Onko alv-ilmoituksesi määräpäivä mennyt ja ilmoitus on edelleen jättämättä?
Tällä sivulla tutustumme tarkemmin myöhästyneet arvonlisäveroilmoituksen vaikutuksiin ja siihen, miten tilanteen voi helposti korjata.
Muista, että voit helposti jättää alla olevalla lomakkeellamme yhteydenottopyynnön tai vastaavasti ottaa suoraan yhteyttä tiimiimme ja pyytää apua ilmoituksen jättämiseen. Kerromme mielellämme, miten pääsemme asiassa alkuun!
Milloin alv tulee ilmoittaa?
Ennen kuin tutustutaan tarkemmin itse arvolisäveroilmoituksen myöhästymisestä aiheutuviin tilanteiseen, on hyvä selventää, miten alv-ilmoitusten määräpäivä muodostuu.
Arvonlisäveron ilmoitusväli riippuu yrityksesi verokaudesta, jonka voit valita tiettyjen verohallinnon muodostamien sääntöjen mukaisesti. Verokautta voi vaihtaa myös tilikausien välillä, kunhan verohallinnon ehdot toteutuvat. Ennakkoon määritellyt ehdot liittyvät liiketoiminnan kokoon ja tiivistäen kyse on siitä, että mitä suurempaa liiketoimintasi on, sitä lyhyempi tulee alv-ilmoitusjakson eli verokauden olla.
Lisätietoa verokaudesta löydät oheisesta ohjeestamme: Verokausi
Perustuen yrityksesi verokauden pituuteen (kuukausi, kvartaali tai vuosi), muodostuu ilmoituksen määräpäivä seuraavasti:
- Arvonlisäveron kuukausi-ilmoittajat
- Arvonlisäveron kuukausi-ilmoittajat ilmoittavat ja tarvittaessa tilittävät arvonlisäveron verohallinnolle kuukausittain. Rytmityksessä on tärkeä muistaa, että kohdekuukauden arvonlisäverot ilmoitetaan aina kohdekuukautta seuraavan toisen kuukauden 12sta päivänä. Eli esimerkiksi tammikuun arvonlisäveroilmoitus tulee tehdä maaliskuussa 12.3 (tai sitä seuraava arkipäivä, jos tuo määräpäivä osuu viikonloppuun tai pyhäpäivään)
- Arvonlisäveron kvartaali-ilmoittajat
- Arvonlisäveron kvartaali-ilmoittajat ilmoittavat ja tarvittaessa tilittävät arvonlisäveron verohallinnolle neljännesvuosittain. Rytmityksessä on tärkeä muistaa, että kohdekuukauden arvonlisäverot ilmoitetaan aina kohdeneljännestä seuraavan toisen kuukauden 12sta päivänä. Eli esimerkiksi ensimmäisen vuosineljänneksen (tammi-maaliskuu) arvonlisäveroilmoitus tulee tehdä toukokuussa 12.5 (tai sitä seuraava arkipäivä, jos tuo määräpäivä osuu viikonloppuun tai pyhäpäivään)
- Arvonisäveron vuosi-ilmoittajat
- Arvonlisäveron vuosi-ilmoittajat ilmoittavat ja tarvittaessa tilittävät arvonlisäveron verohallinnolle kerran vuodessa. Rytmityksessä on tärkeä muistaa, että kohdekuukauden arvonlisäverot ilmoitetaan aina kalenterivuotta seuraavan helmikuun viimeinen päivä eli 28.2 (tai sitä seuraava arkipäivä, jos tuo määräpäivä osuu viikonloppuun tai pyhäpäivään)
ALV ilmoituksen lisäajan hakeminen
Meiltä tiedustellaan usein, että onko alv-ilmoitukseen mahdollista hakea lisäaikaa? Verohallinon ohjeistusten mukaan tämä ei ole mahdollista vaan määräajan ylityksen jälkeen määrätään myöhästymismaksu, josta kerromme lisää seuraavissa kappaleissa.
Koska lisäajan hakeminen ei ole mahdollista, onkin erityisen tärkeää huolehtia siitä, että valitsemasi verokauden mukaiset arvonlisäveroilmoitukset jätetään ajoissa. Tästä syystä suosittelemme vahvasti, että ulkoistat kirjanpidon ja arvonlisäveroilmoitukset kirjanpitäjälle, joka huolehtii näistä asioista puolestasi ja voit itse keskittyä täysillä oman liiketoiminnan harjoittamiseen.
Myöhästymismaksu alv-ilmoituksen myöhästyessä
Kuten aiemmassa kappaleessa kerroimme, ei erillisen lisäajan saaminen ole mahdollista vaan myöhässä toimitettu arvonlisäveroilmoitus johtaa lähes poikkeuksetta myöhästymismaksuun. Myöhästymismaksun suuruus määräytyy tapahtumakohtaisesti tiettyjen ennakkoon määriteltyjen ehtojen mukaan.
Myöhästymismaksuun suuruus määräytyy verohallinnon julkaisemien ohjeiden mukaan seuraavasti:
- Myöhästymismaksun suuruus on 3 euroa jokaista päivää kohti silloin, kun ilmoitus on myöhässä 1-45 päivää. Maksun suuruus ei ole kuitenkaan enempää kuin 135 euroa. On myös hyvä huomata, että mikäli aiemmin ajoissa annettua ilmoitusta korjataan 45 päivän kuluessa alkuperäisestä määräpäivästä, ei erillistä myöhästymismaksua määrätä.
- Myöhästymismaksun suuruus on 3 euroa jokaista päivää kohti + 2% ilmoitetun veron määrästä silloin, kun ilmoitus on myöhässä yli 45 päivää. Maksun suuruus ei ole kuitenkaan enempää kuin 15 000 euroa per verolaji. On myös hyvä huomata, että mikäli aiemmin ajoissa annettua ilmoitusta korjataan yli 45 päivän päästä alkuperäisestä määräpäivästä, tulee myös tällöin myös myöhästymismaksu, jonka suuruus on 2% korjatusta veron määrästä.
Ohessa linkki verohallinnon päätösdokumenttiin erilaisista myöhästymis- ja seuraamusmaksuista: Ohje
Veron määrän arviointi ilmoituksen puuttuessa
Mikäli verohallinto ei pyynnöistä ja vaatimuksista huolimatta saa arvonlisäverotusta suoraan verovelvolliselta, arvioivat he itse veron määrän. Mikäli arviopäätöksen jälkeen toimitetaan uusi ilmoitus yrityksen itsensä puolelta, on mahdollista saada kumottua verohallinnon arvioon perustuva päätös. Tällöin on kuitenkin hyvä huomata, että kyse on myöhästyneestä ilmoituksesta ja tällöin aiemmassa kappaleessa myöhästymismaksut tulevat maksuun joka tapauksessa.
Tutustu myös
Tutustu myös