Vuosilomalaki pitää sisällään paljon erilaista termistöä esimerkkinä lomakorvaus, lomapalkka tai vaikkapa lomanmääräytymiskuukausi. Näiden välisten erojen tulkinta voi olla haastavaa ja usein termit saattavat myös mennä keskenään sekaisin.
Tällä sivulla tutustumme tarkemmin termiin lomakorvaus. Selvitämme mitä se tarkoittaa ja millaisissa tilanteissa se tulee ajankohtaiseksi.
Huomaathan, että autamme halutessasi kirjanpidon lisäksi myös palkanlaskennassa, joten pyydä rohkeasti tarjous jättämällä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella tai ottamalla suoraan yhteyttä tiimiimme.
Mikä on lomakorvaus?
Mistä on siis kyse lomakorvauksesta puhuttaessa? Tiivistettynä lomakorvaus on nimensä mukaisesti korvaus, jolla korvataan pitämättä jäänyt vuosilomalain mukainen vuosiloma tai osa siitä.
Lomakorvauksen tarkat määräykset löytyvät vuosilomalaista ja tarkka lainkohta löytyy täältä.
Lomakorvauksen suuruus
Entä kuinka suuri korvattava lomakorvaus sitten on? Lomakorvauksen suuruus vastaa sitä summaa, jonka olisit saanut vuosilomaa pitäessäsi lomapalkkana.
Milloin lomakorvauksen maksaminen on ajankohtaista?
Kuten aiemmissa kappaleissa kerroimme, lomakorvauksen maksaminen perustuu siihen, ettei lomapäiviä ole pidetty. Tyypillisin tilanne, jossa näin käy liittyy sopimuksen päättymiseen. Esimerkiksi työpaikkaa vaihtaessa työntekijälle jää yleensä pitämättömiä vuosilomapäiviä, joita ei ehditä pitää esimerkiksi irtisanomisajan puitteissa ja silloin nämä pitämättömät lomapäivät korvataan lomakorvauksena sopimuksen päättyessä ennen lomien pitämistä.
Milloin lomakorvaus maksetaan?
Lomakorvaus maksetaan viimeisen palkan eli ns. loppupalkan yhteydessä kertakorvauksena.