Kohtaamme arjessa paljon kysymyksiä työnantajan tarjoamiin työsuhde-etuihin (tai toiselta nimeltään luontoisetuihin) liittyen. Yksi yleisimmistä käytössä olevista työsuhde-eduista on nimeltään puhelinetu. Tällä sivulla tutustummekin tarkemmin puhelinetuun ja selvitämme tarkemmin yleisimpiä siihen liittyen kohtaamiamme kysymyksiä.

Työsuhde-edut yleisesti

Ennen kuin syvennytään tarkemmin puhelinetuun, tarkistellaan vielä työsuhde-etuja laajemmin. Mistä on siis kysymys työsuhde-eduista puhuttaessa? Työsuhde-edut ovat yleisesti ottaen palkkaan verrattavia etuja, joiden verotusarvo lisätään saajan mahdollisesti muuhun saamaan palkkatuloon ja verotetaan näin ollen verohallinnon toimesta muun ansiotulon mukana.

Verotuksen suuruus eli niin sanottu kyseisen edun verotusarvo vaihtelee edun mukaan ja seuraavissa kappaleissa käymme läpi puhelinedun suuruuksista.

Mikäli kaipaat kuitenkin apua palkanlaskennassa ja etuihin liittyvissä kysymyksissä, niin autamme mielellämme näissä arjen kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteys tiimiimme tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeellamme, niin otamme yhteyttä kertoaksemme palveluistamme lisää.

Mitä puhelinetu tarkoittaa käytännössä?

Puhelinetu tarkoittaa yksinkertaistaen tilannetta, jossa työnantaja tarjoaa työntekijälle yhtiön omistuksessa olevan liittymän ja puhelimen käyttöön niin, että puhelimella hoidetaan yksityispuheluita. Puhelinetu kattaa verohallinnon ohjeistuksen mukaan puhelut, tekstiviestit ja multimediaviesteistä aiheutuneet kustannukset. Saat siis toisin sanoen käyttöösi yrityksen omistaman puhelimen ja liittymän.

Puhelinedun verotus

Puhelinedun kuten muidenkin työsuhde-etujen verotus ja verotusarvot tarkistetaan ja vahvistetaan verohallinnon toimesta aina vuosittain. Verotus tapahtuu ansiotuloverotuksen mukaisesti niin, että verotusarvon mukainen arvo lisätään palkanlaskennassa mukaan maksettavaan rahapalkkaan ja näin ollen edun saaja maksaa ansiotuloveroa enemmän.

Ohessa esimerkki puhelinedun verotuksesta:

Palkansaajan kuukausipalkka on 3000 euroa ja lisäksi hänellä on puhelinetu, jonka verotusarvo on 20 euroa / kk.

Palkansaajan verotettava kuukausitulo on siis yhteensä 3020 euroa kuukaudessa ja tästä hän maksaa veroa ajantasaisen verokortin mukaan. Näin ollen hänellä on siis verotettavaa kuukausituloa puhelinedun verran kuukaudessa enemmän kuin varsinainen rahapalkka on ja näin ollen hän maksaa palkastaan hieman enemmän veroa kuin ilman puhelinetua.

Puhelinedun verotusarvo

Puhelinedun verotusarvo on verohallinnon päätöksessä portaaton ja yksiselitteinen. Verotusarvo on 20 euroa kuukaudessa.

Puhelinetu 2023

Kuten aiemmin tällä sivuilla kerroimme, verohallinto tekee vuosittain päätöksen luontoisetujen verotusarvoista.

Vuoden 2023 osalta puhelinedun verotusarvo on 20 euroa kuukaudessa. Verohallinnon päätös ja erittelyt ovat luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Puhelinetu 2022

Kuten aiemmin tällä sivuilla kerroimme, verohallinto tekee vuosittain päätöksen luontoisetujen verotusarvoista.

Vuoden 2022 osalta puhelinedun verotusarvo oli 20 euroa kuukaudessa. Verohallinnon päätös ja erittelyt ovat luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.