Palkanlaskenta ja vuosilomalaki aiheuttavat usein paljon kysymyksiä. Tällä sivulla tutustumme tarkemmin termiin nimeltä lomapalkka. Selvitämme tarkemmin esimerkiksi mitä lomapalkka tarkoittaa, milloin se maksetaan sekä miten lomapalkka eroaa lomakorvauksesta.

Huomaathan, että asiakkaanamme huolehdimme puolestasi palkanlaskennan yhteydessä myös lomapalkan laskemisesta eli voit olla huoletta. Mikäli kaipaat apua yleisesti palkanlaskennassa, niin voit jättää yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeellamme tai olla vaihtoehtoisesti suoraan yhteydessä tiimiimme, niin kerromme tarkemmin, kuinka voisimme olla avuksi.

Mikä on lomapalkka?

Selvitetään aluksi mitä lomapalkka-termillä tarkoitetaan. Yksinkertaistaen lomapalkka on siis loma-ajalta saatava palkka. Siitä käytetään lomapalkka-termin lisäksi myös nimitystä vuosilomapalkka.

Lomapalkka ja sen maksaminen perustuvat vuosilomalain määräyksiin ja siellä säädetään tarkasti myös lomapalkan maksamisen perusteet erilaisissa tilanteissa.

Lue lisää vuosilomalaista oheiselta sivulta: Vuosilomalaki

Miten lomapalkka lasketaan?

Seuraaksi tutustutaan tarkemmin siihen, kuinka paljon lomalla saa palkkaa eli mikä on lomapalkan suuruus?

Kuten edellisessä kappaleessa totesimme, lomapalkan laskeminen ei tapahdu aina samoin. Lomapalkan laskentaan vaikuttaa sopimuksen tyyppi eli onko kyse kuukausipalkkalaisesta vai tuntipalkkalaisesta.

Kuukausipalkkaan perustuvalla henkilöllä lomapalkka on sama kuin vastaavan ajan työpäivien palkkakin olisi. Tuntipalkkalaisen osalta taas laskenta on hieman monimutkaisempi ja perustuu vuosilomalaissa tarkemmin määriteltyihin sääntöihin ellei työehtosopimuksessa ole sovittu muuta.

Tarkemmat säännöt ja kertoimet laskentaan löydät helposti täältä.

Milloin lomapalkka maksetaan?

Lomapalkan suuruuden määrittämisen jälkeen on syytä tutustua tarkemmin siihen, milloin lomapalkka tulee maksaa työntekijälle? Vuosilomalain määräysten mukaan lomapalkka on maksettava työntekijälle ennen loman alkamista. Huomionarvoista on kuitenkin se, että mikäli loma on pituudeltaan enintään kuuden päivän mittainen, voidaan lomapalkka maksaa myös varsinaisena tavanomaisena palkanmaksupäivänä.

Tutustu myös seuraaviin aiheisiin

Selvittäessäsi tarkemmin vuosilomalain tulkintoja, lomapalkan suuruksia ja muita aiheeseen liittyviä termejä, suosittelemme tutustumaan samalla myös seuraaviin aihepiireihin:

Palkkalaskuri

Vuosilomalaki

Lomanmääräytymisvuosi

lomaraha

Lomakorvaus

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.