Erilaisia yritysmuotoja ja yrittäjyyden muotoja on paljon ja seuraavaksi tutustumme tarkemmin näistä yhteen, joka on sivutoiminen yrittäjä. Selvitämme tarkemmin mitä se tarkoittaa ja miten/miksi sivutoimiseksi yrittäjäksi yleensä lähdetään.

Muistathan, että mikäli et saa sivulta vastauksia kysymyksiisi, autamme sinua mielellämme eteenpäin ja voimme esimerkiksi auttaa sinua askel askeleelta yrityksen perustamisessa, suunnitteluissa, budjetoinnissa tai missä vain tarvitsetkin apua. Jätä vain yhteydenottopyyntö lomakkeellamme TAI ota suoraan yhteyttä tiimiimme.

Mitä tarkoittaa sivutoiminen yrittäjyys? ´

Tarkastellaan ensimmäisenä kysymystä sivutoimisesta yrittäjyydestä. Mitä sillä yleisesti puhe – ja kirjoituskielessä tarkoitetaan?

Lyhyesti tiivistämällä sivutoiminen yrittäjyys tarkoittaa nimensä mukaisesti yrittäjyyttä, joka ei ole päätoimi. Tavallisesti sivutoiminen yrittäjä on siis palkkatöissä ja harjoittaa kyseistä yritystoimintaa vai sivutoimisena tai kausiluonteisesti.

Kuka voi ryhtyä sivutoimiseksi yrittäjäksi?

Sivutoimiseksi yrittäjäksi voi ryhtyä tavallisen yrittäjyyden tavoin käytännössä kuka tahansa. Luonnollisesti eri toimialoihin liittyy erilaisia säännöksiä esimerkiksi liiketoimintakelpoisuuksista ja luvanvaraisuudesta mutta lähtökohtaisesti kuka vain voi olla yrittäjä.

Tämän kysymyksen kohdalla on kuitenkin tärkeä muistaa, että sivutoimisen yrittäjyyden esteenä voi olla päätyöhön liittyvät sopimukset tai sitoumukset. Esimerkkeinä päätyön kanssa oleva kilpaileva toiminta tai esimerkiksi virkasopimuksessa olevat kiellot, jotka voivat estää yrittäjyyden.

Sivutoimisen yrittäjän verotus

Kuten myös tavallisen yrittäjyyden, niin myös sivutoimisen yrittäjyyden osalta verotus on tärkeä ja moninainen kokonaisuus. Sivutoimisen yrittäjyyden osalta verotuksen kannalta tärkeimmät kysymykset liittyvät valittuun yritysmuotoon sekä siihen, minkä verran verotettavaa tuloa kertyy vuoden aikana.

Tyypillisin sivutoimisen yrittäjyyden muoto on toiminimiyrittäjyys, jolloin verotus tapahtuu tavallisen yrittäjyyden tavoin ennakkoverotuksella ja lisäksi päätyöstä saadun palkan osalta tavallisesti verokortin kautta maksettavalla ennakonpidätyksellä. Sivutoiminen yrittäjä voi myös vaihtoehtoisesti sopia verohallinnon kanssa siitä, että yrittäjyyden kautta ansaitut tulot verotetaan myös verokortilla. Näin erillistä ennakkoverotuksen päätöstä ei tarvita.

Mikäli taas sivutoiminen yrittäjyys liittyy osakeyhtiön perustamiseen ja sieltä saatuihin tuloihin, tulee verotuksessa huomioida yhteisöverotus ja yhtiöstä mahdollisesti nostettava palkkatulo ja/tai osinkoverotus.

Kerromme ja autamme arjessa verotukseen liittyvissä kysymyksissä, joten voit ottaa aina yhteyttä tiimiimme TAI jättää yhteydenottopyynnön lomakkeellamme.

Tutustu myös oheiseen ohjeeseemme: Toiminimen verotus

Milloin sivutoimiseksi yrittäjäksi?

Kuten aiemmin kerroimme, sivutoiminen yrittäjyys tulee ajankohtaiseksi yleensä joko yrittäjätaipaleen alkuaikoina, jolloin yrittäjyyttä pohtiva palkansaaja kehittää yritystoimintaa ideasta käytäntöön mutta tekee sitä vain päätyön ohella. Tällaisessa tilanteessa sivutoimisen yrittäjyyden etuna on se, että yrittäjä voi testata liiketoimintaansa ilman suurempia riskejä tai painetta siitä, että liiketoiminnan tulisi heti tuottaa voittoa ja palkkaa yrittäjälle.

Toinen yleisin sivutoimisen yrittäjyyden muoto liittyy erilaisiin kausiluonteisiin töihin. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa yritystoiminta liittyy sellaiseen liiketoimintaan, jota voi harjoittaa vain tiettyinä aikoina vuodesta. Esimerkkeinä vaikka maatalous tai muu vastaava toiminta. Tällöin yrittäjyys itsessään ei vielä takaa riittävää toimeentuloa ja yrittäjä tekee päätyökseen muuta ja yrittäjyys on vain tiettyinä ajankohtina vuodessa ollen näin sivutoimista.

Sivutoimisen yrittäjyyden yritysmuoto

Mikä yritysmuoto sopii parhaiten sivutoimiseen yrittäjyyteen ja miksi?

Tyypillisin yritysmuoto sivutoimisten yrittäjien keskuudessa on ehdottomasti toiminimiyrittäjyys. Syyt toiminimen perustamiseen liittyvät paljon perustamisen kustannuksiin, pakollisten hallinnollisten vaatimusten pienempiin vaatimuksiin ja siihen tosiasiaan, että yleensä sivutoimista yrittäjyyttä harjoitetaan yksin ja näin ollen toiminimi on monella tavalla paras ja helpoin vaihtoehto.

On hyvä huomata, että toki myös osakeyhtiöitä perustetaan sivutoimisten yrittäjien osalta mutta tällöin yleensä toiminta on euromääräisesti heti suurempaa ja tulevaisuuden näkymät ovat monesti siihen suuntaan, että toiminta muuttuu täysipäiväiseksi yrittäjyydeksi melko nopeasti.

Huomaathan, että autamme mielellämme myös yritysmuotoa valitessasi!

Sivutoimisen yrittäjän YEL vakuutus

Sivutoimiseen yrittäjyyteen liittyy samat YEL vakuuttamisen määräykset ja ohjeet, jotka koskevat kaikkia yrittäjiä. Näin ollen YEL vakuuttamisen kannalta kriittisintä on huolehtia siitä, että vuosittaiset työtuloihin liittyvät rajat tulevat huomioitua.

Tutustu tarkemmin YEL asioihin oheisella sivullamme: YEL

Sivutoimisen yrittäjyyden edut

Sivutoimisen yrittäjyyden eduiksi luetaan ehdottomasti se, että toimeentulo on tällöin turvattu muilla keinoin. Sivutoiminen yrittäjyys onkin erinomainen tapa testata omaa liiketoimintaa, kokeilla yrittäjyyttä ja tehdä sitten kokemusten pohjalta päätöksiä mahdollisesti yrittäjäksi ryhtymisestä.

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.