Tällä sivulla tutustumme tarkemmin termiin reskontra ja tarkennamme miksi reskontrat ovat yksi kirjanpidon tärkeimmistä osa-alueista.

Mikä on reskontra?

Reskontra on yksi keskeisin osa-alue yrityksen kirjanpidossa ja se tarkoittaa yksinkertaistaen listaa tapahtumista. Yleisimmät ja eniten käytetyt reskontrat ovat nimeltään myyntireskontra ja ostoreskontra. Reskontrassa olevat tapahtumat kirjataan myös varsinaisille kirjanpidon tileillä, mutta niitä seurataan ja käytetään myös erillään.

Kuka huolehtii reskontrasta?

Yrityksellä on vastuuhenkilöitä eri osa-alueisiin ja samoin myös reskontran osalta joku henkilö on vastuussa niistä. Tästä henkilöstä saatetaan käyttää nimitystä reskontranhoitaja, jonka tehtävät vaihtelevat hieman sen mukaan, mistä reskontrasta on kyse.

Seuraavassa kappaleessa tutustumme kuitenkin tarkemmin reskontran hoitajan tehtäviin myynti – ja ostoreskontran osalta.

Reskontranhoitajan tehtävät

Myyntireskontranhoitajan tehtäviin kuuluu tyypillisesti ainakin seuraavia tehtäviä:

 • Laskutus
 • Saapuneiden maksujen kohdistus oikeille laskuille
 • Avoimien saatavien seuranta
 • Mahdolliset perintätoimet
 • Erilainen raportointi

Ostoreskontranhoitajan tehtäviin kuuluu tyypillisesti esimerkiksi seuraavia tehtäviä:

 • Ostolaskujen tuominen ostoreskontraan
 • Ostolaskujen hyväksymisestä huolehtiminen
 • Ostolaskujen maksaminen
 • Mahdollisten tietojen päivittäminen laskujen lähettäjille (toimittajille), mikäli oman yrityksen yhteystiedot tai laskutustiedot muuttuvat joiltain osin
 • Raportointi

Kuten edellä mainituista listoista näkyy, ovat reskontranhoitajan tehtävät melko moninaisia ja tyypillisesti pienessä yrityksessä työ jakautuu yrittäjän ja tilitoimiston välillä.

Kerrommekin mielellämme, kuinka voisimme auttaa sinua reskontran hoidossa ja kirjanpidossa.

Ota yhteyttä suoraan tiimiimme TAI jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella. Teemme mielellämme tarjouksen palveluista!

Mihin reskontraa tarvitaan?

Kuten aiemmasta kappaleesta näkyy, tapahtuu esimerkiksi myynti – ja ostoreskontrassa paljon erilaisia asioita. Ne ovatkin oleellinen osa yritystoiminnan arkea ja niiden avulla pystytään hallitsemaan laskutusta niin myyntien kuin ostolaskujenkin osalta.

Ne ovat siis välttämätön työväline yrityksen toiminnan pyörittämisen kannalta.

Reskontran ylläpito kirjanpidon järjestelmillä

Nykyaikaiset kirjanpidon ja laskutuksen järjestelmät mahdollistavat hyvin vaivattoman ja nopean tavan hallita reskontria. Samalla niiden toiminnallisuuksien ansiosta tiedot päätyvät helposti ja myös aina varsinaiseen kirjanpitoon saakka.

Näin esimerkiksi järjestelmällä tehdyt myyntilaskut rakentavat automaattisesti yritykselle myyntireskontran, jonka avulla voi vaivattomasti seurata myyntilaskujen määrää, maksuja sekä tehdä tarvittavia toimenpiteitä, mikäli yrityksen lähettämään laskuun ei maksuehtojen mukaisen eräpäivän jälkeen ole tullut suorituksia.

Tutustu esimerkiksi tarkemmin yhteen Suomen suosituimmasta kirjanpitojärjestelmästä oheisella sivulla : Visma Fivaldi

Tutustu lisää kirjanpitoon

Jätä tarjouspyyntö kirjanpitopalveluistamme

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.