ALV verokannat
ALV verokannat jaetaan Suomessa vuonna yleisesti neljään eri kantaan, jotka ovat seuraavat:
- Yleinen arvonlisäverokanta 24 %
- Verokanta 14%, joka sisältää muun muassa elintarvikkeet.
- Verokanta 10%, joka sisältää esimerkiksi kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut ja paljon muuta.
- Verokanta 0%, joka sisältää muun muassa EU:n sisällä tapahtuvan myynnin.
Kuten oheisesta listauksesta käy ilmi, erilaiset tuotteet ja palvelut verotetaan eri tavalla. Tästä syystä onkin tärkeää huomioida arvonlisäverotus heti yrityksen toiminnan käynnistyessä, jotta asianmukaiset velvoitteet tulee hoidettua alusta asti kunnolla.
Kääntyessäsi tilitoimiston puoleen heti yrityksen perustamisvaiheessa, voit varmistua siitä, että nämäkin asiat tulee hoidettua kunnolla.
Mikäli olet perustamassa yritystä tai kaipaat apua arvonlisäverotukseen liittyen, niin autamme sinua mielellämme!
Ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua eteenpäin: Yhteystietomme
TAI
Tutustu palveluumme tarkemmin täällä: Kirjanpito
Arvonlisäverokantojen kehitys
Arvonlisäverokantoihin on historian saatossa tehty useita muutoksia, joiden jälkeen olemme tällä hetkellä aiemmassa kappaleessa esitetyssä tilanteessa.
Yleisesti tiivistäen muutokset ovat vähentäneet eri kantojen määrää nykyiseen neljään erilaiseen tasoon sekä samalla verotuksen määrää on tarkistettu ylöspäin.
Esimerkkinä alennettuun verokantaan tehdyt muutokset. Alun perin alennettuja kantoja oli kolme erilaista: 5%, 9% ja 12 %. Tätä määrää tarkistettiin EU jäsenyyden myötä, koska EU:n määräysten mukaisesti alennettuja kantoja oli rajoitettu kahteen. Vuosien saatossa näitä ollaan edelleen tiivistetty ja samalla osin myös korotettu.
Miten alv-verokanta tulee näkyä myyntitositteessa?
Arvonlisäveron määrä tulee näkyä ostotositteessa selkeästi eriteltynä eri arvonlisäverokantojen välillä. On mahdollista, että samalla tositteella on myyty usean eri kannan alaisia tuotteita / palveluita ja ne kaikki tulee siis näkyä kuitissa.
Lue lisää: Kuitti, Arvonlisävero
Miten alv-verokanta tulee näkyä ostotositteessa?
Arvonlisäveron määrä tulee näkyä ostotositteessa selkeästi eriteltynä eri arvonlisäverokantojen välillä. On mahdollista, että samalla tositteella on ostettu usean eri kannan alaisia tuotteita / palveluita ja ne kaikki tulee siis näkyä kuitissa.
Lue lisää: Kuitti, Arvonlisävero
Mikä on alv?
Arvonlisävero on yksi monista veroista, joihin on syytä tutustua yritystoiminnan käynnistämistä pohtiessa, jotta osaa alusta alkaen huolehtia kaikista verotukseen liittyvistä velvoitteista. Lisäksi tuottavuutta ja hinnoittelua suunniteltaessa on tärkeää muistaa käyttää nimenomaan verottomia hintoja laskelmissa. Tämä siitä syystä, että arvonlisäveron määrää myyntituotoissa ei ole yritykselle jäävää tuottoa vaan myyntien arvonlisävero tulee tilittää kausiveroilmoituksen yhteydessä verottajalle.
Lue lisää: Arvonlisävero, ALV-alarajahuojennus laskuri, Alv-alarajahuojennus, Alv-laskuri
Arvonlisäverokannat muissa EU muissa
Kuten aiemminkin mainitsimme, verokantoihin liittyy siis myös EU:n sisäisiä määräyksiä eli kyse ei ole vain Suomen sisäisestä verosta, jota ei olisi käytössä muualla. Yleisesti voidaankin todeta, että arvonlisäverotusta on käytössä hyvin laajalti ja yli 150 valtiota soveltaa arvonlisäverotusta osana valtion verotuloja.
Verokantojen määrässä ja niiden suuruuksissa on EU maiden välillä pieniä eroavaisuuksia, mutta yleisperiaate on samanlainen. Verotuksen suuruus on Suomessa keskitasoa tai hieman sen yläpuolella – vertailutavasta riippuen.
Hyödyllisiä verokantoihin liittyviä linkkejä
Verohallinnon listaus alv-verokannoista