Saamme paljon yhteydenottoja rästikirjanpitoihin liittyen ja tällä sivulla tutustummekin tarkemmin asioihin, jotka ovat tärkeitä huomioida kirjanpitoasioiden laiminlyönnin yhteydessä ja toisaalta myös keskitymme ennen kaikkea siihen, miten rästikirjanpidon saa ajan tasalle.

Kerromme mielellämme lisää rästikirjanpidon hoitamisesta ja kuulemme mielellämme lisää tilanteestasi, jotta voimme kertoa oman ehdotuksemme asian hoitamiseksi. Voit ottaa suoraan yhteyttä tiimiimme TAI vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön sivun alareunassa olevalla lomakkeellamme. Saatuamme yhteydenottopyyntösi, otamme sinuun yhteyttä ja käydään tilanne läpi kanssasi!

Mitä tarkoittaa Rästikirjanpito?

Selvitetään aluksi mitä termillä rästikirjanpito yleensä tarkoitetaan ja mihin se liittyy?

Rästikirjanpito tarkoittaa yleensä tilannetta, jossa yritykseltä on jäänyt hoitamatta kirjanpitoa ajan tasalle. Kirjanpidon rästiä saattaa olla vain yksittäisiä kuukausia tai pahimmassa tapauksessa huomattavasti enemmän. Tekemättä saattaa olla kaikki kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät toimet tai sitten vain osittain jokin osa-alue. Tilanteet ovat hyvin erilaisia ja tapauskohtaisia mutta yhteistä kaikille on se, että kirjanpito on osittain tai kokonaan tekemättä tietyn aikajakson välillä.

Syitä rästikirjanpidon syntymiseen

Kuten aiemmassa kappaleessakin totesimme, ei ole mitään yksittäistä syytä kirjanpidon rästien syntymiselle. Tyypillisimpiä tilanteita on kuitenkin esimerkiksi yrittäjän talousvaikeudet, yrittäjän terveysvaikeudet tai muut vastaavat tilanteet, joissa arjessa tietyt asiat jäävät hoitamatta. On myös tilanteita, joissa rästiä syntyy pelkästään tietämättömyyden vuoksi eli jokin tietty kirjanpidon velvoite on jäänyt hoitamatta, koska yrittäjä on yrittänyt itse tehdä kirjanpidon ja osaaminen ei ole ihan täysin kattanut kaikkia osa-alueita.

Tietämättömyys on suurin yksittäinen syy uusien yritysten rästikirjanpidon syntymiselle. Onkin tärkeä muistaa, että kirjanpitovastuu alkaa heti yrityksen rekisteröinnin jälkeen, eikä vasta toiminnan kunnolla käynnistyessä. Tästä syystä kohtaammekin usein yrityksiä, joilta on juuri ensimmäiset kuukaudet jääneet hoitamatta kuntoon.

Rästikirjanpidon hinta

Koska tilanteet ovat hyvin erilaisia ja tekemättömien kirjanpidon töiden määrä poikkeavaa eri tilanteissa reilusti, ei voida sanoa tiettyä hintaa rästikirjanpidolle. Kokonaistilanteen osalta tärkeää onkin, että käytämme yhdessä aikaa tilanteen hahmottamiseen ja sen jälkeen voimme kertoa tekemättä jääneiden töiden määrän ja sopia yhdessä siitä, kuka huolehtii mistäkin osa-alueesta ja minkä verran työtä se aiheuttaa puolin ja toisin.

Jätä siis yhteydenottopyyntö meille, niin katsotaan tilannettasi läpi tarkemmin.

Rästikirjanpidon hoitaminen ajan tasalle

Rästikirjanpidon hoitaminen ajan tasalla on hyvin tärkeää yrityksen toiminnan jatkon kannalta. Mikäli yritys on laiminlyönyt kirjanpitolakia ja jättänyt esimerkiksi verotukseen liittyvät asiat hoitamatta, voi tästä aiheutua yritykselle ja yrittäjälle merkittäviä ongelmia. Nämä erilaiset haasteet saattavat pahimmassa tapauksessa estää toiminnan jatkumisen tulevaisuudessa.

Lisäksi on tärkeä huomata, että rästikirjanpidon ajan tasalle saattaminen on aina haastavampaa, mitä pitempään asiaa pitkittää ja toisaalta esimerkiksi tiettyjen dokumenttien ja muiden pakollisten asiakirjojen säilyttäminen / löytäminen myöhemmin voi olla haastavaa pitkän ajan jälkeen.

Suosittelemmekin lämpimästi, että kirjanpidon rästit hoidetaan pois mieluummin ennen kuin liian myöhään.

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.