Tällä sivulla tutustumme tarkemmin yhteen verohallinnon toimittamista todistuksista tai raporteista, joka voi tulla vastaan erilaisissa yhteyksissä yrityksen toiminnan aikana. Tämä todistus / raportti on nimeltään verovelkatodistus.

Mitä se tarkoittaa ja ennen kaikkea mitä tietoja se pitää sisällään sekä millaisissa yhteyksissä sitä yleensä tarvitaan?

Tervetuloa tutustumaan aiheeseen tarkemmin!

Mitä tarkoittaa verovelka?

Jotta voidaan tarkentua kunnolla varsinaiseen toditukseen, on aluksi on syytä vielä selventää myös termi nimeltä verovelka. Verovelka tarkoittaa yrityksen tai yksityishenkilön verohallinnolle avoinna olevaa veron määrää, jonka maksu on siis myöhässä annetusta määräajasta.

Mikä on verovelkatodistus?

Verovelkatodistus on verohallinnon kautta tilattava todistus kyseisen yrityksen verojen maksujen tilanteesta eli mahdollisen verovelan määrästä. Verovelkatodistus kertoo siis sen hetkisen tilanteen yrityksen verojen maksutilanteesta. Verovelkatodistuksesta näkee myös sen, mikäli yrityksellä on erilaisia oma-aloitteisia veroja koskevia määräaikaisilmoituksia antamatta.

Milloin tarvitsen verovelkatodistusta?

Entäpä milloin voin kohdata pyynnön toimittaa yrityksen verovelkatodistus? Tämä voi liittyä erilaisiin sopimuksen neuvottelutilanteisiin, joissa sopimuksen toinen osapuoli haluaa selvittää esimerkiksi tilaajavastuulain velvoitteiden mukaisesti yrityksesi luotettavuus ja verojen maksutilanteesi kunnossa.

Tällöin on tärkeää, että pystyy todentamaan luotettavasti, että kaikki asiat ovat kunnossa verohallinnon kanssa ja yrityksesi täyttä vaadittavat kriteerit yhteistyön aloittamista varten.

Verovelkatodistuksen tilaus

Verovelkatodistuksen saa verohallinnolta nopeasti ja vaivattomasti suoraan omaveron kautta. Mikäli todistus halutaan myös kirjeitse, on se mahdollista tilata omaveron kautta myös omaan postiosoitteeseen. Todistus on kuitenkin saatavista omaverosta myös suoraan tulostamalla tai sähköisessä muodossa, josta sen sitten voi lähettää tarvittaessa eteenpäin.

Ohessa tarkemmat ohjeet verovelkatodistuksen saamiseen omaveron kautta:

  1. Kirjaudu omaveroon tunnistautumalla ja valitsemalla roolin valinnassa kyseisen kohdeyrityksen omaveron etusivu
  2. Valitse yrityksen omaveron puolelta kohta ”toiminnot”
  3. Valitse toimintojen alta kohta ”todistukset ja sieltä verovelkatodistus”
  4. Valitse seuraavaksi se, miten haluat verovelkatodistuksen jatkossa. Mikäli haluat todistuksen jatkossa säännöllisesti, on sekin mahdollista. Yleisimmin tilaus toteutetaan kuitenkin tiettyä tarvetta varten ja tällöin tilaus tehdään yksittäisenä kertatilauksena, jolloin kyseinen todistus ilmestyy yrityksesi omaveroon heti.
  5. Tarkista valinnan jälkeen valinnat ja valitse ”lähetä”
  6. Seuraavaksi pystyt avaamaan verovelkatodistuksen valitsemalla ”avaa verovelkatodistus” ja sitten voit tulostaa tai tallentaa sen itsellesi talteen.

Ohessa hyödyllisiä linkkejä verohallinnon ohjeistuksiin:

OHJE 1  – Näin tilaat verovelkatodistuksen omaverosta

OHJE 2 – Verovelkatodistuksen tilaaminen ilman omaveroon kirjautumista