Kryptovaluutta verotus – Kaipaatko lisätietoa tästä aiheesta?
Meiltä kysytään nykyään yhä useammin kryptovaluuttoihin (tai toiselta nimeltään virtuaalivaluuttoihin) liittyviä kysymyksiä. Olemmekin koonneet tällä sivulle lisätietoa asiaan liittyen.
Huolehdimme näihin liittyvistä kysymyksistä normaalin palvelumme ohessa. Mikäli olet siis ostamassa tai olet kenties jo ostanut kryptovaluuttaa yrityksesi nimissä, niin autamme mielellämme myös näiden ostojen kirjaamisessa yrityksesi kirjanpitoon.
Tutustumme siis seuraavaksi tarkemmin kryptovaluuttojen verotukseen sekä erilaisiin verotuksessa vastaan tuleviin tilanteisiin, joissa kryptovaluutat ovat mukana.
Mitä on kryptovaluutta?
Kryptovaluutta eli toiselta nimeltään virtuaalivaluutta on digitaalinen virtuaalivaluutta, joka on nostanut suosiotaan yhtenä sijoitustuotteena viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Virtuaalivaluutoista tunnetuin on varmasti nimeltään Bitcoin, joka syntyi jo vuosia sitten. Tarkalleen Bitcoin on luotu vuonna 2008.
Bitcoinin lisäksi virtuaalivaluuttoja on nykyään jopa satoja erilaisia ja uusia syntyy tasaisesti lisää.
Virtuaalivaluuttojen arvo määräytyy markkinoilla ja arvostukseen vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan lisäksi myös esimerkiksi louhinnan kustannukset.
Kryptovaluutat yrityksesi kirjanpidossa
Koska virtuaalivaluutat ovat nostaneet merkittävästi suosiotaan, on yhä yleisempää tilanne, jossa yritys omistaa myös virtuaalivaluuttoja muunlaisen rahoitusomaisuuden lisäksi. Tällöin virtuaalivaluutta tulee luonnollisesti käsitellä myös kyseisen yrityksen kirjanpidossa.
Mikäli kaipaat apua kryptovaluuttojen kirjauksissa, niin autamme mielellämme sinua eteenpäin.
Jätä verkkosivuillamme yhteydenottopyyntö TAI ole suoraan yhteydessä tiimimme ja kerromme lisää palvelustamme:
Kryptovaluuttojen tulot ovat pääomatuloa
Yleisesti on hyvä huomata, että kryptovaluutan verotus tapahtuu osana pääomatuloa. Miten siis tulisi toimia kryptovaluutan verotusta ajatellen?
Kryptovaluuttoihin liittyvät tapahtuvat ovat siis tuloverolain mukaisesti verotettavia tapahtumia ja niistä mahdollisesti saadut tuotot ovat siis saajalle pääomatuloa. Tällöin luovutusvoitosta maksetaan siis pääomatuloveroa.
Kryptovaluutoista saadut tulot
Kryptovaluutoista syntyy tuloa verottajan päätösten mukaan seuraavissa tilanteissa:
- Virtuaalivaluutan vaihdos viralliseen valuuttaan
- Virtuaalivaluutta vaihdetaan toiseen virtuaalivaluuttaan
- Virtuaalivaluutta käytetään maksuvälineenä palveluita tai tuotteita ostettaessa
Kryptovaluutoista saatua tuloa lasketaan ns. FIFO menettelyllä, jonka perusteella niitä katsotaan käytettävän siinä järjestyksessä, kun ne on ostettukin. Tämän laskennan helpottamiseksi verohallinto on luonut oman laskurin, joka löytyy täältä: FIFO-laskuri
Kryptovaluutoista aiheutuneet tappiot
Samoin kuin aiheutuneet tulotkin, niin myös kryptovaluutoista aiheutuneet tappiot voi huomioida verotuksessa.
Aiheutuneet tappiotkin onkin mahdollista vähentää verotuksen yhteydessä kertyneistä tuotoista. On kuitenkin tärkeää huomata, että niitä ei voida esimerkiksi pörssisijoitusten tapaan huomioida vähennyskelpoisena luovutustappiona.
Muut mahdolliset vähennykset
Monesti myös tiedustellaan, onko verotuksessa mahdollista vähentää louhinnasta aiheutuneet kulut (esim. sähkö)?
Tätä koskee samat ohjeistukset kuin muidenkin omaisuuserien vähennyksiä eli kyseinen tehtävä vähennys on pystyttävä näyttämään toteen täysimääräisenä. Ei siis voi vähentää esimerkiksi koko talouden sähkölaskua vaan pitää pystytä erittelemään juuri louhinnasta aiheutunut sähkölaskun osuus.
Verottajalle kryptovaluutasta annettavat ilmoitukset
Vastuu edellä mainittujen ilmoitusten teosta on ilmoittajalla itsellään. Vaadittavien ilmoitusten teko tapahtuu nopeasti ja vaivattomasti verohallinnon sähköisen asiointikanavan eli omaveron kautta.
Huomioithan, että asiakkaanamme huolehdimme näistä myös puolestasi?
Lisätietoa verotukseen liittyen löytyy myös verottajan ohjeista:
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/virtuaalivaluutat/
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaalivaluuttojen-verotus/