Oletko maksamassa ensimmäistä kertaa palkkaa tai muuta vastaavaa suoritusta ja olet törmännyt tulorekisterin ilmoitusvelvollisuuteen?

Saammekin usein kysymyksiä tulorekisterin käyttöön, ilmoituksiin ja vastuisiin liittyen. Siksi olemmekin koonneet tälle sivulle tietoa asian osalta.

Mikäli haluat kuitenkin hoitaa palkanmaksun tehokkaasti ja keskittyä itse muihin yritystoiminnan asioihin, niin huolehdimme mielellämme nämä pakolliset viranomaisilmoitukset puolestasi.

Jätä yhteydenottopyyntö lomakkeellamme TAI ota suoraan yhteyttä tiimiimme, niin kerromme lisää palvelustamme ja siitä, kuinka voisimme edullisesti helpottaa arkeasi näiden pakollisten ilmoitustoimien osalta.

Mikä on tulorekisteri?

Mikä tulosrekisteri siis yksinkertaisuudessaan on?

Se on sähköinen vuodesta 2019 alkaen käytössä ollut verohallinnon tulorekisteriyksikön ylläpitämä rekisteri, jonne kaikkien työnantajien tai muiden vastaavien suoritusten (esimerkiksi eläkkeet, etuudet tms.) maksajien on ilmoitettava maksamiensa suoritusten erittelyt ja maksun saajat.

Tulorekisteriin ilmoitetut tiedot eivät ole kaikille julkisia vaan niitä käyttää ainoastaan laissa säädetyt tahot, joilla on oikeus velvollisuuksien puolesta nähdä palkkatiedot.

Tulorekisteri löytyy täältä.

Kuka tekee ilmoitukset tulorekisteriin?

Kuten aiemmassa kappaleessakin kerroimme, on suorituksen maksaja vastuussa tulorekisteri-ilmoitusten teosta.

Arjessa tämä toimii kuitenkin kanssamme niin, että me toki huolehdimme palkanlaskennan yhteydessä myös tulorekisteri-ilmoituksista puolestasi. Näin ollen voit rauhassa keskittyä oman liiketoiminnan hoitamiseen ja jättää pakolliset viranomaisilmoitukset meidän huolehdittavaksemme.

Tulorekisteri-ilmoitusten määräpäivä

Suurin yksittäinen haaste tulorekisterin ilmoitusten teossa on melko kiireinen määräpäivä. Ilmoituksiin liittyvä säännöstö on yksinkertaisuudessaan seuraava: Suorituksen maksajan on ilmoitettava maksusta laskien viiden päivän kuluessa tulorekisteriin maksutiedot.

Tärkeä huomio myös itse ilmoitukseen liittyen on se, että ilmoitus tulee tehdä jokaisesta eri suorituksen saajasta erikseen.

Tulorekisteri-ilmoitus myöhässä

Törmäämme monesti tilanteeseen, jossa asiakkaalle on aiheutunut myöhästymisestä iso ja yllättävä myöhästymismaksu. Tästä syystä onkin tärkeää, että heti yritystoiminnan alussa ja palkanlaskennan tai muiden etuuksien maksujen alkaessa huolehditaan siitä, että vastuut ja velvollisuudet palkanlaskennan ja siihen liittyvien ilmoitusten osalta ovat selvät kaikilla asiaan osallistuvilla tahoilla.

Myöhästymismaksujen säännöstö menee yksinkertaistaen seuraavasti:

  • Tulorekisteri-ilmoitus annetaan 1-45 päivää myöhässä
    • Myöhästymismaksu on 3 euroa / ilmoitus / päivä
  • Tulorekisteri-ilmoitus annetaan yli 45 päivää myöhässä
    • Myöhästymismaksu on 135 euroa + 1 % ilmoitetun suorituksen määrästä TAI eläkkeen perusteena olevan työansion määrästä sen mukaan (jos suurempi kuin 1% ilmoitetun suorituksen määrästä)
  • Tulorekisteri-ilmoitusta ei anneta lainkaan
    • Mikäli ilmoitusta ei anneta lainkaan, ei yleensä tule erillistä myöhästymismaksua vaan useimmiten seurauksena on veronkorotus tai erillinen laiminlyöntimaksu.

Mistä apua tulorekisterin käyttöön?

Mikäli tulorekisterin käyttöön liittyy epäselvyyksiä, suosittelemme harkitsemaan asian ulkoistamista ammattilaiselle.

Mikäli taas haluat itse jatkaa asian hoitamista, niin verohallinto on koonnut ohjeistusta tulorekisterin käyttöön tänne.

Tulorekisterin kieliversiot

Tulorekisteristä on olemassa erilaisia kieliversioita niin suomeksi, englanniksi kuin ruotsiksi.

Omien tietojen tarkastelu tulorekisteristä

Yksityishenkilönä pystyt kirjautumaan myös sisään tulorekisteriin ja tarkastaa sieltä omien tietojen alta omat ilmoitetut tulotietosi.

On kuitenkin hyvä huomata, että tulorekisteriin on ilmoitettu palkkatiedot vasta vuodesta 2019 alkaen ja muut eläke tai etuustiedot vasta vuodesta 2021 alkaen.

Lisätietoa palkanlaskentaan liittyen

Tutustu myös verotuksen aiheisiin

Jätä tarjouspyyntö, niin kerromme lisää palvelustamme

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.