Kuukausittainen kirjanpito ja vuosittain tehtävä tilinpäätös pitävät sisällään paljon erilaisia termejä ja raporttien nimiä, jotka eivät välttämättä ole ennalta tuttuja. Yritystoimintaa käynnistäessä ja kirjanpitoa järjestäessä on kuitenkin selvitettävä yrityksen kannalta ne lait ja määräykset, joiden osalta yrityksen on huolehdittava lain mukaiset toimet.

Tällä sivulla tutustumme yhteen kirjanpidon raporttiin ja listaukseen nimeltään tase erittely, joka syntyy yleensä ammattimaisen kirjanpitäjän toimesta mutta voi olla ongelmallinen, mikäli yritys pyrkii itse pitämään kirjanpitoaan yllä.

Asiakkaanamme voit pyytää meiltä aina tase-erittelyä niin halutessasi. Kerromme mielellämme myös lisää palvelusta ja hinnoittelustamme. Voit jättää yhteydenottopyynnön meille alla olevalla lomakkeellamme TAI vaihtoehtoisesti voit ottaa suoraan yhteyttä tiimiimme. Tiimimme yhteystiedot löytävät täältä.

Mikä on tase-erittely?

Tase-erittely on lyhyesti tiivistettynä rivi riviltä avattu tase, jossa siis jokainen taseen rivi omaa pääomaa lukuun ottamatta on avattu selitteineen omaksi rivikseen.

Tase-erittely on osa tilinpäätöksen raportointia ja se tulee laatia viimeistään tilinpäätöksen yhteydessä. Mikäli olet antanut yrityksesi tai yhteisön kirjanpidon ammattimaiselle kirjanpitäjälle, on hyvin todennäköistä, että sinulla on kuukausittain päivittyvä ja ajantasainen tase-erittely saatavilla koko ajan.

Tase-erittelystä on siis helppo tarkistaa myös esimerkiksi tilitoimiston vaihdon yhteydessä siirtyvässä aineistossa olevien taseen erien yksittäiset erät ja perusteet niiden kirjauksilla.

Kuka tekee tase-erittelyn?

Tase-erittely syntyy kirjanpidon teon yhteydessä ja mikäli olet huolehtinut yrityksellesi kuukausittain tehtävän kirjanpidon, niin tase-erittely syntyy suurella todennäköisyydellä samaan aikaan. Mikäli kirjanpitoa ei tehdä sähköisesti tai tase-erittelyä ei muodostu automaattisesti järjestelmään, niin tase-erittelyn teosta tulee huolehtia viimeistään tilinpäätöksen yhteydessä. Tilinpäätöksen teko kannattaa teettää tilitoimistolla, joka huolehtii tällöin myös tase-erittelyn laatimisesta.

Mitä tase-erittelystä näkee?

Kuten aiemmin totesimmekin, tase-erittelystä näkee taseen rivit tarkemmin ja yksityisesti avattuna. Näin on helpompi nähdä esimerkiksi erilaisten omaisuuserien tarkemmat erittelyt ja tiedot.

Tase-erittely laki

Tase-erittelyyn liittyvästä pakottavasta lainsäädännöstä on säädetty tarkemmin kirjanpitolaissa, jonka mukaisesti tilinpäätöksen varmentamiseksi on laadittava erillinen tase-erittely.

Tutustu myös

Jätä tarjouspyyntö, niin kerromme lisää palveluistamme!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.