissä erittäin mielellämme. Ota vain rohkeasti yhteyttä tiimiimme TAI jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella, niin kerromme mielellämme lisää ja autamme sinua eteenpäin.

Yrittäjän palkan sivukulut

Huomaamme usein, että ensimmäisiin palkanmaksuihin liittyy paljon epätietoisuutta siitä, mitä erilaisia sivukuluja palkkaan liittyy ja miten sivukulut eroavat yrittäjän ja työntekijän välillä.

Tiivistettynä erot ovat siinä, että yrittäjän itselleen maksamasta palkasta ei sivukuluina tarvitse huomioida kuin sosiaaliturvamaksun, kun taas työntekijälle maksettavan palkan yhteydessä sivukuluina tulee maksettavaksi myös muita kuluja. Käymme tarkemmin läpi sivukuluja täällä: Palkan sivukulut

Yrittäjän palkka osakeyhtiössä

Osakeyhtiö yhtiömuotona tarjoaa paljon erilaisia tapoja maksaa itselleen palkkaa tai korvata muita suoraan aiheutuneita kuluja. Tällaisia vaihtoehtoisia tapoja ovat esimerkiksi seuraavat tavat:

  • Varsinainen palkka
  • Luontoisedut
  • Osinko
  • Päivärahat
  • Kilometrikorvaukset

Seuraavaksi käymme tarkemmin läpi edellä mainittuja korvauksien muotoja.

Varsinainen palkanmaksu yrittäjälle toteutetaan muiden palkansaajien tavoin palkanmaksuna, ainoana erotuksena on se, että palkan sivukulut eroavat yrittäjän itselleen maksaman palkan ja työntekijälle maksettavan palkan välillä. Tätä asiaa käymme tarkemmin läpi seuraavissa kappaleissa.

Luontoisetuina voidaan maksaa esimerkiksi puhelin-, lounas – tai vaikkapa autoetua. Nämä ovat kaikki yrittäjälle itselleen verotettavaa ansiotuloa, joka on raportoitava palkan tavoin verohallinnolle.

Osinkoa yritys voi maksaa omistajilleen silloin, kun yritykselle on kertynyt jaettavia voittovaroja. Lue lisää osingoista oheisella sivullamme: Osinko

Päivärahoja ja kilometrikorvauksia voi nostaa yrityksestä perustuen toteutuneisiin työmatkoihin. Lisätietoa päivärahoista voit lukea esimerkiksi oheiselta sivulta ja kilometrikorvauksista lisätietoa löytyy esimerkiksi seuraavilta sivuilta: Päiväraha, kilometrikorvaukset

Yrittäjän palkka toiminimessä

Toiminimiyrittäjän palkan nostaminen yrityksessä onkin sitten huomattavasti yksinkertaisempaa kuin osakeyhtiön kohdalla. Toiminimiyrittäjä ei maksa itselleen varsinaista palkkaa, joka käyttäytyisi osakeyhtiön palkanmaksun tapaan, vaan toiminimen kohdalla puhutaan yksityistoista. Tämä perustuu siihen, että yrittäjän ja toiminimen tulot käsitellään samassa verotuksessa.

Toiminimiyrittäjä maksaa veroja tuloistaan ennakkoveron kautta eli erillisiä tulorekisterin ilmoituksia tai vastaavia ei erikseen tarvitse tehdä.

Huomaathan, että yrittäjän palkanmaksu ja siihen liittyvät kysymykset ovat myös osa jokapäiväistä yhteistyötämme asiakkaiden kanssa, joten autamme näissä erittäin mielellämme. Ota vain rohkeasti yhteyttä tiimiimme TAI jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella, niin kerromme mielellämme lisää ja autamme sinua eteenpäin.

Yrittäjän palkan maksaminen ja laskeminen käytännössä

Olemme nyt edellä käyneet paljon erilaisia teoreettisia tilanteita läpi erilaisten tilanteiden kohdalla ja seuraavaksi tutustutaan vielä siihen, miten palkan laskeminen ja maksaminen käytännössä tapahtuu.

Yleisesti ottaen suuri osa yrittäjistä on ulkoistanut palkanlaskennan tilitoimistolle, joka osaa huomioida kaikki pakolliset kulut laskennassa ja erityisesti myös varmistua siitä, että kaikki vaadittavat ilmoitukset ja rekisteröinnit on hoidettu asianmukaisesti.

Laskemiseen tarvitsemme vain tiedon siitä, kuinka paljon haluat nostaa palkkaa osakeyhtiöstä ulos ja me huolehdimme loput asiat puolestasi. Mikäli haluat arvioida erilaisten palkanmaksun muotojen vaikutusta kokonaisverotukseen, autamme myös mielellämme näissä pohdinnoissa.

Osa yrittäjistä huolehtii palkanmaksun myös itse, jolloin tarvitsemme kirjanpitoon vain tiedot palkanmaksusta. Tällöin yrittäjän tulee myös itse huolehtia vaadittavat tulorekisterin ilmoitukset ja oikeat laskennat palkan sivukulujen osalta. Voit tutustua palkan sivukuluihin lisää täältä: Palkan sivukulut 202

Mikäli sinulle herää kysymyksiä yrittäjän palkan maksuun liittyen, niin ota rohkeasti yhteyttä tiimiimme TAI jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella, niin kerromme lisää siitä, miten voisimme auttaa sinua eteenpäin!

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.