Palkanlaskentaa liittyy paljon monia erilaisia termejä, jotka saattavat usein mennä sekaisin tai niiden lopullinen merkitys jäädä hieman epäselväksi. Tällä sivustolla tutustumme tarkemmin palkanmaksupäivään ja siihen liittyviin määräyksiin ja käytäntöihin.

Huomaathan, että me autamme sinua mielellämme palkanlaskennassa ja näin voit varmistua siitä, että lain mukaiset työnantajan velvoitteet niin työntekijää kuin viranomaisia kohtaankin tulee palkanlaskennan ympärillä hoidettua oikein ja ilman viivästyksiä.

Voit jättää tarjouspyynnön palkanlaskennasta sivulla olevan lomakkeen avulla TAI olla suoraan yhteydessä tiimiimme. Kerromme mielellämme lisää siitä, kuinka voisimme olla avuksesi ja helpottaa arkeasi myös näiltä osin!

Mikä on palkanmaksupäivä?

Aluksi on hyvä selvittää, mitä palkanmaksupäivä tarkoittaa niin työntekijän kuin työnantajan näkökulmasta.

Palkanmaksupäivä on työsopimuksessa ja/tai työsopimuksessa sovittu päivä, jolloin kunkin päättyvän palkanmaksukauden aikainen palkka maksetaan. Palkanmaksupäivällä tarkoitetaan siis päivää, jolloin työsopimuksen mukaisen palkan on oltava työntekijän käytettävissä.

Käymme seuraavissa kappaleissa läpi erilaisia yleisimpiä poikkeuksia palkanmaksupäivän osuessa esimerkiksi viikonlopuille.

Palkanmaksupäivä osuu viikonlopulle tai pyhäpäivälle

Toisinaan käy niin, että palkanmaksupäivä on viikonloppu tai arkipyhä. Mistä tämä johtuu ja miten silloin tulisi toimia?

Palkanmaksupäivä osuu väistämättä viikonlopuille ja pyhäpäiville, koska työsopimuksessa (ja/tai työehtosopimuksessa) sovitaan kiinteä päivämäärä palkanmaksupäiväksi. Tällöin kyseisen palkanmaksukauden palkanmaksupäivä on lähin edellinen arkipäivä.

Esimerkiksi siis seuraavasti:

Palkanmaksupäiväksi osuu 31.1, joka on lauantai. Tällöin palkanmaksupäivä on lähin edellinen arkipäivä eli perjantai 30.1.

Yleisimmät palkanmaksupäivät

Yleisimmät palkanmaksupäivät ovat Suomessa kuukauden viimeinen päivä TAI kuukauden puoliväli eli 16 päivä, joka käytössä laajalti kunnallisilla aloilla ja aloilla, jossa palkka maksetaan kahdesti kuukaudessa.

Palkanmaksukauden vaikutus palkanmaksupäivään

Toinen läheisesti palkanmaksupäivään liittyvä termi on palkanmaksukausi, joka tarkoittaa yksinkertaistaen aikajaksoa, jolta palkka maksetaan. Yleisimmin palkanmaksukausi on kaksi viikkoa tai kuukausi.

Palkanmaksupäivän tulee olla viimeistään palkanmaksukauden viimeinen päivä eli palkka tulee maksaa aina kyseisen palkanmaksukauden aikana. Esimerkiksi maaliskuun palkanmaksukauden aikainen palkka tulee maksaa viimeistään maaliskuun viimeinen päivä.

Käymme palkanmaksukausiin liittyviä asioita läpi tarkemmin oheisella sivulla: Palkanmaksukausi

 

Palkan myöhästyminen palkanmaksupäivästä

Palkanmaksusta huolehtiminen on työnantajan päävelvoitteita ja tästä johtuen palkanmaksuun liittyvät on syytä huolehtia aina huolellisesti.

Mikäli palkanmaksu viivästyy, on työntekijällä oikeus viivästyskorkoon, jonka laskeminen alkaa palkanmaksupäivä seuraavasta päivästä.

Mikäli työsuhde päättyy ja palkanmaksu on myöhästynyt, on työntekijällä oikeus lain mukaisen viivästyskoron lisäksi myös odotusajan palkkaan.

Lisätietoa muun muassa odotusajan palkasta löytyy täältä.

Tarkempaa tietoa viivästyskorosta ja sen laskemisesta löydät oheisilta sivuiltamme:

Palkanmaksupäivän muuttaminen

Palkanmaksupäivän muuttaminen yksipuolisesti ei ole mahdollista vaan siitä tulee olla aina osapuolten välinen sopimus. Palkanmaksupäivän muuttamiseen liittyvät ehdot kannattaa tarkistaa etukäteen työehtopimuksesta sekä lainsäädännöstä.

Linkkejä lainsäädäntöön

Työsopimuslaki löytyy täältä.

Työaikalaki löytyy täältä.

Lue lisää palkanlaskennasta

Jätä tarjouspyyntö palkanlaskennasta

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.