Progressiivinen verotus

Tutustu tarkemmin palveluumme täällä

Verotus ja siihen liittyvät ohjeistukset ovat täynnä erilaisia termejä, jotka jokaisen verovelvollisen oli hyvä ainakin yleisellä tasolla tietää ja ymmärtää niiden tuomat velvoitteet omien tulojen verotukseen ja veroilmoittamiseen liittyen.

Tällä sivulla käymme tarkemmin läpi yhtä tällaista termiä, joka liittyy verotuksen suuruuden määritykseen. Termi on nimeltään progressiviinen verotus.

Käymme tarkemmin läpi sen merkitystä ja toisaalta myös eroavaisuuksia tasaverotukseen.

Mikäli kaipaat apua verotuksen osalta, niin kerromme mielellämme lisää palvelustamme ja siitä, kuinka voisimme auttaa. Jätä tarjouspyyntö alla olevalla lomakkeella, niin otamme pikaisesti yhteyttä.

Mitä progressiivinen verotus tarkoittaa?

Mistä siis on kyse progressiivisesta verotuksesta puhuttaessa?

Yksinkertaistaen progressiivisuudella tarkoitetaan sitä, että verotus muuttuu suhteessa verotettavaan tuloon eli isommista tuloista maksetaan pieniä tuloja korkeamman veroasteikon mukaan veroa.

Palkansaajan veroprosenttien suuruksia vertaileva kaavio on nähtävissä tarkemmin oheisen linkin takana olevasta kaaviosta.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/Palkansaajan-veroprosentit/#f6ec2c11

Tarkempi henkilökohtainen veroprosentti lasketaan ja haetaan päätöksenä kuitenkin verohallinnosta ja verohallinnon ylläpitämästä veroprosenttilaskurista voikin tarkistaa vielä luotettavasti nykytilanteen mukaisen veroprosentin ja toisaalta myös arvioida veroprosentin muutostarpeen, mikäli tulotasossa tapahtuu muutoksia.

Tutustu laskuriin täällä.

Milloin progressiivinen vero?

Entä milloin progressiivista verotusta sovelletaan verotuksessa?

Ansiotulojen progressiivinen verotus liittyy esimerkiksi ansiotulojen verotukseen ja ansiotuloihin lasketaan esimerkiksi seuraavat tulot:

  • Palkkatulot
  • Eläketulot
  • Veronalaiset sosiaalietuudet

Ansiotulojen lisäksi pääomatuloissa sovelletaan myös progressiivista verotusta. Pääomatuloihin kohdistuvan progressiivisen verotuksen osalta veroprosenttien määrä ja yleisesti tason määrittyminen on paljon yksinkertaisempaa kuin ansiotuloihin kohdistuvan verotuksen osalta. Pääomatulojen osalta verotuksen suuruus on 30 % aina 30 000 euroon saakka ja rajan ylittävältä osalta 34 %.

Pääomatuloihin lasketaan esimerkiksi seuraavat tulolajit:

  • Vuokratulo
  • Osinkotulo
  • Voitto-osuus ja luovutusvoitto

Lisätietoa pääomatulojen verotuksen osalta löytyy esimerkiksi täältä.

Näiden osalta veroprosentti muuttuu siis tulojen noustessa tai laskiessa.

Milloin progressiivista verotusta ei sovelleta?

Progressiivista verotusta ei sovelleta, mikäli käytössä on kyseisen tulolajin suhteellinen verotus. Tällaisia esimerkkejä suhteellisen verotuksen käyttämisestä ovat esimerkiksi kunnallisvero tai yhteisövero.

Progressiivisen verotuksen historia

Progressiivisella verotuksella on pitkä historia Suomessa, sillä se otettiin käyttöön jo vuonna 1920.

Tutustu lisää verotukseen

Jätä tarjouspyyntö kirjanpitopalveluista

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.