Kotitalousvähennyslaskuri

Oletko pohtimassa kotitalousvähennykseen oikeuttavan palvelun käyttöä vai onko mielessäsi kenties omistamasi asunnon remontointi?

Pohtiessasi kotitalousvähennyksen hyödyntämistä on hyvä tutustua myös erilliseen sitä varten luotuun laskuriin nimeltä kotitalousvähennyslaskuri. Sitä käyttämällä saat helposti arvioitua kotitalousvähennyksen suuruuden.

Mistä löydän kotitalousvähennyslaskurin?

Tarjolla on useita kotitalousvähennyksen laskemisessa ja arvioimisessa helpottavia laskureita.

Verohallinnon tarjoama ja ylläpitämä laskuri löytyy täältä.

Milloin voin käyttää laskuria?

Verohallinnon kotitalousvähennyslaskuria voi käyttää kotitalousvähennyksen laskemisessa, jos olet teettänyt työn yrityksellä. Jos taas olet palkannut työntekijän, ei laskuria voi siinä tapauksessa hyödyntää.

Mistä löydän kotitalousvähennyslaskurin?

Kotitalousvähennyslaskuri on verohallinnon ylläpitämä ja löytyy heidän verkkosivuiltaan. Pääset suoraan laskuriin tästä.

Milloin en voi käyttää laskuria?

Verohallinnon laskuri ei sovellu esimerkiksi tilanteisiin, joissa olet palkannut työntekijän.

Kotitalousvähennyslaskurin käyttöohje

Kotitalousvähennyslaskurin käyttö onnistuu kirjautumatta helposti ja nopeasti.

Laskurissa tulee vain tietää kaksi muuttujaa, joista ensimmäisenä tulee valita vähennyksen tyyppi ja toisena laskennassa käytettävän työn osuus summa arvonlisäveroineen. Oikean lopputuloksen saamiseksi on kuitenkin tärkeä huomioida ja muistaa seuraavat asiat:

  • Erilaisilla vähennystyypeillä on oma laskentakaava, joten ne tulee laskea erikseen laskurissa.
  • Laskennassa ei voi käyttää koko laskun suuruutta, koska vähennystä saa vain työn osuudesta – ei esimerkiksi tarvikkeista tai palvelun tuottamisen yhteydessä laskutetuista matkakuluista.

Kotitalousvähennyksen laskemisen yleiset periaatteet

Kuten aiemminkin totesimme, erilaisissa vähennykseen oikeuttavissa palveluissa on erilainen laskentakaava ja ne eroavat toisistaan siis esimerkiksi vähennysprosentin ja enimmäismäärän mukaan.

Ohessa kaksi esimerkkiä:

  • Remonttikulut vähennysprosentti on 40 % ja enimmäismäärä 2250
  • Öljylämmityksestä luopumisen yhteydessä vähennysprosentti on 60 % ja enimmäismäärä 3500 euroa.

Tutustu tarkemmin kotitalousvähennykseen yleisesti oheisella sivullamme: Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen hakeminen laskun jälkeen

Miten sitten tulisi toimia tilanteessa, jossa laskurin mukaan kotitalousvähennystä olisi kertynyt haettavaksi?

Hakemuksen teosta vastaa itse työn teettäjä ja helpoin tapa vähennyksen tekoon on kirjautua sisään verohallinnon sähköiseen omavero-palveluun ja tehdä ilmoitus sitä kautta. Ilmoituksen tekoa varten tarvitset kyseisen yrityksen y-tunnuksen, sekä tarkan euromääräisen summan laskulla laskutetusta työn osuudesta.

Mikäli vähennystä halutaan hyödyntää jo samana vuonna, on sekin mahdollista. Tällöin voi esimerkiksi keskustella verohallinnon kanssa ja miettiä muutoksia verokorttiin ja sitä kautta ennakonpidätysprosenttiin.

Tutustu myös