Verotus aihepiirinä on paikoin monimutkaista ja paljon erilaisia yksittäisiä termejä sisältävä. Tällä sivulla tutustumme tarkemmin yhteen paljon kysytyistä termistä eli verovähennykseen ja selvitämme mitä se tarkoittaa yleisesti, verotuksen kannalta ja mitä kaikkea voi käsitellä verovähennyksenä.
Huomaathan, että neuvomme ja teemme puolestasi kirjanpidon teon yhteydessä myös verovähennykset vuosittaisen veroilmoituksesi yhteydessä? Näin ollen sinun ei tarvitse huolehtia näistä.
Voit pyytää suoraan tarjousta palveluistamme tällä sivulla olevalla lomakkeellamme tai vaihtoehtoisesti voit olla suoraan yhteydessä tiimiimme.
Autamme mielellämme!
Mitä tarkoittaa verovähennys?
Mistä siis on kyse, kun puhutaan verovähennyksistä?
Verovähennys on yleisnimike summalle, joka vähentää joko suoraan vai välillisesti maksettavaksi tulevaa veron määrää. Vaihtoehtoisesti tietyt vähennykset kohdistuvat suoraan veroon vähentävistä, esimerkki tällaisesta on esimerkiksi kotitalousvähennys. Yleisempää on, että vähennykset tehdään vähentämällä vähennyksen suuruus tuloista, jolloin vähennys vaikuttaa veron perusteena olevaan bruttosummaan.
Verovähennyksen määrän laskeminen
Verovähennysten määrät vaihtelevat paljon aihepiirin osalta.
Osa vähennyksistä lasketaan suhteellisella osuudella (esimerkiksi asuntolainan korkovähennys), josta voi lukea lisää esimerkiksi täältä.
Vaihtoehtoisesti vähennys voidaan toteuttaa myös kaavamaisesti tiettyjen ehtojen mukaisesti (esimerkkinä työhuonevähennys), josta lisätietoa löytyy täältä.
Kannattaakin siis tutustua aina tarkkaan juuri tietyn kohdealueen vähennykseen, jotta osaat arvioida vähennysten vaikutuksen ja lisäksi tehdä veroilmoituksen oikein.
Yrityksen veroilmoituksen osalta huolehdimme puolestasi nämä vähennykset oikein ja ajallaan verohallinnon tietoon.
Yritysten yleisimmät verovähennykset
Yritystoimintaa käynnistäessä on paljon asioita, joihin pitää ja kannattaa tutustua tarkemmin. Verotuksen ja tarkemmin verovähennysten mahdollisuudet ja niiden hyödyntäminen on yksi tärkeä esimerkki tällaisista asioista.
Esimerkiksi elinkeinoharjoittajana toimivan yrittäjän on tärkeää tutustua autonkäyttöön liittyviin verohallinnon ohjeistuksiin voidakseen pitää riittävällä tavalla kirjaa auton käytöstä niin yksityis- kuin yrityskäytönkin osalta. Käyttö tulee pystyä riittävällä tavalla eriyttämään, koska sillä on merkittävää eroa verotuksen ja verovähennysten kannalta.
Yrityksen käytössä olevan auton verotukseen vaikuttaa se, kuuluuko auto elinkeinotoimintaan vai yksityistalouteen. Lisätietoa tästä esimerkistä löytyy verohallinnon sivuilta eli täältä.
Toinen erittäin yleinen kysymys liittyy työtilaan ja siitä tehtäviin vähennyksiin. Työtilalla voidaan tarkoittaa esimerkiksi niin oman kodin yhteydessä olevaa tilaa (esimerkiksi huonetta) tai erillistä vuokrattua työhuonetta tai varastotilaa.
Näihin ohjeisiin kannattaa tutustua tarkemmin täällä.
Kolmas lähes jokaista yrittäjää koskeva vähennysoikeus liittyy yritystoimintaa varten ostettuun käyttöomaisuuteen, jota on esimerkiksi koneet ja kalusto. Näistä vähennyksiä tehdään kirjanpidossa joko kertavähennyksenä tai sitten kirjanpidon poistoina.
Tutustu kyseisiin vähennysoikeuksiin täällä.
Verovähennys yrityksen kirjanpidossa
Kuten edellä kuvasimme, on erilaisia vähennyksiä paljon ja niiden suhteen on syytä olla tarkkana voidakseen toteuttaa kaikki verohallinnon ohjeiden mukaisesti.
Tästä syystä suosittelemme lämpimästi, että käytät kirjanpidossa ammattilaista, joka osaa huomioida asiat oikein kirjanpidossa ja ohjeistaa pitämään vuoden aikana yllä vaadittuja päiväkirjoja tai muita dokumentteja. Näin tilikauden aikainen kirjanpito tulee tehtyä kerralla oikein, eikä verohallinnon kanssa tule ongelmia myöhemmin.
Mikäli kaipaat apua kirjanpidon teossa tai haluat meidän tarkistavan itse tekemäsi kirjanpidon, autamme mielellämme. Jätä vain yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeellamme TAI ota suoraan yhteyttä tiimiimme.
Milloin verovähennykset ilmoitetaan verohallintoon?
Yksi yleisimmistä asiakkaidemme kysymyksistä itse verovähennyksen käytännön teon suhteen liittyy aikatauluun verovähennysten osalta. Milloin verovähennykset siis tarkalleen ottaen tehdään?
Vastaus eroaa luonnollisesti sen perusteella, onko kyse yrityksen verotuksesta vai yksityishenkilön verotuksesta.
Yksityishenkilön verovähennykset ilmoitetaan vuosittaisen veroilmoituksen yhteydessä ja aikataulu tämän suhteen on joka vuosi lähes samanlainen. Ilmoituspäivä voi hieman muuttua vuosien välillä mutta ne tehdään aina siis edellisen kalenterivuoden luvuilla ja tiedoilla.
Yrityksen osalta ilmoittaminen on samoin sidoksissa tilikauteen, joka voi yhtiömuotoisilla yrityksillä olla myös muuta kuin niin sanottu perinteinen tapa eli kalenterivuosi.
Tutustu tarkemmin tilikauteen ja siihen liittyvään ohjeistukseemme oheisella sivulla: Tilikausi