Oletko suunnittelemassa yrityksen perustamista ja pohdit eri vaihtoehtoja yritysmuodon osalta vai oletko kenties jo perustanut yrityksen ja tutustut yrityksesi verotukseen eri tilanteissa? Tällä sivulla tutustumme tarkemmin yhteen verotuksessa vastaan tulevaan asiaan eli yrittäjävähennykseen. Tutustu tarkemmin siihen mistä on kyse, ketkä siihen ovat oikeutettuja ja miten vähennys käytännössä toimii.
Tervetuloa tutustumaan aiheeseen tarkemmin sivuillamme!
Mikä on yrittäjävähennys?
Käydään aluksi tarkemmin läpi mistä on kyse, kun puhutaan yrittäjävähennyksestä? Yrittäjävähennys on lyhyesti sanoen eräänlainen verohelpotus tiettyjen yritysmuotojen yrittäjän verotuksessa. Vähennys lasketaan verokauden aikaisesta tulosta ja se vähentää näin ollen hieman verotettavaa verokauden aikaista tuloa, joka sitten näkyy käytännössä hieman pienempänä maksettavan veron määränä.
Käymme seuraavissa kappaleissa läpi tarkemmin ketä voi hyödyntää vähennystä ja miten se käytännössä lasketaan.
Miten yrittäjävähennys lasketaan?
Yrittäjävähennys on monista verovähennyksistä poiketen melko yksinkertainen myös laskea. Se lasketaan yksinkertaisesti liikkeen tai ammatinharjoittajan päättyneen verovuoden aikana kerääntyneestä elinkeinotoiminnan tuloksesta, josta on ensin vähennetty mahdolliset aiempien vuosien vahvistetut tappiota.
Edellä mainitun mukaisen laskun jälkeen jäljelle jääneestä tuloksesta tehdään 5 % suuruinen yrittäjävähennys, jonka jälkeen lopputulos jaetaan sitten erilaisiksi tulolajeiksi (ansiotulo ja pääomatulo).
Tärkeänä yksittäisenä asiana on hyvä huomata, että vähennyksen suuruus ei voi missään tilanteissa olla suurempi kuin voitto. Se ei siis kasvata kyseisen verokauden aikana syntynyttä tappiota.
Yrittäjävähennyksen laskennan esimerkki
Matti on toiminimiyrittäjä, jonka alviton myynti on ollut juuri päättyneellä verokaudella yhteensä 10 000 euroa. Saman verokauden aikaiset yritystoiminnan kulut ovat olleet puolestaan 5000 euroa, joten verokauden aikainen tulos on ollut yhteensä 5000 euroa.
Ennen verotuksen laskemista verohallinto tekee Matille yrittäjävähennyksen, jolloin 5000 euron tuloksesta vähennetään 250 euroa. Näin ollen verokauden aikainen verotettava tulo on ollut 4750 euroa, josta sitten lasketaan verotuksen suuruus.
Kuka on oikeutettu yrittäjävähennykseen?
Yrittäjävähennykseen ovat oikeutettu esimerkiksi seuraavat osapuolet:
- Toiminimiyrittäjät eli yksityiset elinkeinoharjoittajat
- Avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden yrittäjät
- Maatalouden yrittäjät
- Porotalouden yrittäjät
- Metsätalouden yrittäjät
Miten hakea yrittäjävähennystä?
Yrittäjävähennystä ei tarvitse erikseen hakea esimerkiksi vuosittaisella veroilmoituksella, vaan verohallinto laskee sen automaattisesti niille yrittäjille, joilla on siihen oikeus.
Lisätietoa yrittäjävähennyksestä löytyy myös verohallinnon sivuilta.
Yrittäjävähennyksen historia Suomessa
Yrittäjävähennyksen historia ei ole kovin merkittävä vaan kyse on melko tuoreesta muutoksesta. Tarkemmin sanottuna yrittäjävähennyksestä säädetty laki tule voimaan 1.1.2017.
Taustana muutokselle on perusteltu eri yhtiömuotojen välisen verotuksen tasoittamista, koska yhteisöveron verotusta kevennettiin vuonna 2014 aiemmasta 24,5 % aina 20 %.
Lakimuutos yrittäjävähennyksen osalta on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.
Tutustu myös
Tutustu myös