Mikä on kahdenkertainen kirjanpito?
Tällä sivullamme käymme tarkemmin kahdenkertaisen kirjanpidon menetelmää ja vertailemme sitä yhdenkertaisen kirjanpitotavan kanssa. Ensin on kuitenkin tärkeä selvittää, mitä kahdenkertaisella kirjanpidolla tarkoitetaan?
Tiivistäen kyse on kirjanpitotavasta, jonka pääperiaatteena on merkitä jokaisen liiketapahtuman yhteydessä sekä rahat käyttökohde että sen lähde. Kirjaukseen käytetään debet ja kredit puolia.
Milloin pitää tehdä kahdenkertainen kirjanpito?
Kirjanpidon säännökset eroavat eri yritysmuotojen kesken toisistaan paikoitellen paljonkin ja yksi esimerkki tästä on kirjanpidon vaihtoehtoisten menetelmien valitseminen. Yritysten ja yhteisöjen osalta ei ole valinnanvaraa siinä, tuleeko pitää kahdenkertaista kirjanpitoa vaiko ei. Toisin sanoen näiden tahojen on aina noudatettava kahdenkertaista kirjanpitoa.
Sen sijaan liikkeen – ja ammatinharjoittajien (toiselta nimeltään toiminimien) osalta on olemassa mahdollisuus valita, mikäli tietyt edellytykset toteutuvat. Mikäli kaksi kolmesta seuraavasta ehdosta toteutuu, on näiden pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa:
- Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
- Liikevaihto tai sitä vastaava tuotto on yli 200 000 euroa
- Yrityksen palveluksessa on keskimäärin yli 3 henkilöä.
Lisäksi, mikäli tilikaudeksi on määritelty muu kuin kalenterivuosi, on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa aiemmista ehdoista poiketen.
Lisätietoa luettavissa myös verohallinnon sivuilta.
Kahdenkertainen kirjanpito käytännössä?
Mitä kahdenkertainen kirjanpito sitten käytännössä tarkoittaa?
Kuten aiemmin kirjoitimme, niin kahdenkertaisen kirjanpidon päätarkoitus on näyttää sekä rahan lähde, että rahan kohde. Toisin sanoen kaikista tapahtumista tulee tehdä kirjaus kirjanpidossa niin debet kuin kredit puolellekin.
Lisäksi kahdenkertainen kirjanpito tehdään aina suoriteperusteisesti eli kirjaus tehdään sille päivälle, jolloin varsinainen laskutettava tapahtuma toteutuu ei silloin, kun maksu on tilillä.
Lue myös: Tiliöinti
Kahdenkertaisen kirjanpidon hyödyt
Suurimpana etuna kaksinkertaisessa kirjanpidossa on se, että sillä menetelmällä kirjattuna on tarkistaminen huomattavasti helpompaa kuin ilman.
Lisäksi näin tehden kirjanpito on huomattavasti läpinäkyvämpää ja ennustettavampaa. Yrityksen kokonaisvaltainen talouden hallinta on huomattavasti helpompaa, kun näkee heti esimerkiksi yrityksen tulot, avoimet myyntisaamiset, tulevat menot, varojen erittelyn ja niin edelleen.
Kahdenkertaisen kirjanpidon teko ohjelmalla
Kahdenkertaisen kirjanpidon teko kirjanpidon ohjelmilla on helppoa ja ne tuottavat halutessasi raportteja reaaliajassa. Tällöin tulee toki huolehtia siitä, että olet sähköistänyt kirjanpidon riittävän pitkälle, jotta esimerkiksi ostolaskut ja myyntilaskutkin ovat suoraan järjestelmässä.
Tutustu tarkemmin: Visma Fivaldi
Kahdenkertaisella kirjanpito vai yhdenkertainen kirjanpito?
Usein alkavat toiminimiyrittäjät miettivät eroja näiden menetelmien välillä pohtiessaan tulevia ratkaisujaan. Kirjaustavat toimivat hyvin eri tavalla. Suurimmat erot liittyvät kuitenkin ennustettavuuteen ja kokonaisvaltaiseen läpinäkyvyyteen sekä talouden hallintaan.
Mikäli sinulla on mahdollisuus toiminimiyrittäjänä valita toiminnan koon vuoksi myös yhdenkertainen kirjanpito, kannattaa harkinta tehdä tarkasti.
Halutessasi kerromme mielellämme lisää kirjaustapojen eroista ja teemme myös tarjouksen palveluistamme. Jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeellamme tai ole suoraan yhteydessä tiimiimme, niin kerromme lisää!
Tutustu myös: Yhdenkertainen kirjanpito