Nykyään palveluiden sähköistyessä tulee paljon erilaisia sähköisiä ostokanavia ja monen yrityksen myynti tapahtuu kokonaan tai osittain verkkokaupassa tai muussa sähköisessä tilausjärjestelmässä. Verkkokaupan ylläpitäjällä on mahdollisuus tarjota monenlaisia maksutapoja, joista yksi nykyään hieman harvemmin käytettävä on postiennakko.

Mistä postiennakossa on kysymys ja miten se käytännössä toimii myyjän sekä ostajan näkökulmasta?

Tähän tutustumme tarkemmin tällä sivustolla.

Mikä on postiennakko?

Mikä postiennakko siis käytännössä on ja miten se toimii? Postiennakosta puhuttaessa tarkoitetaan yleisesti tiettyä euromääräistä etukäteen sovittua summaa, jonka lähetyksen lähettäjä eli toisin sanoen myyjä on asettanut ehdoksi, jotta paketin vastaanottaja saa lähetyksen itselleen.

Lähetyksen saaja saa siis tiedon paketin saapumisesta ja tiedon siitä, että paketin saadakseen hänen tulee maksaa noutohetkellä määrätty rahasumma Postille. Maksun jälkeen lähetyksen saa itselleen ja Posti tilittää maksun eteenpäin lähettäjälle.

Postiennakko on siis yksi lähetyksiin tilattava lisäpalvelu, joka hoituu Postin kautta.

Postiennakolla lähettämisen hyödyt

Postiennakko toimii erinomaisesti lähetystapana tilanteissa, joissa lähettäjä haluaa poistaa laskutukseen tai luotonantoon liittyvät riskit varmistamalla maksusuorituksen saamisen ennen paketin luovutusta. Lisäksi postiennakkolähetyksiä seurataan lisäksi lähetystunnuksella, joka itsessään tekee paketin toimituksesta mukavampaa niin lähettäjälle kuin lähetyksen saajallekin. Postiennakko ei kuitenkaan sovellu kaikkiin tilanteisiin esimerkiksi rajoitusten vuoksi ja niitä käymmekin tarkemmin läpi seuraavassa kappaleessa.

Postiennakon käytön rajoitukset

Postiennakkoa ei voi käyttää kaikissa verkkokaupan tilauksissa vaan sen käyttöön liittyy erityissäännöksiä.

Kaksi tärkeintä käyttöä rajoittavaa sääntöä ovat seuraavat:

  • Postiennakkoa voi toimitusmenetelmänä käyttää vain silloin, jos lähetys on tarkoitus toimittaa kotimaan sisällä paikasta a paikkaan b.
  • Postiennakon suuruudesta on säädetty myös maksimäärä ja se on 2000 euroa. Toisin sanoen yli 2000 euron postiennakkolähetys ei ole mahdollinen.

Postiennakon käytön hinta

Postiennakon käytöstä aiheutuu lisäkuluja Postin oman hinnaston mukaisesti.

Tarkka ja ajankohtainen hinta löytyy postin sivuilta.

Postiennakon kautta saadut maksut

Kuten aiemmin kerroimme, postiennakon etuina on maksun saaminen lähetyksen luovutuksen yhteydessä. On kuitenkin hyvä huomata, ettei suoritus ole tilillä heti vaan Postin palvelulupauksen mukaisesti 2-4 pankkipäivän kuluessa.

Postiennakko ja kirjanpito

Meiltä tiedustellaan postiennakkoihin liittyen sitä, miten yrityksen kirjanpitoon kirjataan postiennakon kautta saadut suoritukset ja siitä aiheutuvat lähetyskulut? Tämän osalta ei kannata olla huolissaan ja miettiä tätä yksin vaan autamme mielellämme näissä kysymyksissä ja katsotaan kanssasi yhdessä, miten kirjanpitosi saadaan ajan tasalle näidenkin kirjausten osalta.

Voit jättää yhteydenottopyynnön lomakkeellamme TAI olla suoraan yhteydessä tiimiimme, niin kerromme lisää.

Jätä tarjouspyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.