Käyttöpääoma

Jätä tarjouspyyntö

Mitä on käyttöpääoma ja mihin sitä tarvitaan yritystoiminnassa? Entä mitä muuta käyttöpääomasta pitäisi tietää?

Muun muassa näitä kysymyksiä ja paljon muuta käymme läpi tällä sivullamme.

Mitä on käyttöpääoma?

Mistä siis on kyse käyttöpääomasta puhuttaessa?

Käyttöpääoma on yksinkertaisuudessaan rahavaroja, joilla yrityksen tulee kattavat ns. juoksevat menot eli työntekijöiden palkat sivukuluineen (palkan sivukulut 2022), erilaiset verohallinnon määräämät verot, toimistokulut, sähköt monenlaiset muut päivittäiset tai kuukausittaiset kulut. Nämä maksut on hoidettava käyttöpääoman laskennassa ennen yrityksen asiakkailtaan saamia tuottoja.

Käyttöpääoma itsessään mittaakin näihin yrityksen perustoimintoihin sitoutuneen pääoman määrää.

Käyttöpääoman lähteitä ovat lyhytaikainen tai pitkäaikainen vieras pääoma sekä yrityksen oma pääoma.

Varsinkin yrityksen toiminnan alussa käyttöpääoman tarvetta on paljon enemmän kuin pidempään toimineella yrityksellä. Tähän syynä useat eri syyt mutta yleisimpinä uuden yrityksen toiminnan käynnistämiselle esimerkiksi tyypilliset markkinointikustannukset, joilla toiminta polkaistaan käyntiin. Uudet toimijat tekevät monesti myös erilaisia pilottihankkeita, joiden tuotto on tulevaisuuden normaalihintoja pienempi.

Ongelmana onkin usein se, että käyttöpääoman määrää ei ole laskettu ollenkaan tai laskenta on puutteellista ja tästä saattaa tulla ongelmia yritystoiminnan alkuvaiheessa.

Käyttöpääoman laskeminen

Käyttöpääomaa voi ja kannattaa tarkastella säännöllisin väliajoin, jotta vältytään yllättäviltä ongelmia yritystoiminnan arjessa. Huomionarvoista on, että välttääkseen ikävät yllätykset, pitää kirjanpidon olla ajan tasalla sekä luonnollisesti myös oikein tehtynä.

Tästä syystä suosittelemmekin, että otat yritystoiminnan alusta alkaen itsellesi kirjanpitäjän, joka huolehtii kumppaninasi kirjanpidon ajantasaisuudesta ja sitä myöten myös käyttöpääoman laskemisesta tilanteissa, joissa sille on tarve.

Käyttöpääomaa voi laskea kirjanpidon raporttien (esimerkiksi tase, tuloslaskelma) avulla. Käyttöpääoman tarve on paljon yritys – ja toimialakohtaista mutta tyypillisesti käyttöpääomaa sitoutuu yritystoiminnassa avoimiin laskuihin (eli ns. myyntisaamisiin) sekä vaihto-omaisuuteen. Käyttöpääoman tarvetta puolestaan pienentää yrityksen ostovelat sekä saadut ennakkosuoritukset (tai toiselta nimeltään ennakkomaksut). Nämä edellä mainitut luvut löytyvät yrityksen taseesta, kunhan kirjanpito on tehty oikein ja ajantasaisesti.

Ota yhteyttä tiimiimme tai jätä yhteydenotto, niin jutellaan lisää yhteistyön vaihtoehdoista.

Käyttöpääoman muutoksen laskeminen

Käyttöpääoman muutoksen laskeminen on yksinkertaistaen edellisen tilikauden ja nykyisen tilikauden laskettujen käyttöpääoman arvojen muutos.

Miten pienentää käyttöpääoman tarvetta?

Kuten aiemminkin totesimme, käyttöpääoman tarve on paljon myös toimialaan liittyvä kysymys ja toisaalta myös yrityksen toiminnan ikä vaikuttaa paljon tarpeeseen.

Ohessa kuitenkin muutamia esimerkin mukaisia toimia, joilla käyttöpääoman tarvetta voidaan pienentää:

  • Myyntisaamisten maksuehtojen lyhentäminen ja myyntisaamisten tiukka kontrolli kokonaisuudessaan.
  • Ostojen osalta puolestaan maksuaikojen pidentäminen ja ylipäänsä ostoihin menevien euromäärien minimointi.

Mikäli pohdit keinoja yrityksesi käyttöpääoman pienentämiseksi, ota yhteyttä tiimimme, niin autamme mielellämme.

Pyydä tarjous palveluistamme jättämällä yhteystietosi lomakkeellamme TAI olemalla suoraan yhteydessä tiimiimme.

Tutustu myös

Jätä tarjouspyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.