Tällä sivulla tutustumme tarkemmin termiin nimeltä tilikausi. Kohtaamme arjessa paljon kysymyksiä tilikausiin liittyen ja olemmekin koonneet tälle sivulle tarkemmin vastauksia näihin kysymyksiin liittyen. Selvitämme muun muassa kysymyksiä tilikauden pituuksiin ja tilikauden pituuden vaihtamiseen.
Mikä on tilikausi?
Tilikausi on termi, johon törmätään kirjanpidon keskustelussa usein ja onkin aluksi syytä käydä tarkemmin läpi termin merkitystä.
Tilikausi on siis ennalta määritelty ajanjakso, jonka aikaisesta kirjanpidosta tehdään kuluneen tilikauden tilinpäätös. Tilikauden pituus on yleensä aina 12 kuukautta mutta se voi tiettyjen ehtojen täyttyessä olla myös pidempi tai lyhempi. Näitä poikkeustapauksia käymme läpi seuraavissa kappaleissa tarkemmin.
Osakeyhtiön tai muiden yhtiöiden tilikauden pituus
Tilikausi ei välttämättä ole kalenterivuosi vaan se voi olla jokin muukin ajanjakso, mikäli kyseessä ei ole liikkeen tai ammatinharjoittajan eli toiminimen tilikausi.
Osakeyhtiön tilikauden pituus määrätään yhtiön perustamisvaiheessa perustamissopimuksella tai yhtiöjärjestykseen kirjaamalla. Mikäli se halutaan myöhemmin muuttaa, tulee siitä päättää yhtiökokouksessa. Tilikauden muutos on astunut voimaan, kun muutos on ilmoitettu ja kirjattu kaupparekisteriin.
Toiminimen tilikausi
Toiminimen tilikausi on henkilöverotusta mukaillen kalenterivuosi (pois lukien jo aiemmin mainitut poikkeustapaukset).
On hyvä huomata, että osakeyhtiön tilikauden pituuden muuttamisesta aiheutuu myös kaupparekisterin hinnaston mukaiset muutosmaksut.
Linkki hinnastoon löytyy täältä.
Milloin tilikausi päättyy?
Entä milloin tilikausi päättyy? Tilikausi päättyy tilikauden viimeisenä päivänä. Osakeyhtiöiden osalta tilikauden pituuden voi tarkistaa helposti suoraan kaupparekisteristä ja toiminimen osalta tilikauden voi tarkistaa viime kädessä suoraan verohallinnosta joko olemalla heihin suoraan yhteydessä puhelimitse tai vaihtoehtoisesti käyttämällä verohallinnon sähköistä asiointikanavaa eli omaveroa.
Poikkeukset tilikauden pituuksissa
Mainitsimme aiemmin poikkeuksen mahdollisuudet tilikauden pituudessa ja näissä poikkeuksissa tilanne on se, että kyseinen kohdeyritys on joko aloittamassa toimintaa tai vaihtoehtoisesti päättämässä toimintaansa. Näissä tilanteissa tilikauden pituus voi olla lyhempi tai pidempi kuin 12 kuukautta. On tärkeä kuitenkin huomata, että kirjanpitolain mukaan maksimipituus tilikaudelle on 18 kk.
Tilikauden päättyminen ja veroilmoitus
Tilikauden päättymisen jälkeen kirjanpitovelvollisella yrityksellä on edessään myös veroilmoituksen teko. Veroilmoitus on toimitettava neljän (4kk) kuluttua tilikauden päättymisestä.
Veroilmoitukseen tarvitaan pohjalle päättyneen tilikauden aikaiset viimeistellyt kirjanpidon raportit (esimerkiksi tuloslaskelma ja tase), josta löydät perustietoja veroilmoituksen tekoa varten.
Lisäksi tarvitset muita mahdollisia laskelmia erilaisiin vähennyksiin tms.
Suosittelemme, että jätät veroilmoituksen ja kirjanpidon teon ammattilaiselle, jotta voit varmistua siitä, että kirjanpito on tehty lain mukaisesti. (esimerkiksi kirjanpitoasetus ja kirjanpitolaki)
Kerromme mielellämme lisää kirjanpitopalvelustamme ja teemme tarjouksen palveluistamme.
Jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeellamme tai ota suoraan yhteyttä tiimiimme, joka auttaa sinua mielellään eteenpäin.