Mikä on vuosilomalaki, ketä vuosilomalain määräykset koskettavat? Entä mitä asioita jokaisen tulisi tietää vuosilomalain tulkinnoista ja sisällöstä? Muun muassa näitä asioita ja paljon muuta käymme läpi seuraavaksi tällä sivulla.

Muistathan, että asiakkaanamme neuvomme näissä asioissa myös tarkasti ja lisäksi laskemme halutessasi myös työntekijöidesi palkat ja huolehdimme samalla kanssasi siitä, että vuosilomalain määräykset toteutuvat.

Voit jättää yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeellamme tai vaihtoehtoisesti ottaa suoraan yhteyttä tiimimme joko chat-palvelumme kautta tai puhelimitse/sähköpostilla yhteystietoihimme, jotka löydät täältä.

Mikä on vuosilomalaki?

Aluksi syvennytään tarkemmin kysymykseen, mikä on vuosilomalaki? Kyseessä on siis laki, joka koskettaa lähes jokaista työ – tai virkasuhteeseen perustuvaa sopimussuhdetta. Vuosilomalaissa määritellään tarkat pelisäännöt esimerkiksi vuosilomien määrästä, vuosilomien ajankohdasta tai vaikka loma-ajan palkasta.

Käymme sivulla läpi tarkemmin yleisimpiä vuosilomalakiin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Mikäli haluat tutustua tarkasti vuosilomalakiin ja sen kohtiin on se myös mahdollista. Vuosilomalaki löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Ketä vuosilomalaki koskettaa?

Yleisesti ottaen vuosilomalaki on määräävänä lakina lähes jokaisessa työsuhteessa sekä virkasuhteessa.

Seuraavassa kappaleessa käymme kuitenkin läpi muutamia erityistapauksia, jotka ovat lain soveltamisen ulkopuolella.

Ketä vuosilomalaki ei kosketa?

On olemassa myös erilaisia toimenkuvia, joissa työvelvoite ei sinällään suoraan liity mihinkään työ- tai virkasuhteeseen. Tällaisesta yleisin esimerkki on esimerkiksi toimitusjohtaja, jonka toimenkuva perustuu erilliseen toimitusjohtajasopimukseen eikä henkilö ole varsinaisessa työsuhteessa yhtiöön. On toki mahdollista, että johtajasopimuksella sovitaan siitä, että myös kyseiseen sopimukseen sovelletaan vuosilomalakia. Yleisimmin vastaavista tai verrattavista ehdoista sovitaan kuitenkin sopimuksella erikseen.

Vuosilomalain historia

Vuosilomalaki ei ole missään tapauksessa uusi laki itsessään vaan ensimmäinen kerran vuosilomista säädettiin laissa jo kauan aikaa sitten ja tarkemmin vuonna 1922. Tällöin kyseessä oli laki nimeltä työsopimuslaki, jossa vuosilomaksi määriteltiin 7 päivää.

Tämän ensimmäisen lainsäädännön jälkeen lainsäädäntö on kehittynyt vuosilomien osalta lukuisia kertoja.

Vuosilomalain viimeiset muutokset on kirjattu selkeästi myös lain muutoslokiin, joka on nähtävissä täällä.

Jätä yhteydenottopyyntö, niin kerromme lisää!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.