Tällä sivulla tutustumme tarkemmin yhdistyksen kirjanpitoon ja sen vaatimuksiin.

Teemana yhdistyksen kirjanpito on sellainen, että se aiheuttaa paljon kysymyksiä yhdistyksiä perustamassa olevien tahojen osalta mutta myös jo toimivien yhdistysten osalta.

Tyypillisiä kysymyksiä yhdistysten osalta ovat käytännön kirjanpitoon liittyvät kysymykset, kuten kirjanpitovelvollisuus, arvonlisäverovelvollisuus ja tilikauteen sekä sen päättymiseen liittyvät teemat.

Näitä kaikkia edellä mainittuja teemoja käymme läpi tällä sivulla ja muistuttelemme, että mikäli et saanut vastausta kysymykseesi tältä sivulta, niin otathan yhteyttä tiimiimme TAI vaihtoehtoisesti voit jättää meille soittopyynnön alla olevalla lomakkeella, niin kerromme lisää keinoistamme auttaa.

Yhdistyksen tilikausi

Entä miten yhdistyksen tilikausi määräytyy ja miten se vaikuttaa käytännössä kirjanpidon tekoon?

Yhdistyksen tilikausi on 12 kuukautta lukuun ottamatta kahta poikkeustilannetta, jotka ovat yhdistyksen ensimmäinen tilikausi ja vastaavasti taas viimeinen tilikausi. Näiden poikkeustilanteiden kohdalla tilikausi voi olla lyhempi tai pidempi kuin 12 kuukautta. Huomionarvioista on kuitenkin se, että tilikausi ei saa poikkeustilanteissakaan olla kuin enintään 18 kuukautta.

Yhdistyksen kirjanpitovelvollisuus

Yksi yleisimpiä kysymyksiä yhdistyksen kirjanpitoon liittyen on kysymys yhdistyksen kirjanpidon vaatimuksista ja kirjanpitovelvollisuudesta ylipäätään. Yhdistyksen kirjanpitovelvollisuudesta on säädetty kirjanpitolaissa ja vastaus kysymykseen on siis hyvin yksiselitteinen.

Yhdistyksen tulee huolehtia siis kirjanpidosta ja kirjanpito on huolehdittavat kahdenkertaisena.

Pitääkö yhdistyksellä olla kirjanpitäjä?

Yhdistys voi huolehtia kirjanpidosta myös sisäisesti mutta tällöin on hyvä varmistua siitä, että sisäisesti on riittävästi osaamista, jotta kaikki lain vaatimukset tulee huolehdittua kuntoon asian mukaisesti. Lisäksi tilikauden päättymiseen tilinpäätöksineen liittyy usein paljon kysymyksiä, joihin ei välttämättä löydy yhdistykseltä itseltään tietämystä.

Apua yhdistyksen kirjanpitoon?

Oletteko perustamassa yhdistystä ja etsitte kirjanpitoapua vai oletteko kenties jo toimineet jonkin aikaa ja kaipaatte nyt ammattilaisten apua?

Me autamme mielellämme käytännön arjen kysymyksissä teitä eteenpäin ja huolehdimme vaadittavat kirjanpitoon liittyvien lakien velvoitteet puolestanne.

Voit jättää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeellamme, niin otamme pikaisesti yhteyttä. Vaihtoehtoisesti voit toki lähestyä tiimiämme jo suoraan ja yhteystietomme löytyykin täältä.

Jätä yhteydenottopyyntö, niin otamme pian yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.