Mikä on ennakkoperintärekisteri?
Oletko perustamassa yritystä ja selvität vaadittavia rekisteröintejä? Vai oletko kenties vain muuten tutustumassa ennakkoperintärekisteri-termiin ja selvittämässä, mitä se tarkoittaa?
Olemme koonneet tälle sivulle tietoa asiaan liittyen sekä huomioineet meille usein vastaan tulevat kysymykset. Mikäli et saa vastausta kysymykseesi tai haluat kuulla lisää, niin otathan rohkeasti yhteyttä tiimimme, niin autamme sinua eteenpäin? Tiimimme yhteystiedot löydät helposti täältä.
Mikä on siis ennakkoperintärekisteri? Kyseessä on siis verohallinnon ylläpitämä julkinen järjestelmä, johon yritykset voivat itse hakeutua. Rekisteritiedot ovat julkisia ja ne on tarkistettavissa julkisista rekistereistä, joista maksuton ja suosituin on varmasti patentti – ja rekisterihallituksen ylläpitämä ytj.fi-palvelu.
Lisätietoa ytj-palvelusta löydät oheiselta sivultamme: ytj TAI vaihtoehtoisesti voit käydä tutustumassa palveluun täällä.
Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen
Milloin rekisteriin tulisi sitten ilmoittautua ja miten se tapahtuu?
Yleisimmin ennakkoperintärekisteriin ilmoittaudutaan yritystä perustettaessa, mikäli rekisteröinnin aloitus on heti ajankohtainen. Ennakkoperintärekisteröinti helpottaa monesti myös yrityksen yhteistyön aloittamista toisten toimijoiden kanssa ja siksi se tyypillisesti tehdään heti yrityksen perustamisvaiheessa.
On kuitenkin hyvä muistaa, että toisinaan voi kuitenkin olla tilanne, että yrityksen toiminta ei käynnistykään heti ja rekisteröinti tehdään myöhemmin.
Ilmoittautuminen tapahtuu helposti ja nopeasti sähköisiä kanavia käyttäen mutta se on myös mahdollista paperilomakkeella.
Lisätietoa täältä.
Lue myös: Ennakkovero, Lisäennakko
Miten toimia, mikäli asiakasyritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin?
Toisinaan voi tulla vastaan tilanne, että asiakasyrityksesi ei kuulukaan ennakkoperintärekisteriin. Silloin onkin tärkeää huomioida, että yhteistyön osalta kulkevat korvaukset tulisi hoitaa toisin.
Mikäli esimerkiksi asiakasyrityksenä oleva yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, tulee korvauksen maksajan pidättää maksettavasta summasta ennakonpidätys ja tilittää se verohallinnolla.
Ennakkoperintärekisteristä poisto
Kuten kaikissa rekistereissä, niin myös ennakkoperintärekisteristä voi poistua tai voidaan pakottavasti poistaa.
Yleisesti ottaen yrityksen poisto ennakkoperintärekisteristä tapahtuu käytännössä kahdella eri tavalla.
- Ensimmäinen vaihtoehto on tilanne, jossa yritys pyytää itse rekisteristä poistoa. Syynä tyypillisesti yritystoiminnan aloituksen siirtyminen, suunnitelmien kariutuminen kokonaan tai toimivan yrityksen toiminnan päättyminen kokonaisuudessaan.
- On myös mahdollista, että verohallinto poistaa yrityksen ennakkoperintärekisteristä. Tällöin syynä voi olla myös samat asiat kuin aiemmassakin esimerkissä mutta tyypillisimmän verohallinnon toimet johtuvat yrityksen laiminlyönneistä, joita voivat olla esimerkiksi verojen maksuun tai verojen ilmoitukseen liittyvät laiminlyönnit. Myös yrittäjän saama liiketoimintakielto on tekijä, joka laukaisee rekisteristä poiston.
Yritystoiminta voi päättyä myös yrityksen konkurssiin asettamispäätöksen johdosta, jolloin yritys poistetaan samalla myös ennakkoperintärekisteristä. Sen sijaan yrityssaneerauksella ei ole vaikutusta rekisteröintiin ellei saneerausvelkojen osalta tapahdu laiminlyöntejä, jotka sen sijaan voivat johtaa rekisteristä poistoon.
Ennakkoperintärekisterin uudelleenrekisteröinti
Mikäli yritys on poistunut tai poistettu rekisteristä aiemmin, on se kuitenkin mahdollista rekisteröidä sinne uudelleen.
On kuitenkin hyvä huomata, että rekisteröinnin on mahdollista onnistua vasta, mikäli poistamiseen liittyvät laiminlyönnit on korjattu ja mahdolliset maksuongelmat hoidettu ja sovittu kuntoon yhdessä verohallinnon kanssa.
Onko pakko kuulua ennakkoperintärekisteriin?
Ennakkoperintärekisteriin rekisteröityminen ei ole pakollista. Joissain tilanteissa voi kuitenkin vaikeuttaa yritysten välisen yhteistyön alkua, mikäli työn maksajan tulee huolehtia ennakkopidätyksestä. Lisäksi rekisteriin kuulumattomuus voi antaa yrityksestäsi myös epäluotettavan kuvan toiselle osapuolelle ja sitä kautta heikentää yhteistyön syntymistä tai liiketoiminnan kehittymistä. Toisinaan se taas voi olla vaikuttamatta asiaan lainkaan. On kuitenkin hyvin tyypillistä, että aktiivinen yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin.
Mitä käytännössä tarkoittaa rekisteriin kuuluminen?
Mitä käytännön vaikutusta yritykselle on siitä, että se kuuluu ennakkoperintärekisteriin? Tällöin syntyy tilanne, jossa yritys on itse vastuussa verojen tilittämisestä etukäteen verohallinnolle.
Kun yritys toimii ennakkoperintärekisterin alaisena, ennakkoverotuspäätös haetaan vuosittain omaveron kautta. Tällöin verot ennakoidaan ilmoittamiesi tietojen perusteella ja maksetaan omaveroon ilmestyvän ohjelman mukaisesti kuukausittain. Sieltä on siis nähtävissä niin maksutiedot (summa, eräpäivä, maksutiedot) kuin muutoksenhaun ohjeetkin.
Voinko laskuttaa, mikäli en kuulu ennakkoperintärekisteriin?
Mikäli työn suorittava yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, tulee maksajan käsitellä korvausta palkkana ja täten huolehtia ennakkopidätyksestä suorittajan toimittaman verokortin mukaisesti.
Lue myös: Palkka,Veroilmoitus, omavero