Arvonlisäveron laskeminen

Käymme usein keskusteluja asiakkaidemme kanssa arvonlisäveroon ja sen laskemiseen liittyen. Olemmekin koonneet tälle sivulle yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia arvonlisäveron maksamiseen liittyen.

Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi tältä sivulta, niin autamme sinua myös mielellämme puhelimitse tai sähköpostilla. Otathan suoraan yhteyttä tiimiimme TAI halutessasi voit jättää myös yhteydenottopyynnön verkkosivujemme kautta ja olemme sinuun sen tiimoilta pikaisesti yhteydessä.

Miten pystyn laskemaan arvonlisäveron?

Ennen kuin voidaan käydä tarkemmin läpi arvonlisäveron laskemista, on syytä ymmärtää muuttujat, jotka laskennassa on otettava huomioon. Lopullista arvonlisäveron laskelmaa varten tarvitaan tieto sekä ostojen arvonlisäveron kertymästä että myyntien arvonlisäveron määrästä. Tämä laskelma syntyy kirjanpidossa osto- sekä myyntireskontran kirjauksen yhteydessä.

Mikäli taas haluat laskea vain lasku ja/tai tapahtumakohtaisesti arvonlisäveron suuruuden joko verollisesta hinnasta verottomaan tai vaihtoehtoisesti verottomasta hinnasta verolliseen, niin tämä onnistuu helposti alv-laskurin avulla. Laskutoimitus on mahdollista laskea myös käsin manuaalisesti mutta varmistaaksesi laskun vastauksen oikeellisuuden, suosittelemme käyttämään varsinaista alv-laskuria.

On myös tärkeää huomata, että alv:n laskennassa on oleellista tietää myös sovellettava arvonlisäveron verokanta. Verokannalla tarkoitetaan veron määrää erilaisissa tuotteissa ja palveluissa, koska arvonlisäveron suuruus ei ole samanlainen kaikissa tuote ja/tai palveluryhmissä. Suomessa on käytössä yleisimmän verokannan (24%) lisäksi myös verokannat 10 % ja 14 % ja ulkomaankaupan osalta 0%.

Tutustu tarkemmin erilaisiin verokantoihin oheisen ohjeemme kautta: alv-kannat 2022

Kuka laskee arvonlisäveron?

Arvonlisäveron määrä tulee näkyä niin osto- kuin myyntitositteestakin, jotta se voidaan kirjata oikein ja luotettavasti kirjanpitoon. Nykyään on laajalti käytössä erilaiset laskutusjärjestelmät, joihin asetetaan käyttöönottohetkellä jo eri tuoteryhmien tai palveluiden hinnat ja samalla määritellään jo verojen ja verottoman hinnan osuudet. Näin laskuille ja käteiskuiteille syntyy nopeasti ja vaivattomasti alv-erittelyt, joiden pohjalta laskenta syntyy siis itsestään.

Mikäli teet käteiskuitteja, tulee tämä arvonlisäveron erittely huomata täyttää käsin.

Lopulliset laskelmat kuukausittaisen kirjanpidon yhteydessä, tekee lopulta kirjanpitäjä, joka suorittaa edellä mainitut toimenpiteet ja tekee puolestasi arvonlisäveroilmoituksen.

Tilitettävän alv:n laskeminen

Tilitettävän alvin eri arvonlisäveron laskeminen tapahtuu verokauden mukaisesti, kun tiedossa on kaikki verokauden aikana syntyneet myynnit sekä ostot.

Arvonlisäveron palautus

Arvonlisäveron eli alv:n laskemisen lopputuloksena voi olla, että yritykselle on kertynyt edelliseltä verokaudelta palautukseen oikeuttavaa arvonlisäveroa. Arvonlisäveron palautus toimiikin niin, että yritys itse tai kirjanpitäjä tekee verohallinnolle arvonlisäveroilmoituksen, jonka perusteella verohallinto tarvittaessa suorittaa arvonlisäveron takaisinmaksun eli palautuksen.

Lisätietoa arvonlisäverosta

Mikäli kaipaat lisätietoa arvonlisäverotuksen osalta, niin kannattaa tutustua tarkemmin myös seuraaviin sivuihimme, jossa on paljon lisätietoa asian osalta.

Tiesithän, että tiimimme auttaa myös mielellään näissä asioissa? Riittää, että jätät lomakkeen kautta yhteydenottopyynnön tai soitat suoraan tiimillemme. Näin pääsemme tutustumaan tarpeisiisi tarkemmin ja voimme kertoa, kuinka voisimme olla avuksi.

Arvonlisävero

Arvonlisäverolaki

Käänteinen alv

Arvonlisäveroilmoitus

Arvonlisäverovelvollisuus

Arvonlisävero

Alv kannat 2022

Alv-laskuri

Alv-alarajahuojennus

Alv-alarajahuojennuslaskuri

Tutustu myös