Tällä sivulla tutustumme tarkemmin yhteen suositusta lainan lyhennystavasta eli tasaerälainaan. Mitä tällä termillä tarkoitetaan ja miten se käytännössä vaikuttaa lainanlyhennykseen esimerkiksi korkojen muuttuessa?

Huomaathan, että mikäli kaipaat yritystoiminnan suunnitteluun, rahoituslaskelman tekoon tai yrityksen rahoitushakemuksen tekoon apua, autamme myös näissä asioissa mielellämme sinua eteenpäin!

Jätä vain rohkeasti yhteydenottopyyntö tiimille alla olevalla lomakkeella tai ota suoraan yhteyttä tiimiimme, niin kerromme lisää niin kirjanpidon palveluista kuin lisäpalveluistamme näiden edellä mainittujen asioiden osalta.

Mikä on tasaerälaina?

Mistä on siis kyse tasaerälainasta puhuttaessa? Tasaerälaina tarkoittaa siis yksinkertaistaen sitä, että lainan ottaja maksaa lainanlyhennyssuunnitelman eli niin sanotun maksuohjelman mukaisesti kuukausittaista lyhennystä tasaerän mukaisesti korkotasosta riippumatta.

Mihin tilanteisiin tasaerälaina sopii?

Tasaerälainan etuina on sen ennakoitavuus lyhyellä aikavälillä eli tiedät tarkalleen tulevat kuukausierien suuruudet myös koron suuruuden muuttuessa. Toisaalta laina-aika muuttuu koron muuttuessa, koska kuukausierässä koron osuus muuttuu ja näin ollen laina-aika pidentyy, mikäli korko nousee. Vastaavasti laina-aika voi myös lyhentyä, mikäli lainan korot pienenevät.

Kuitenkin esimerkiksi yritystoiminnan osalta kuukausilyhennysten ennakointikyky auttaa laatimaan budjettia ja näin suunnittelemaan yritystoimintaa eteenpäin ilman suurempia yllätyksiä lainan lyhennysten suuruuksien osalta.

Mitä muita erilaisia lainan lyhennystapoja on?

Tasaerälaina ei suinkaan ole ainoa vaihtoehtoinen lainan lyhennystapa, vaan on paljon muitakin vaihtoehtoja. Yleisin vaihtoehto on annuiteettilaina, joka on vaihtoehto tilanteeseen, jolloin lainanottaja haluaa tietää tarkalleen laina-ajan eli hetken, jolloin laina on kokonaan maksettu.

Lisäksi on olemassa esimerkiksi kertalyhenteisiä lainoja (toiselta nimeltään bullet-laina), jotka erääntyvät kerrallaan maksettavaksi. Kertalyhenteisen lainan varsinaisena laina-aikana maksetaan vain korkoja ja viimeinen tilitys sisältää myös lainan pääoman maksamisen.

Mitä erilaisia eriä tai osuuksia lainanlyhennys sisältää?

On hyvä huomata, että riippumatta valitusta lainanlyhennyksen tavasta, maksuerät koostuvat laina-aikana aina varsinaisesta lainasummasta (eli lainatermein pääomasta), viitekoron määräämästä koron-osuudesta sekä pankin itse määrittelemästä marginaalista.

Tärkeitä huomioita rahoituksen suunnittelusta

Suurin osa yrityksistä tarvitsee toiminnan käynnistämiseen alkupääomaa, jolla pystytään hankkimaan koneita, laitteita, maksamaan ensimmäisiä palkkoja ja muita toiminnan käynnistämiseen liittyviä kustannuksia ennen varsinaisten myyntitulojen saapumista.

Rahoituksen suunnittelussa on huomattavan tärkeää tehdä kunnolliset selvitykset ja laskelmat, joiden avulla rahoituksen tarvetta yritystoiminnan käynnistämisen eri vaiheissa arvioidaan tarkasti. Näin toiminnassa on otettu huomioon myös lainanlyhennykset eri lyhennystavasta riippuen, eikä yritykselle tule maksuongelmia lyhennysten kanssa esimerkiksi lainaerän kasvaessa yllättäen.

Autamme mielellämme rahoituslaskelmien, budjettien ja muiden vaadittavien laskelmien kanssa. Jätä vain yhteydenottopyyntö lomakkeellamme tai ota suoraan yhteyttä tiimiimme, niin kerromme lisää siitä, miten voimme konkreettisesti olla avuksi!

Jätä tarjouspyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.