Tällä sivulla tutustumme nykypäivänä usein keskusteluissa pyörivään termiin kevytyrittäjyys. Katsomme tarkemmin kirjanpidon ja yrittäjyyden kautta, että mistä on kysymys, mitkä ovat kevytyrittäjyyden edut sekä millaisiin tilanteisiin tavallinen yrittäjyys sopii paremmin.

Mikä on kevytyrittäjä?

Käydään ensin läpi mikä on kevytyrittäjä? Mitä tarkoittaa kevytyrittäjänä työskentely? Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan tilannetta, jossa toimit hyvin yrittäjämäisesti ilman, että sinulla on kuitenkaan omaa yritystä. Tämä onnistuu niin, että ostat palveluita laskutuspalveluyritykseltä, joka laskuttaa ja huolehtii yritystoiminnan velvollisuudet (laskutuksen, verotuksen) puolestasi.

Esimerkiksi myydessäsi palvelua asiakkaalle, laskutuspalvelu huolehtii laskun luonnin ja lähettämisen puolestasi ja omien vähennystensä jälkeen tilittää sinulle loppusumman tavallisena palkanmaksuna. Saatu palkkatulo lasketaan tavallisesti mukaan muihin mahdollisiin ansiotuloihisi ja yhdistetään niiden tavoin koko vuoden verotukseesi. Maksat saadusta suorituksesta siis sillä hetkellä voimassa olevan ennakonpidätysprosentin mukaisesti veroja, kuten mistä tahansa muustakin sillä hetkellä saamastasi palkkatulosta

Vastaus kysymykseen – mikä on kevytyrittäjyys? On siis tiivistäen välitila tavanomaisen palkansaajan ja yrittäjän välissä. Terminä kevytyrittäjyys (tai laskutusyrittäjyys) on käytännössä vain puhekieltä, joten mikään virallinen yritysmuoto tai muu sellainen ei ole kyseessä.

Kevytyrittäjyys alv

Miten muodostuu kevytyrittäjyydessä arvonlisäverovelvollisuus? Koska kevytyrittäjä ei itse ole verotuksen näkökulmastakaan yrittäjä, ei ole olemassa myöskään verovelvollista tahoa eli kevytyrittäjä itse ei ole arvonlisäverollinen.

Sen sijaan laskutuspalvelua käyttäessäsi verovelvollinen on itseasiassa juuri käyttämäsi laskutuspalvelun tarjoaja, joka liikevaihtonsa puolesta on myös lähes aina arvonlisäverovelvollinen eli he huolehtivat arvonlisäveron tilittämisen, raportoinnin ja muut tarvittavat toimet.

Kevytyrittäjyyden edut

Kevytyrittäjyyden suosio perustuu sen helppouteen ja pieneen aloitusponnisteluun. Voit käytännössä hyvin pienellä vaivalla testata yrittäjämäistä toimintaa kuitenkaan saamatta yrittäjyyden velvoitteita esimerkiksi verohallinnon puolelta.

Kevytyrittäjyys sopiikin pienimuotoiseen toimintaan, jossa laskutettavat maksut ovat pieniä ja haluat vain testailla toiminnan luonnetta.

Kenelle kevytyrittäjyys ei sovi

Kevytyrittäjyys on yleisesti vain välivaihe, joka saattaa sopia tietyissä tilanteissa aiemman kappaleemme kertoman mukaisesti väliaikaiseen testaamiseen mutta toiminnan kasvaessa tai vakiintuessa kannattaa ehdottomasti harkita muita yrittämisen vaihtoehtoja.

Ohessa muutamia kaksi esimerkkiä tilanteista, jolloin kevytyrittäjyys ei ole mahdollista:

  • Aiot alkaa harjoittamaan liiketoimintaa luvanvaraisella toimialalla
  • Aiot palkata yritykseesi työntekijän

Kevytyrittäjyyden kustannukset

Yksi kevytyrittäjyyden haasteista liittyy kustannuksiin ja ennen kaikkea laskutuspalveluiden veloittamiin komissiomaksuihin, jotka ovat yleensä tiettyjä prosenttiosuuksia laskutetusta summasta.

Vaihtoehto kevytyrittäjyydelle

Mikä on sitten ensisijainen ja yleisin vaihtoehto kevytyrittäjyyttä pohtivalle alkavalle yrittäjälle? Yleisimmin yrittäjyyttä harkitsevien keskuudessa pohditaan alkuvaiheessa toiminimen perustamisen ja kevytyrittäjyyden välillä johtuen siitä, että toiminimiyrittäjyys on varsinaisista yritysmuodoista se kevyin ja eniten kevytyrittäjyyttä muistuttava yritysmuoto.

Toiminimen perustamisen etuina verrattuna kevytyrittäjyyteen voidaan pitää ainakin seuraavia asioita:

  • Hankkimasi tuotot tulevat lyhentämättömänä yrittäjälle ilman erillisiä komissioista laskutuspalveluille
  • Voit palkata työntekijöitä
  • Voit toimia luvanvaraisella toimialalla
  • Voit tehdä tarvittavia suurempiakin investointeja yritystoiminnan osalta ja saada ne verotuksessa huomioitua toisin kuin kevytyrittäjänä, jossa vähennysoikeudet rajoittuvat vain henkilökohtaisen verotuksen vähennykseen.

Lisäksi on hyvä huomata, että toiminimen perustaminen on nykyään hyvin nopeaa, vaivatonta ja myös edullista. Voimme myös auttaa tässä ja sopia yrityksen perustamiseen liittyvän ajan vaikka jo heti seuraavalle arkipäivälle. Lisäksi huolehdimme puolestasi myös toiminimen kirjanpidon toiminnan alusta alkaen. Jätä vain yhteydenottopyyntö, niin olemme pikaisesti yhteydessä.

Voimmeko kertoa lisää palvelustamme?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.